Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lelohadt Orbán Trump-imádata: Washingtonban rá sem hederítenek

Lelohadt Orbán Trump-imádata: Washingtonban rá sem hederítenek

Lecke autokratáknak címmel meglepően hosszú elemzést adott közre Magyarországról Jonas Schaible a német Capital havilapban. 

Alaptézise: Orbán Viktor az elmúlt hét évben teljesen a maga képére formálta az egykor liberális és demokratikus Magyarországot – méghozzá megelőzve ebben a folyamatban Lengyelországot, Törökországot és most már az Egyesült Államokat is.  Elhallgattatta az alkotmánybíróságot, eljelentéktelenítette a parlamentet, korlátozta a médiát és írt egy olyan alaptörvényt, amely kizárólag az ő keze nyomát viseli. Hatalmát jelenleg senki nem fenyegeti, a lehetséges átalakításnak semmi nyoma.

A CEU kapcsán tartott tüntetések jellegét elemezve a tudósító arra jut, hogy a tüntetők békések, a rendőrség nem avatkozik be, forradalom nem készül. Orbánt amúgy sem fenyegeti semmi igazából, és ő nem Erdogan és nem is olyan, mint Trump. Az ország zöme a vidék, vidéken márpedig Orbán az úr, egyedül Budapestet rázzák fel időnként kisebb békés tüntetések. A legfrissebb közvélmény-kutatásra támaszkodva a cikk szerzője szerint még az sem kizárt, hogy a megosztott szocialisták és zöldek miatt a Fideszen és a Jobbikon kívül más nem jut be a parlamentbe a választásokon. Tulajdonképpen Európa lehet a tüntetők egyetlen reménye. Noha, nem zárták ki az Európai Néppárt- családjából a Fideszt Jean-Claude Juncker közbenjárására, és a lengyelek valószínűsíthető vétója miatt a 7. cikkelyt sem fogják bevetni, mint utolsó lehetőséget. Ebből az következik, Orbánnak még mindig van tere a manőverezésre, amivel él is. Hisz’ májusban bejelentette, nem fogja megváltoztatni a CEU-törvényt. Most augusztus van, és nem is történt semmi.

Az osztrák elektronikus média meghatározó szereplője, a közszolgálati ORF az újabb magyar médiafelvásárlások témáját dolgozta fel. Két vállalkozó veszi át az egész regionális nyomtatott médiát. Az egyiket, a Mediaworks-öt tavaly ősszel a Pecina-féle Vienna Capital Partnersen keresztül Mészáros Lőrinc kaparintotta meg. A másik üzlet nyélbeütése pedig most zajlik, amikor a még fennmaradó három megyei lap a filmmágnás Andy Vajna kezébe kerül. A Rambo, az Emlékmás és az Evita sikeres producere és a kormány megbízottja ezen kívül az ugyancsak népszerű Borsot is bekebelezi a tv2 után. A Russmedia magyar és román érdekeltségei pedig a most létrehozott Media Development Management tulajdonába kerülnek, amiben viszont szintén ott találjuk a Pecina-birodalmat.

Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség a rosszalkodó Lengyel- és Magyarországot mutatja be cikkében, méghozzá a Szputnyik rádió tudósítójának szemszögéből. Márpedig köztudott, hogy a Szputnyik médium orosz kormányzati irányítás alatt áll. Nem csoda hát, hogy olyan szakembert szólaltattak meg, aki az Európai Unión belüli zűrzavart és forrongást eltúlozza. Állítja, hogy 13 évvel a posztszovjet országok taggá válását követően sem sikerült ezeknek az államoknak se gazdasági, se társadalmi értelemben felzárkózniuk a fejlett nyugati országokhoz.

A szakértő úgy fogalmaz, nem elég, hogy súlyosan érintette Magyarországot a migránsválság, még Orbán Viktort is azzal bélyegzik meg, hogy diktatúrát akar kiépíteni.  A csehek is ellenzik a kvóta-rendszert, a románokat és bolgárokat pedig a korrupció sújtja. Lengyelország pedig nem véletlenül támogatja a Trump elnök által kezdeményezett Három-tenger Szövetség felállítását, mert az energetikai szektoron keresztül akarja Lengyelország átvenni a vezető szerepet Németországtól. A kétsebességes Unió harcát érzékeltetve a cikk azzal zárul, kezdi lényegét elveszíteni az európai közösség, és nem sok kell ahhoz, hogy szétessen az Európai Unió.

A kaliforniai központú, de 149 országra kiterjedő Univision KFTV az Atomszőke című amerikai film bemutatója kapcsán írja, hogy a film nagy részét Charlize Theron Budapesten forgatta, ahol a 80-as évek Németországát imitálták és felépítették a berlini falat is mintegy 76 méter hosszan. Berlin és Párizsis versengett a forgatás jogáért, de mindenhol minimum 20%-kal magasabbak a költségek, ráadásul dicséret illeti az itt bérbe vehető filmes stábokat, amelyek profi munkát végeznek. Például az Atomszőke utcai autós üldözésében, amihez az 1970–80-as évekből való, nem kevesebb, mint 500 korhű autót gyűjtöttek be, és a forgatás több mint egy héten át tartott.

Balogh Éva, a Yale Egyetem egykori oktatója hétvégi blogjában, a Hungarian Spectrumban ismét olyan témát elemez, amely méltán kerül az amerikai külügy és agytrösztök, de még Brüsszel figyelmének középpontjába is. Orbán Trump-imádatáról ír, amely 180 fokos fordulatot vett, miután fittyet hányt a Fehér Ház az Orbánék által, a CEU ügyében tett kezdeményezésre. Azaz kerek-perec megmondták Orbánnak, nem fogadják ezért a Fehér Házban. A Magyar Időkben megjelent legutóbbi cikkek pedig elég egyértelművé teszik, más hangot, az eddigiekkel szemben kritikus hangot kezdenek megütni Trumppal szemben a magyar kormányzati médiában.