Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyűjtsd a kapszulát, a fémet, ezzel is a Földet véded!

Gyűjtsd a kapszulát, a fémet, ezzel is a Földet véded!
Toronyi Attila

Mint egy mai tájékoztatón is elhangzott: az anyagok, a tárgyak újrahasznosítása nem új keletű. Nagyapáink a görbe, rozsdás szöget kiegyenesítették, nagyanyáink pedig belenyomták az almába, hogy növeljék vastartalmát. A Körforgásos Gazdaságért Alapítvány 2013 óta kampányol azért, hogy lehetőleg mind kevesebb a hulladék képződjék, de ha mégis gyűlik, gondoskodjunk az újrahasznosításról.

A természetben ideális a körforgás, ám ez nem mondható el a világgazdaságról, amely elsősorban lineáris. Rengeteg anyag megy „pocsékba” vagyis a kukába, ahelyett hogy visszaforgatnánk a felhasználható nyersanyagokat. Elegendő körülnézni a lomtalanítások idején. Mennyi jó dolgot hajítunk ki, holott még valamire jó lenne. A tengerek vizeiben fuldokolnak a bálnák, és más állatok pusztulását is olykor az emberi társadalom által termelt szemét okozza.

A környezetszennyezés áldozata.

Szerencsére egyre inkább divatba jön a környezettudatosság, a takarékoskodás az energiával. Mellőzük az elektronikus eszközeink esetében a stand-by (kászenléti) üzemmódot, és elzárjuk a vízcsapot fogmosás, borotválkozás közben. De ez nem elég Magyarországon még mindig igen alacsony a szelektív hulladékgyűjtés hatékonysága, alig haladja meg a harminc százalékot.

Az idén harminc éves svájci cég, a hazánkban is ismert Nespresso sajátos kezdeményezéssel állt elő már évekkel ezelőtt. E hónaptól a vállalat futárai otthonunkba jönnek, hogy – az új kávékapszulák kiszállításával egyidejűleg – begyűjtsék a használtakat.

Közismert, hogy az alumínium bauxitból készül, és ez a kőzet véges mennyiségben áll az emberiség rendelkezésére. A Nespresso alumíniumból készíti a kávékapszulák burkát, miközben fejlesztéseivel arra törekszik, hogy a kávé a lefőzés pillanatáig a lehető legfrissebb maradjon. A svájci szakemberek azért választották alapanyagként az alumíniumot, mert hatékonyan védi a kávét a fénytől, levegőtől és nedvességtől, s így friss marad a kávéőrlemény.

Az alumínium másfelől környezetbarát és újrahasznosítható. Az alpesi országban már csaknem 100 százalékos a kapszulák visszagyűjtése, s egy ideje már Magyarországon is az a cél, hogy mielőbb (legkésőbb 2020-ig) ehhez hasonló eredményt érjen el a cég, vagyis az újrahasznosítása a jelenlegi 75 százalékokról a svájcihoz hasonló szintre emelkedjék.

A cég a fővárosban hat, Győrött és Pécsett pedig egy-egy Nespresso Boutique-ot üzemeltet. A használt kapszulákat most ezekben az üzletekben tudják átadni a vásárlók, ám a kávérajongók e hónaptól akár a futárszolgálatot is igénybe vehetik erre a célra.

A Nespresso további fenntarthatósági törekvéseiről ITT olvashatnak az érdeklődők.