Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa biztonsága mindenek előtt

Európa biztonsága mindenek előtt
Infovilág

A Bizottság ma jelentésben számolt be arról, milyen intézkedésekre került sor Juncker elnök „Az Unió helyzetéről” szóló tavalyi beszédének elhangzása óta a külső uniós határok biztonságának megerősítése, a tagállamok közötti információcsere javítása, a terroristák mozgásterének megszüntetése, valamint a radikalizálódás megelőzése végett.

A jelentés megállapítja, hogy az utóbbi egy évben a Bizottság a Juncker elnök által meghatározott összes kiemelt célt teljesítette a biztonság területén. A biztonsági unió megvalósításáról szóló jelenlegi – a sorban tizedik – jelentés számba veszi az egyéb biztonsági kérdésekben történt előrelépést is, és a következő 12 hónapban és azt követően folytatódó munkára is kitér.

A biztonság – a Jean-Claude Juncker által vezetett Bizottság megalakulása óta – politikai prioritás. A Bizottság e területen folytatott tevékenysége az európai biztonsági stratégiára épül, amely meghatározza az Európai Uniót érintő terrorista és biztonsági fenyegetések hatékony kezeléséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket, a többi között a radikalizálódás elleni küzdelemre, a kiberbiztonság erősítésére, a terrorizmus-finanszírozás felszámolására és az információcsere javítására vonatkozóan.

A stratégia végrehajtása az elfogadás óta sokat haladt, és hozzájárult a hatékony és valódi biztonsági unió előkészítéséhez. Az elért eredményekről a Bizottság rendszeresen közzétett jelentésekben számol be. (A közlemény teljes szövege itt olvasható.)

Tájékoztató: A védelmet nyújtó Európa (angolul)

2017. szeptemberi helyzetkép az európai biztonsági stratégia megvalósításáról (angolul)

Tizedik eredményjelentés a hatékony és valódi biztonsági unió megvalósításáról (angolul)

Közlemény az európai biztonsági stratégiáról (2015. április 28.)

 

Volkswagen-botrány: mielőtt elvégzendők a javítások


A Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok a Volkswagen vezérigazgatójának ma elküldött közös levelükben a „Dieselgate” botrányban érintett összes autó gyors megjavítására szólították fel a vállalatcsoportot.
Ez része az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok összehangolt fellépésének, mely azt hivatott elérni, hogy a Volkswagen-csoport a botrányt követően megtartsa a fogyasztóvédelmi jogot és a megelőzést szolgáló magatartást tanúsítson az érintett fogyasztókkal szemben. A fogyasztóvédelmi hatóságok EU-szerte továbbra is bejelentéseket kapnak ugyanis arról, hogy az érintett autók közül sokat még nem javított ki a gyártó.
 
A Volkswagen a Věra Jourová biztossal tavaly folytatott megbeszélések után vállalta, hogy 2017 őszéig minden érintett autót megjavít. Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok ma  felszólították a Volkswagent, hogy egy hónapon belül erősítse meg: eleget tesz a vállalt kötelezettségnek. A hatóságok nagy súlyt helyeznek arra, hogy a folyamat teljesen átlátható legyen, ideértve az eddig elért eredmények és a még elvégzendő feladatok részletes bemutatását is. A Bizottság azt kérte, hogy a Volkswagen az összes érintett autót teljesen feleltesse meg a típus-jóváhagyási szabályoknak. 

Ha a Volkswagen nem válaszol a ma kiadott közös állásfoglalásra, vagy ha nem sikerül megállapodást elérni az ügyben, akkor a tagállamok külön-külön dönthetnek a következő lépésekről. A hatóságok a helyi viszonyoknak megfelelően járhatnak el, és szükség esetén intézkedéseket hozhatnak a jogérvényesítés végett. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 

EU-kezdeményezés a kínzóeszközök kereskedelmének beszüntetésére

Az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa, Cecilia Malmström ma bejelentette: az EU nemzetközi szövetséget hoz létre a kínzóeszközök kereskedelmének beszüntetéséért. A Kínzóeszközök Kereskedelmének Beszüntetését Célzó Szövetség hivatalosan az ENSZ-közgyűlés hetében, szeptember 18-án alakul meg New Yorkban. A nyitórendezvényen várhatóan ötven ENSZ-tagállam csatlakozik majd a szövetséghez a világ valamennyi részéből.

Az EU, Argentína és Mongólia közös erőfeszítéseinek eredményeként létrejött kezdeményezés a halálbüntetés és kínzás céljából használt áruk kereskedelmének megszüntetésére irányul. A nemzetközi jog minden körülmények között tiltja a kínzást, ennek ellenére világszerte forgalmaznak halált vagy fájdalmat okozó eszközöket. Az EU elkötelezetten lép fel az emberi jogok védelme, a kínzás elleni küzdelem, valamint a halálbüntetés megszüntetése végett, a kínzás és a halálbüntetés céljából használt áruk gyártói és forgalmazói azonban megpróbálják kijátszani az uniós jogszabályokat, melyeket csak Európában kötelező alkalmazni.

A szövetség létrehozása fontos lépést jelent a megoldás felé. Minél több ország vállal kötelezettséget e cikkek kivitelének tilalma iránt, annál hatékonyabbak lesznek a szóban forgó termékek kereskedelmének megszüntetését célzó erőfeszítések. (A teljes közlemény itt olvasható.)

A szövetség honlapja (angolul)

A halálbüntetés, a kínzás vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés során alkalmazható áruk kereskedelméről szóló rendelet

Videók és fényképek

Brexit: Írországra és Észak-Írországra vonatkozó bizottsági irányelvek

Az Európai Bizottság ma meghatározta a Brexit-tárgyalások keretében Írországról és Észak-Írországról folytatandó politikai párbeszédre vonatkozó elveit. A mai állásfoglalás megállapítja, hogy a nagypénteki megállapodást – annak valamennyi részére kiterjedően – az Egyesült Királyságnak az EU-ból kilépése után is garantálni kell, és meg kell szilárdítani. Az Írország és az Egyesült Királyság lakosainak kapcsolatait megkönnyítő közös utazási terület fenntartását szintén el kell ismerni. Kulcsfontosságú továbbá, hogy a Brit-sziget és az Ír-sziget egymáshoz kapcsolódó – a nagypénteki megállapodás által létrehozott – politikai intézményei továbbra is működjenek, minden érintett ágazatban védelmezni kell az együttműködést. (A közlemény teljes szövege itt olvasható.)

Az Írországról és Észak-Írországról folytatott politikai párbeszédre vonatkozó irányadó elvek szövege (angolul)

Információk a nagypénteki megállapodásról és a közös utazási területről (angolul)

Az Egyesült Királysággal zajló tárgyalások felelős munkacsoport honlapja (angolul)