Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lendületesen növekszik a fizikai dolgozók órabére

Lendületesen növekszik a fizikai dolgozók órabére
Varga Péter

A második negyedévben újabb 2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 17 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder mintegy hétezer személy béradatait feldolgozó elemzéséből. A betanított munkát végzők esetében 23, a szakmunkások esetében 12 százalékos volt a növekedés az előző év második negyedévéhez képest.

A felsőbb kategóriákban ugyanakkor továbbra is lassan változnak a bérek: a BDO (könyvelő, könyvvizsgáló, tanácsadó hálózat) Magyarország több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2016 második negyedéve óta mindössze 3,3 százalékos bérnövekedést tapasztalt. Ezzel párhuzamosan egy év alatt az adott cégektől kilépők aránya ebben a kategóriában 12-ről 17 százalékra ugrott.

A fizikai dolgozók körében egy év alatt 759-ről 887 forintra emelkedett az átlagos órabér. Ezen belül a szakmunkások (FEOR 8-as főcsoportba soroltak) átlagbére 814-ről 912 forintra (+12%) nőtt, a betanított munkát végzőké (FEOR 9-es főcsoport) 22,3 százalékkal lett több (867 Ft). Régiók szerint akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 740-780 forint közötti átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, a Nyugat-Dunántúlon 900, Közép-Magyarországon pedig 950 forintra.

A BDO Magyarország ugyanakkor több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 500–800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozók esetében a béremelkedés mértéke 2016 második negyedévéhez képest átlagosan csupán 3,2 százalék volt. Az év elejéhez mérten bekövetkezett emelkedés mértéke pedig 0,9 százalék alatt maradt.

„Adataink szerint a középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak fizetésemelési üteme továbbra is gyakorlatilag az inflációkövetésre szorítkozik – magyarázza Hajnal Péter, a BDO Magyarországtól. – Úgy tűnik föl, ennek alapvető hatása van a fluktuációra is: az érintett körben a kilépések aránya egy év alatt 12-ről 17 százalékra nőtt. A munkahelyet váltók akár 20–30 százalékot is meghaladó béremelést elérnek új munkakörükben.”

A BDO vizsgálta a középvezetők bérszerkezetének változását is. Az így kapott adatokból kiderül: a kiegészítő bérelemek aránya nem csupán a minimálbér-emelés révén közvetlenül érintett, alacsonyabb besorolású munkavállalók esetében csökkent, hanem a középvezetők szintjén is visszaszorulóban van. A múlt év első felében a kiegészítő bérelemek (bónusz, jutalom, bérpótlékok) ebben a körben a teljes fizetésnek átlagosan a hetedét adták, az idén ez a mérték a tizedére esett vissza.