Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A legtöbb postás gyalog és biciklivel jár – nehéz terepre enduró?

A legtöbb postás gyalog és biciklivel jár – nehéz terepre enduró?
(Munkatársunktól)

Évekkel ezelőtt a Magyar Posta vezetői meghirdették, hogy a postás kézbesítők (levél- és küldemény-kihordók) munkáját könnyítendő, robogóval látják el a kollégáikat. (Kép: nol.hu)

A wz.de képén: német postás villanybiciklivel.

Munkatársunk elsőként erről érdeklődött Panulin Ildikótól, a társaság szóvivőjétől: a megvalósult-e ez a program, tekintettel arra, hogy azóta is csak mindenekelőtt gyalogos és kerékpáros postásokkal találkozik a lakosság, holott jó néhány közülük meglehetősen nagy területet szolgál ki.

A Magyar Posta országosan egységes elvek alapján határozza meg, hogy az egyes kézbesítői járásokban milyen közlekedési eszközökre lehet szükség az adott járás terepviszonyait, illetve az egyes útszakaszok hosszát is figyelembe véve – közölte szerkesztőségünkkel a szóvivő.
„A kézbesítő postások nagy többsége még mindig kerékpárt használ: több mint 5700 kollégánk jár biciklivel. Ennél jóval kevesebb, akik motorkerékpárral vagy segédmotor-kerékpárral kézbesít, ők mintegy 400-an vannak. A gyalogosan közlekedő postások száma pedig csaknem 1400.”
A motorok nagy részét 2015–16-ban korszerűbbekre cserélte a Magyar Posta, a fennmaradó állomány cseréjét pedig az idén hajtja végre. Panulin Ildikó: „2017-ben 110 segédmotor-kerékpárt vásárolunk, köztük 40 enduro-motort, azaz nehéz terepviszonyokra is alkalmas közlekedési eszközt”.
A Magyar Posta a kézbesítők munkájának megkönnyítésére elektromos kerékpárok használatát is tervezi – folytatódott a tájékoztatás. Próbájuk országosan, jó 20 kézbesítő bevonásával zajlott le, kedvező véleményekkel. „Az eredmény alapján dönt a posta az elektromos kerékpárok használati és üzemeltetési lehetőségeiről.”
A szóvivő elmondta: a kerékpárflottát is folyamatosan újítja a társaság, átlagosan mintegy 1000 kerékpárt cserélt le 2015-ben, 2016-ban és az idén is hasonló mértékű cserét kíván végrehajtani.
Munkatársunk érdeklődésére, hogy mi szerint választják ki az egyes közlekedési eszközöket a kézbesítők számára, van-e valamiféle kilométer-norma, terep szerinti ellátás, továbbá mennyit költhet a posta elektromotoros kerékpárokra és kitől vásárolja őket, ezt a választ kapta: az egyes közlekedési eszközök kiválasztása az adott járás terepviszonyaihoz igazodik, tehát az úthossztól, az emelkedők számától, illetve a kézbesítő munkatárs tevékenységi körének összetettségétől függ. A szóvivő a továbbiakat nem részletezte.
Tekintettel a tartós kánikulára, lapunk arra is kíváncsi volt, hogy mivel igyekeznek megkönnyíteni a terepen dolgozó postás kézbesítők munkakörülményeit?
Rendkívüli hőség esetén természetesen a Magyar Posta is külön figyelmet fordít a munkájukat a szabadban végző kollégákra: kellő mennyiségű védőitalt kapnak, s pihenőidőben részesülnek – mondta a szóvivő. A kézbesítők egyébként munkaidejük mintegy háromötödét töltik a járásukban, a többit a postán a rájuk bízott küldemények átvételével, adminisztrációjával. Munka közben (ha olyan a körzetük – a szerk.) betérnek közintézményekbe, vállalkozások telephelyeire, irodákba is, tehát jellemzően nem tartózkodnak folyamatosan a szabadban.