Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A napenergia diadalmenete – konferencia Budapesten

A napenergia diadalmenete – konferencia Budapesten
(Munkatársunktól)

Ma német–magyar tanácskozást tartottak a fővárosban a napenergia hasznosításáról Németországban és Magyarországon. A rendezvényen bemutatkoztak azok a német innovatív vállalatok, amelyek közül néhány már hazánkban is beruházott.

 

Csaknem naponta olvasunk híreket a napelemek mind szélesebb körű alkalmazásáról. Hamarosan a szegedi szakképző iskolák épületeinek tetejére is telepítenek belőlük, s így az intézmények villamosenergia-fogyasztásának hetven százalékát megújuló forrásból fedezik majd.

Ugyancsak friss hír, hogy Los Angeles-i középiskolások napelemmel működő, fűthető sátort találtak ki. Az ötlet hatalmas segítséget nyújthat az otthon nélkülieknek, illetve hasznát láthatják a túrázók is a „luxussátornak”.

A múlt év végéig a világ villamosenergia-termelésének két százalékát adta a kiépült 306 gigawatt napenergia-kapacitás; előrejelzések szerint 2021-re megháromszorozódhat ez az arány. A SolarPower Europe éves jelentése szerint csak tavaly 76,6 gigawatt új napenergia-kapacitás épült ki a világon, ami 50 százalékos növekedés a 2015-i új telepítésekhez képest.

A fejlesztések 45 százalékát Kína hajtotta végre, így az ázsiai országban működik a világ napenergia-kapacitásainak csaknem negyede. A kapacitások zöme 2007–15 között Európában összpontosult, tavaly átvette a vezetést az ázsiai és csendes-óceáni térség. 2021-re Kína, India, az Egyesült Államok és Japán lesz a világ legnagyobb napenergia-előállítója.

A napenergia egyre olcsóbb lesz, tavaly a közmű méretű naperőművekkel termelt villamos energia előállítása már kevesebbe került, mintha azt gázturbinás erőműben, vagy a szén- és atomerőművekben termelték volna. (Miközben tehát a világ mindinkább a megújuló energiától várja a megoldást, Magyarországon a jövő a méregdrága a Paks II. beruházás.)

Mint a mai budapesti tanácskozáson is elhangzott: a magyar napenergia-piac szereplői óvatosan optimisták. Nemcsak az uniós támogatásoktól vagy a technológia árának csökkenésétől várják a fejlődést, hanem a szabályozási környezet stabilitásától is.

A Magyar Napelem Iparági Egyesület elnöke, Szolnoki Adám mindamellett a jövőbeli tervekkel kapcsolatban mindenkit óvatosságra intett. „2014-ben és 2015-ben is duplázódott az éves piacméret; az energiahivatal előzetes adatai szerint 2016-ban viszont harmadával csökkent az előző évhez képest.”

A mai budapesti konferencián először német szakemberek számoltak be a napenergia-hasznosítás aktuális helyzetéről Németországban. Szó esett a korszerű, fotovoltaikus és termikus napenergia-technológiákról, és a résztvevők megismerhették a jól bevált gyakorlatokat.

A rendezvényen előadást tartottak magyar szakemberek is, akik bemutatták az itthoni napelem-piacot és a megújuló villamosenergia-termelés hazai támogatási rendszerét. A konferencia résztvevői megismerhették ezen kívül Nyírbátor tapasztalatait a napenergia bátor hasznosítása területén.

A konferencián olyan német vállalatok mutatták be termékeiket, technológiájukat, amelyek üzleti kapcsolatokat, együttműködő partnereket keresnek Magyarországon. Velük június 21-én és 22-én egyéni megbeszélésekre is lehetőség nyílik.

Az érdeklődők a további részéletekről ITT tájékozódhatnak.