Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szószobor – avagy a Jordán-sztori

Szószobor – avagy a Jordán-sztori
V. Bálint Éva

A napokban mutatták be /harmadszor/ Balogh Gyula a Jordán-sztori / Egy színházi JELENSÉG című interjúkötetét. A Kossuth kiadó gondozásában még kánikulai melegben először debütált munka még nem sejtette a sztori végkifejletét, mostanra az Örkény könyvesbolti teltházas bemutatón viszont már ismerhettük ennek a színházi kriminek (és színház az egész világ) a megoldását: Jordán Tamás marad a maga teremtette szombathelyi teátrum direktora.

Radnóti Zsuzsa dramaturg meg is jegyezte a mostani bemutatón, hogy televíziót, illetve az internetet követő közönség egyszerre lehetett részese annak, hogy lássa a szombathelyi közgyűlés az igazgatót leváltani kívánó vitáját s a színház előtt Jordán Tamás mellett tüntetők képsorát. Színház a színházban, friss társadalmi lenyomat.

A második felvonásban a súgók végül is megváltoztatták a szöveget, s akik korábban ellene szavaztak a damaszkuszi úton Szombathely és Budapest között poroszkálva, hirtelen megvilágosultak s egyöntetűen melléálltak.

Balogh Gyula könyve lehetett volna csupán aktuális társadalmi botrány frissiben publikált lenyomata. De ennél sokkal több lett. Szószobor, amelynek megalkotásában olyan színész kollégák vették részt, mint Alföldi Róbert, Bálint András, Koltai Róbert, Lukács Andor, Molnár Piroska, Pogány Judit, Sebő Ferenc, Trokán Péter.

A könyv szerzőjének sikerült szóra bírnia a családtagokat is. S a nők mindig jobban tudnak érzékeny portrékat rajzolni, ha nem ütnek a kezükre. Balogh nem agresszív, hanem felkészült partner. Jordán megírta ugyan a saját könyvét, de tudjuk, a magunkról alkotott kép mindig más, mint a rólunk készült. Ebben az ugyancsak figyelemreméltó kötetben magát Jordán Tamást is sikerült megszólaltatni, s itt már a kérdezőn múlt a hangsúlyok megtalálása.

Ez a kötet olyan személyiség szobrát „faragja”, aki alapvetően közösségi ember, játékos és szenvedélyes, megérti a tőle  ellentétes logikát, aki munkamániás, akiről nem lehet rosszat mondani, olyan, aki a munkát és magánéletet képtelen szétválasztani, s aki többet vonatozik mint egy MÁV-kalauz.

Elfogult-e kérdező? Döntse el az olvasó!