Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A mobilozás az új ittas vezetés – végzetes pillanatok

A mobilozás az új ittas vezetés – végzetes pillanatok
(Tudósítónktól)

Létezik olyan üzenet, ami nem várhat? A statisztikák szerint sajnos, igen: az Egyesült Államokban például évente több mint 2,5 millió emberrel történik közlekedési baleset, amelyben kétharmad részt a mobiltelefonálás is közrejátszik.

Ha vezetés közben sms-ezünk vagy csetelünk, hatszor nagyobb esélyünk van a balesetre, mint ha ittasan ülnénk a volán mögé.* – Annak ellenére, hogy vezetés közben szigorúan tilos a mobiltelefon használata, és akár több tízezer forintos bírság is járhat érte, még mindig rengeteg az olyan autós, aki telefonnal a kezében vezet, a leggyakrabban úgy, hogy jobb kézzel szorítja a marokfonját a bal füléhez... (Kép: kurier.at)

A RAC autóipari szolgáltató cég tavaly szeptemberben megjelent felmérése szerint nőtt azoknak a gépkocsi-vezetőknek a száma, akik vezetés közben mobiloznak. Három éve még csak 8% vallotta ezt, tavaly már a megkérdezettek harmada. Ez már csak amiatt sem jó hír, mert a vezetés közbeni mobilozás az egyik fő halálok az utakon. Csak Amerikában például 4-ből 1 autóbalesetet a vezetés közbeni sms-ezés okoz.
Az Egyesült Államokban évente mintegy ötszázezer (!) ember sérül vagy hal meg vezetés közbeni mobilhasználat miatt. Bár már az említett számok is elrettentőek, egy friss kutatás szerint sokkal több közlekedési balesetet okoznak a mobilozó sofőrök, mint amennyiről a statisztikák beszámolnak. Gyakran ki sem derül, hogy ez áll-e a háttérben, mivel a rendőrségnek általában nincsenek megfelelő erőforrásai és hatásköre a kivizsgálására.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője tudósítónknak elmondta, hogy statisztikai adatgyűjtés kizárólag a személysérüléses balesetek vonatkozásában folyik, de nem terjed ki arra, hogy az egyes, balesetet eredményező közlekedési szabályszegések milyen figyelemelvonó tevékenységre vezethetőek vissza. Itthon tehát a telefonáló autósok bűneiről nincs pontos kimutatás a rendőrségi jelentésben, pedig elég sok baleset mögött állhat ez – például figyelmetlenség vagy a követési távolság meg nem tartása esetén.
Az autós balesetek közben az ütközések többsége 3 másodpercen belül következik be, miután a vezető figyelme elkalandozik. Így még ijesztőbb a tudat, hogy egy sms elolvasásakor átlagosan 5 másodpercig vakon vezetünk. Ha 88 km/óra átlagsebességgel autózva olvasunk el egy sms-t, akár egy futballpályányi távolságot is haladhatunk anélkül, hogy bármit is látnánk a környezetünkből.


Mi lehet a megoldás? A kérdésre Szikszai József vagyon- és gépjármű-kárrendezési szakember válaszolt: sokféle okostelefonos alkalmazással könnyíthető az autóban a telefonálás. Hangfelismerő segítségével például a kimondott szavaink alakíthatók át írott üzenetté (bár ez esetben meg kell nyomni a küldést). Automata válaszüzenetben is közölhető, hogy „éppen vezetünk”. A szövegblokkoló alkalmazás is jó választás lehet, hiszen egy bizonyos sebességen túl nem enged üzenetet írni. „Egyszerű és nagyszerű megoldás a kihangosító, mert így kényelmesen, a telefonunk kézben tartása nélkül beszélgethetünk.”