Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kelet és Nyugat megosztottságát mélyítette Orbán Tusványoson

Kelet és Nyugat megosztottságát mélyítette Orbán Tusványoson

Amikor elromlott a csónak motorja, a csomagokat is ki kellett dobni, és először a nővérem, utána én is beugrottam a vízbe.

Három és fél órát úsztam a görög partokig – emlékszik vissza Jusra Mardini, aki most Németországból jött a budapesti világbajnokságra, és a másodikként végzett az előfutamban a 100 méteres női pillangó előfutamában szíriai menekültként – olvassuk a hosszú és felemelő történetet a The Washington Postban. (A riói olimpián Knézy Jenő nem merte bemondani a nevét.) Története 2015-ig megy vissza, amikor el kellett menekülnie a háború elől, nem bírta tovább. Útvonala: Líbia, Törökország, utána úszás a Leszbosz szigetére, Macedónia, Szerbia, Magyarország. 

Borzalmas volt Magyarországon várni, gyűlöltem az országot, gyűlöltem az embereket – mondja a Washington Postnak. Mindannyian féltünk, akik 25 napot töltöttünk ebben az országban. Bujkáltunk a rendőrség elől, de letartóztattak, ellopták sok holminkat és hiába vettük meg a jegyet, nem ülhettünk vonatra. Hozzáteszi, találkozott kedves emberekkel is. Ennek ellenére nem akart ide visszajönni, vagy ha igen, akkor emelt fejjel, gazdagon.  Németországban szárnya alá vette a tehetségét felismerő edző, és most nem a menekültek csapatában, hanem függetlenként indult. Hálás Németországnak, mert emberszámba vette, sőt, álmait megvalósíthatja.

Orbán tusványosi beszédéből csak mazsoláztak a nemzetközi sajtóban, illetve leginkább a Lengyelország védelmében elhangzott mondatai hozták lázba a külföldi tudósítókat. Ha idézték, jobbára ezt a kitételt, illetve a Sorosra vonatkozóakat. Kelet és Nyugat megosztottságát mélyítette Orbán azzal, hogy kiállt Lengyelország mellett Tusványoson - írja a Financial Times. Megragadt a Frans Timmermansra vonatkozó az a minősítés is, amely szerint az Európai Bizottság alelnöke az unió főinkvizítora. A természetesen a Soros-birodalomra vonatkozó vádjai is felkapott idézetek lettek. A cikk párhuzamot von a hazánkban és Lengyelországban zajló folyamatok között, amelyek az igazságügy, a média és szabadság idézőjeles megreformálásával a demokráciát bontják szét. Egy magyar szakértőt is megkérdezve a cikk azt sugallja, aligha köt kompromisszumot ezek után a lengyel kormány.

A San Francisco Gate viszont a nap hírévé emelte Orbán beszédét, amelyből azt emelte ki, hogy Soros most készíti el a kevert, muszlim többségű Európát, de ő megállítja ezt a folyamatot, és az európaiak biztosak lehetnek abban, hogy Magyarország mindig védelmet nyújt a keresztényeknek. A lengyel tüntetések a san franciscóiak olvasatában a második helyre szorultak Orbán után.

Lech Wałęsa arra kéri a lengyeleket, védjék meg a demokráciát, miközben Magyarország Orbánja tönkreteszi az Európai Uniót – címmel adott ki tudósítást az amerikai AP hírügynökség arról a hétvégi tüntetésről, amiről hírt adott a többi között a kanadai CTV News is. A kormányzó Jog és Igazságosság párt az igazságügyet – a saját szóhasználata szerint – úgy akarja megreformálni, hogy kormányzati kontroll alá helyezi a legfelső bíróságot, ami csak az egyik, de lényegi eleme az átalakításnak. Ez ellen tüntettek szombaton országszerte, a többi között Gdańskban, ahol még 1980-ban indította el rendszerváltó mozgalmát a később elnökké avanzsált Lech Wałęsa. Az 1983-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett, most 73 éves politikus arra szólította fel a fiatalságot, hogy ne engedjék elvenni tőlük azt, amit kiküzdöttek maguknak elődeik a kommunista rezsim felszámolásakor. Jarosław Kaczynski pártelnök háza előtt a tüntetők egyenesen azt skandálták: Leverjük a diktatúrád! Andrzej Duda elnöknek 21 napja van, hogy aláírja a törvényt, amitől óvja az ellenzék. Azonban a cikk is megjegyzi, Orbán Viktor szintén szombaton bejelentette: nem fogja megszavazni a törvény aláírását követő uniós szankciókat, a többi között a 7. cikkely életbe léptetését. Márpedig ha 27 uniós tagország nem tudja egyöntetűen megszavazni a szankciókat, akkor Lengyelország (is) büntetlenül bármit megtehet.

Folytatja tündöklését a világ topmodelljeinek színpadán a magyar Vanessa Axente, aki most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az amerikai DKNY legújabb parfümjének a reklámarca lett. A milliós példányszámhoz közelítő W magazin kért interjút tőle, s első mondata így hangzik: külleme természetes, friss és szexi. Az egész interjú merő reklám, tekintve az általa használt világ-kozmetikummárkák felsorolását, kivéve, amikor kedvenc fürdőjeként a budai Széchenyit nevezi meg, illetve a Four Seasons spa-ját. Még azt is megtudjuk, akkor a legtökéletesebb a haja, ha éjszaka kontyot teker a feje búbjára, no és a karcsúságának titka, szinte semmi cukrot nem eszik.