Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megnyílt a HelloWorld Online – csökkentendő az informatikushiányt

Megnyílt a HelloWorld Online – csökkentendő az informatikushiányt
Infovilág

Hiányt megszüntetni hivatott, a modern informatikai oktatást népszerűsítő oldalunk, a Szakmai szervezetekkel és pedagógusokkal együttműködve, 2015 nyarán kezdeményezte a PC World a HelloWorld mozgalmat, amelynek részeként már mintegy háromszáz gyerek pillanthatott bele a programozás, a robotvezérlés, illetve a 3D-tervezés és -nyomtatás csodálatos világába. Szakemberei gyerekek ezreit érték el közvetlenül, iskolákban tartott előadásaikkal, illetve közvetve tízezreket a PC World offline és online felületein publikált, egyedi fejlesztésű tananyagaikkal..hu középpontjában a programozás és a robotika népszerűsítése, valamint a szülők oktató felvilágosítása áll – közölte szerkesztőségünkkel Molnár József, a PC World és a HelloWorld főszerkesztője.

 

Becslések szerint több mint 22 ezer informatikus hiányzik a hazai munkaerő-piacról; nemzetközi kitekintésben még nagyobb a gond. A felsőoktatási intézmények és a tanfolyamok nem képesek kiszolgálni a cégek igényeit, égető problémáról van szó, amely látványos mértékben rontja hazánk versenyképességét, éppen ezért igen fontos az utánpótlás-nevelés új alapokra helyezése, minél több ember bevonása az informatikusoktatásba. A múlt években számos jó kezdeményezés értesülhetett a közvélemény, a kormányzat is kezdi felismerni a modern képzésben rejlő lehetőségeket.

Ennek köszönhetően napjainkban már számos, gyerekeknek szóló informatikaoktatási formát találhatunk, jellemzően Scratch, robotvezérlő, Minecraft és IoT (Internet of Things, azaz a dolgok internete) tematikával. Ezek a tanfolyamok, sajnos, korlátos befogadóképességűek, ráadásul általában a fővárosban, illetve a nagyobb városokban koncentrálódnak, és gyakran fizetős szolgáltatás formájában próbálják megszerettetni a felnövekvő nemzedékkel a kódolást. Az idén 25 éves, népszerű szakfolyóirat, a PC World szerkesztői által életre hívott HelloWorld oktatási mozgalom korábban szintén csak táborokban tudta elérhetővé tenni a pedagógusok és iparági szakértők által kidolgozott egyedi tananyagokat, miközben mindig is megvolt az igény a szaktudás minél szélesebb körű átadására.

A HelloWorld Online közkincsé teszi a modern informatikai oktatást, az oldal szerkesztői ugyanis ingyen bocsátják majd rendelkezésre azokat a tananyagokat, amelyekért eddig általában fizetniük kellett a szülőknek. Az új portál emellett egy helyre gyűjti a legjobb modern informatikai kezdeményezéseket, példaképeket, csapatokat és versenyeket, valamint hírt ad minden fontos eseményről, amely segít népszerűsíteni a modern IT-megoldásokat és kompetenciákat a 10–18 évesek körében.

Szakmai szervezetekkel és pedagógusokkal együttműködve, 2015 nyarán kezdeményezte a PC World a HelloWorld mozgalmat, amelynek részeként már mintegy háromszáz gyerek pillanthatott bele a programozás, a robotvezérlés, illetve a 3D-tervezés és -nyomtatás csodálatos világába. Szakemberei gyerekek ezreit érték el közvetlenül, iskolákban tartott előadásaikkal, illetve közvetve tízezreket a PC World offline és online felületein publikált, egyedi fejlesztésű tananyagaikkal.