Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Történelmet kézbesít – 150 éves a Magyar Posta

Történelmet kézbesít – 150 éves a Magyar Posta
Tóth Tibor

Érdemes most felvállalni a családi programfelelős státusztát: izgalmas és értékes kikapcsolódást kínál a zöld ruhás, nagy táskás postások múltjának és jelenének megismerése.

Volt idő, amikor lovak húzta postakocsi szállította a leveleket és csomagokat, a postahivatalokból lehetett telefonálni vagy sürgős üzenetünket táviratként elküldeni szeretteinknek. Ez azonban már a múlté számos emblematikus, olykor furcsa, olykor meghökkentő, de mindig célszerű tárggyal együtt, amelyeket ma már múzeumok őriznek. A Postamúzeum a budapesti székhely mellett az ország jó néhány pontján – Hollókőn, Miskolcon, Debrecenben, Ópusztaszeren, Diósdon, Balatonszemesen, Nagyvázsonyban, Kőszegen – működtet kiállítóhelyeket, ahol a helyi postatörténeti sajátosságok mellett számos érdekesség várja az érdeklődőket.

Az állandó kiállításokon túl mindenképp érdemes megtekinteni a budapesti, Benczúr utcai időszaki kiállítást, amely a Magyar Posta szolgáltatásai és személyzete fejlődésének másfél évszázadát mutatja be. A kiállítás megtekinthető december 31-ig várja a látogatóit a budapesti VI. kerület, Benczúr utca 27. szám alatt. Akik mozgalmasabb nézelődésre vágynak, nyakukba vehetik a várost, mivel a múzeum „Postai emlékek nyomában” címmel fővárosi sétákat szervez, ahol egykori és mai postaépületek, távbeszélő-központok, köztéri postai berendezések építészeti és műszaki jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A séták időpontjáról a Postamúzeum honlapján tájékozódhatnak.