Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Trump a varsói útjával meg akarja osztani Európát

Trump a varsói útjával meg akarja osztani Európát

Ma elsősorban az amerikai elnök európai útjától hangos a világsajtó. Donald Trump először Varsóban találkozik tucatnyi közép-, illetve kelet-európai ország vezetőjével, majd Hamburgban részt vesz a világ húsz vezető nemzetgazdaságának csúcstalálkozóján. Most kerülhet sor Trump hivatali idejének első amerikai–orosz elnöki találkozójára is.

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása Thomas Wrightnak, a Brookings Intézet vezető kutatójának az írását közli, amely szerint a Fehér Ház lakója, akinek számos kérdésben meggyűlt a baja hazai ellenfeleivel, majd májusban katasztrofálisra sikeredett látogatást tett Brüsszelben, most új esélyt akar teremteni magának Európában, ám az út nem kevés lehetőséget nyújt arra is, hogy Trump friss konfliktusokat gyűjtsön be.

A Politico szerzője szerint az elnök, miután Brüsszelben elmulasztotta annak egyértelmű kimondását, hogy az Egyesült Államok továbbra is vallja a NATO kölcsönös védelméről szóló alaptételt, most demonstrálni kívánja, hogy elkötelezett Kelet-Európa biztonságának megőrzése mellett. Azért választotta erre a célra Varsót, mert ideológiailag közel érzi magát az ultrakonzervatív lengyel kormányzathoz.

A lengyelek úgy vélik, a Trump-vizit mintegy ösztönzést adhat az úgynevezett Három Tenger Kezdeményezéshez, amely Varsó elgondolása szerint a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségében található tizenkét ország együttműködésére irányul. Lengyel remények szerint a varsói találkozón szó lesz az amerikai cseppfolyósított földgáz szállításáról, ami az Európát erősen megosztó, Északi Áramlat 2 elnevezésű német–orosz energetikai csővezeték alternatívája lehet.

Thomas Wright ugyanakkor idéz olyan vélekedéseket is, amelyek szerint Trump varsói látogatása bátorítást adhat a mostani lengyel, valamint a cikkben szélsőjobboldalinak minősített magyar kormányfőnek, mégpedig azon az alapon, hogy ők mindketten tőrőlmetszett euroszkeptikusok. A Három Tenger Kezdeményezésbe bevont egy tucat ország némelyike ugyanakkor szilárdan Angela Merkel pártján áll, nyitott a menekültek befogadására, és nem kíván beszállni Trump küzdelmeibe. A Politico vendég-cikkírója olyan lengyel politikakutatói véleményt is idéz, miszerint fennáll a veszélye annak: a lengyel vezetés nem akarja ugyan megosztani Európát, de a Trump-kormányzatban egyesek erre irányuló lehetőséget láthatnak a mostani varsói elnöki utazásban.

Azt a tényt, hgy Donald Trump a hamburgi G20-as csúcson kívül csak egyetlen európai fővárosba, Varsóba látogat el, hasonlóképpen értelmezi a Le Monde című párizsi lap is.

„Találjatok nekem egy olyan európai országot, ahol rendes fogadtatásban lesz részem” – adta ki munkatársainak az utasítást az elnök a Le Monde szerint. És a munkatársak megtalálták ezt az országot: a Varsóban kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának vezetőjére éppúgy jellemző számos populista vonás, mint Trumpra: ellenzi a bevándorlást, ellenséges a muszlimokkal, nem hisz az Európai Unióban, őrzi a szuverenitást, és nacionalista. Röviden, Donald Trump közelebb áll Jaroslaw Kaczynski elképzeléseihez, mint Angela Merkel kancelláréhoz – írja a francia lap.

A hamburgi Die Welt beszámolójának már a címe is azt állapítja meg, hogy Donald Trump a varsói úttal meg akarja osztani Európát. Díszvendég lesz a Három Tenger Kezdeményezés tizenkét résztvevőjének a találkozóján. Az EU új tagországairól van szó, kiegészülve Ausztriával. A német lap emlékeztet arra, hogy ennek a „tengerközi” - Intermarium – együttműködésnek az álma még a két világháború közötti időkben, Jozef Pilsudski akkori lengyel államfő hivatali idejében fogant, és a gondolat meghiúsult ugyan, de konzervatív fejekben tovább létezett, és most újraéledt.

A müncheni Süddeutsche Zeitung írása az orosz energiafüggéstől való megszabadulásra irányuló törekvést emeli ki a varsói találkozó céljai közül.

A The New York Times ugyanakkor ismerteti a Reuters hírügynökség beszámolóját arról, hogy Magyarország megállapodást kötött az orosz Gazprom vállalattal a Török Áramlat elnevezésű energiavezetékre vonatkozó projekthez történő csatlakozásról. Ez az új gázszállítási útvonal 2019 végére jöhet létre.

Címkék