Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A szlovák konyha vendégeskedik a Gerbeaud bisztrójában

A szlovák konyha vendégeskedik a Gerbeaud bisztrójában
Elek Lenke

A szomszéd konyhája is finom: erről győződhet meg, aki szeptember 4–9. között a pesti Gerbeaud-bisztróba tér be.

Nem ez az első alkalom, hogy szlovák ételeket kóstolhatunk a pesti Vörösmarty téren, méghozzá a legpatinásabb budapesti kávéház-étteremben. Ezúttal is feltálalják majd a Gerbeaud séfjei – némi szlovák útmutatással – az igazi sztrapacskát (a képen), a lepényeket, túróval töltött tésztákat, palacsintákat, galuskákat, káposztás finomságokat, zöldséges köreteket, párolt vadhúsokat – az eredeti szlovák sörrel.

Az ötletgazda és a fő szervező ezúttal is Sonja Jelinková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal magyarországi igazgatója. A kulináris bemutatkozás premierjén megjelentek a szlovák turistautakat értékesítő hazai utazási irodák vezető munkatársai, a turisztikai szakma jelesei és az újságírók.

Ez az esemény nyitotta meg egyúttal a téli turisztikai szezont, amelyben Szlovákia, különösen Donovaly olyan erős. Pár év alatt a magyarok legkedveltebb síelő-helyszíne lett ez a vidék. A mostani szezonban is látványos vendégforgalom-emelkedést várnak.

Az elmúlt hónapokra is ez volt a jellemző: az év első 5 hónapjában 11 százalékkal nőtt a magyar turisták látogatása északi szomszédunknál.

Donovaly minden évben új attrakciókkal várja a téli sportok szerelmeseit, természetesen az idén is. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Érsek Árpád, Szlovákia közlekedési és építésügyi minisztere, és ott voltak a budapesti Szlovák Kulturális Intézet vezető munkatársai, illetve az egyre lendületesebben fejlődő üdülőhely képviselői.

A szlovák konyha remekeinek elkészítésében a Koliba Gorál étterem segítette a Gerbeaud-bisztró csapatát. Nem nehéz megjósolni, hogy a tavalyihoz hasonló sikert aratnak a finom, kiadós fogások.