Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Afrikában olyan népességrobbanás lesz, aminek a mérete fel sem fogható

Afrikában olyan népességrobbanás lesz, aminek a mérete fel sem fogható
Klubrádió

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője, Tálas Péter  szerint a migráció nagyobb probléma, mint gondoljuk, de lehetőségként is tekinthetünk rá. Európa demográfiai problémáit ugyanis nem fogjuk tudni bevándorlók nélkül megoldani. 


Bizonytalanabb lett az élet a Szovjetunió összeomlása után, több nagyhatalom is megjelent a kétpólusú világrend helyén – kezdte a biztonságpolitikai szakértő. Szerinte sokat számít a gazdaság is, a jólét olyan általános portéka lett, amit mindenki lát, de nem mindenki birtokolja, így a vágy erősebb lett.

Tálas a nyilvánosság szerkezetváltozása kapcsán azt mondta, az információ globalizálódott, az interneten keresztül gyorsan jutunk hozzá az információkhoz, így a nem állami szereplőknek, a terrorcsoportoktól, a multikon keresztül egészen az egyénig, sokkal inkább beleszólása lett a világ dolgaiba. Ha ma kiírok valamit az internetre, ami pörög, én egy fontos szereplő, véleményvezér leszek, sokan szólnak bele a dolgokba, az állam erodálódott. Egykor tudta tartani, megszűrni az információt, ma már nem képes erre – fogalmazott a szakember.

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője úgy látja, az információrobbanás következtében annyi információ szabadult rá az emberekre, amit már nem tudnak feldolgozni, ez az egyéneket sokkolta és védekezésre ösztönözte. A védekezés úgy működik, hogy az ember bemenekül információs buborékokba, ilyen buborék a Facebook is. „Ott a saját közösséged által megosztott, nekik fontos információval találkozol, így az ilyen buborékok beszűkítenek, miközben elhitetik velünk, hogy széles a látókörünk” – érvelt a szakértő.

A migráció nagyobb probléma, mint gondoljuk

Tálas szerint Magyarországon a kormányzati kommunikáció felfedezte magának a migrációt, mint a problémát, amivel indulatba lehet hozni az embereket. Akiben az visszhangzik, amit a kormányzat mond, hogy a létünket, az etnikai viszonyainkat fenyegetik, az egy idő után mindent migránsszemüvegen keresztül fog nézni – fogalmazott.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy a magyar sajtóban mennyi menekültekkel kapcsolatos hír van, miközben Németországban már kezdik elfogadni, hogy nincs akkora dráma, mostanra akceptálták Angela Merkel politikáját, így a migráció kevésbé lesz a német választási kampány része.

A világ számára a migráció nagyobb probléma, mint ahogy most gondoljuk – húzta alá Tálas. Afrikában iszonyú nagy népességrobbanás lesz, aminek a méreteit sem tudjuk felfogni, a mai számok alapján Afrika megnövekedett népességéből 2030-ra negyvenmillió, 2050-re hetvenmillió ember fog elindulni Európa felé.

A biztonságpolitikai szakértő szerint Európa demográfiai problémáival is foglalkozni kell. Szerinte a népességfogyás dráma és leginkább a kelet-európai térséget érinti, nem csak a kevés születendő gyerek miatt, hanem mert az értelmiség és már a szakmunkások is Nyugatra mennek dolgozni. Tálas Péter úgy látja, hogy ezt csak migrációval és befogadással fogjuk tudni kezelni.

Szerinte nem az a kérdés, hogy jönnek e majd a bevándorlók, hanem hogy lehetőségünk lesz e kiválasztani a leginkább integrálható, dolgozni képes embereket, akik a velünk való együttélésben a lehető legkevesebb problémát okozzák; erre a helyzetre kell felkészíteni az európai társadalmakat. A mi fejünkben dől el, hogy problémaként vagy lehetőségként néz-e az érkezőkre, és Európa ebben a kérdésben most kemény vitában van – fogalmazott Tálas Péter.


A befogadók felelősségéről is kell beszélni

A biztonságpolitikai szakértő szerint sokáig a kultúrák egymás mellett éléseként definiáltuk a multikulturalizmust, pedig együttélésről kéne beszélni. Ő úgy látja, hogy együtt kell élnünk, mert a csak egymás mellett élés előbb-utóbb szegregációhoz vezet, ezt a problémát pontosan ismerjük a magyarországi cigányság helyzete miatt. Rá kell jönnünk, hogy a társadalom perifériáján élőket azért kell integrálnunk legalább arra a szintre, hogy önmagukat el tudják tartani, mert különben nekünk kell őket eltartanunk és problémákat fognak okozni. Az integráció elsősorban a többségi társadalom érdeke – mondta Tálas Péter.

Szerinte a bevándorlók első generációja mindenütt alkalmazkodni akar, a második és harmadik nemzedékek már valóban máshogy szocializálódnak, de a migráció kapcsán nem szabadna arról beszélni, hogy majd az érkezők gyerekeiből potenciális terroristák lesznek. 

Tálas Péter úgy látja, ha egy Európában született fiatalember felrobbantja a metrót, foglalkoznunk kell azzal, hogy miért nem tudtuk neki megtanítani az iskolában azt az egyszerű mondatot, hogy ne robbantsa fel a metrót. A saját felelősségünket az integrációs problémákban hajlamosak vagyunk csak az érkezőkre tolni – fogalmazott.

Észak-Korea rakétakísérlete és az Egyesült Államok

Nem világos még, hogy pontosan mire használható az észak-koreai rakéta, de kétségtelenül érdekes helyzet, hogy atomhatalmakkal körülvett Észak-Korea el tudott jutni odáig, hogy atomfegyverrel rendelkezik – véli Tálas Péter. Szerinte probléma az, hogy az Egyesült Államok akarja megoldani a helyzetet, pedig Észak-Koreára szinte kizárólag csak Pekingből lehet hatni. Hosszú ideig úgy tűnt föl, hogy Donald Trump rá tudja venni erre Kínát, de most úgy látszik, hogy ez nem fog megtörténni. A biztonságpolitikai szakértő szerint az USA hajókkal, repülőkkel próbál majd nyomást gyakorolni Pekingre, Észak-Korea viszont szeretne az Egyesült Államokkal tárgyalni, de közben tovább vívja a szimbolikus háborút.

Oroszország és Egyesült Államok

Az, hogy Putyin amerikai diplomatákat tilt ki az országból egy késleltetett lépés, ami Obama tavaly decemberi döntésével függhet össze, amikor 35 orosz diplomatát utasítottak ki Amerikából a választásokba való orosz beavatkozás miatt – véli Tálas Péter. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint Putyin azért most lépett, mert egy elfogadott törvény miatt Donald Trump már nem vonhatja vissza az orosz szankciókat, így Moszkva lemondott arról, hogy jó kapcsolata lesz az amerikai elnökkel. Ilyenkor Oroszország meglepetést szokott okozni, akár keményebb gazdasági, katonai lépésekre is sor kerülhet – fogalmazott Tálas Péter.


Mi lesz a lengyel bíróságokkal?

A bírói kar problémáit nem úgy kellene megoldani, ahogy azt a kormánypárt szeretné – mondta Tálas Péter a lengyelországi helyzet kapcsán. A szakember szerint a magyar és a lengyel helyzet között nagy különbségek vannak. Lengyelországban a társadalom Európa barát és valószínűleg sikerként éli meg az elmúlt húsz évet, más a nyilvánosság szerkezete is, Magyarországon a kormánypárti beszéd uralkodik. A két kormány pozíciója is más, az Orbán-kormányt nem fenyegeti a bukás akkor sem, ha szembe megy az unióval, a lengyel kormány ezt nem tehetné meg anélkül, hogy a társadalom és a párt belső emberei is szembemenjenek a törekvéssel – véli Tálas Péter.