Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A gazdag országok tudomást sem vesznek a világ harmadik legsúlyosabb menekültválságáról

A gazdag országok tudomást sem vesznek a világ harmadik legsúlyosabb menekültválságáról

A tehetős országok magára hagyják Ugandát abban, hogy támogatni tudja a több ezer halál, nemi erőszak és más jogsértések elől menekülő dél-szudánit – áll az Amnesty International legújabb, az ugandai Kampalában rendezett donorkonferencia előtt bemutatott jelentésében.

Több mint 900 000 ember menekült el a brutális dél-szudáni konfliktus elől, és keresett menedéket Ugandában. A nemzetközi segítség hiánya miatt azonban sokuk a legalapvetőbb ellátáshoz – víz, élelem, szállás – sem jutnak hozzá. A menekültek legalább 86%-a nő és gyerek.

„Uganda továbbra is nagylelkűen fogadja be a menekülőket, miközben sok ország zárja le a határait előttük. Az ország azonban elképesztő nyomás alatt van, mivel a támogatások elfogytak és napi szinten több ezer dél-szudáni lépi át a határt” – mondta Muthoni Wanyeki, az Amnesty International kelet-afrikai regionális irodájának igazgatója.

„A donor országoknak, köztük az Egyesült Államoknak, Kanadának, Kínának és Japánnak is támogatnia kell Ugandát abban, hogy elég pénze legyen a menekültek ellátására. A dél-szudáni menekültek nem lehetnek a nemzetközi együttműködés szégyenletes hiányának legújabb áldozatai.”

Az Amnesty International kutatói négy menekülttábort látogattak meg Uganda északi részén Adjumaniban, Moyoban, Yumbeban és Aurában. Munkatársai a saját szemükkel látták, hova vezet a forráshiány. A menekültek és a segélyszervezetek is az élelem, víz és lakhatás hiányáról számoltak be. A támogatások hiánya miatt az olyan különösen sérülékeny csoportok, mint a gyerekek, fogyatékkal élők vagy idősek ellátása is hiányos.

A 24 éves anya, Nunu, akivel az Amnesty kutatói a Bidi Bidi táborban beszéltek, ezt mesélte: „Vizet szerezni nagyon nehéz. Ugyanez van az élelemmel is… Eddig még nem kaptunk normális ételt.”

Amina a férjével és gyerekeivel él a Pagyrina táborban. Azt mondta: „A legnagyobb probléma a víz és az étel hiánya. Korábban még kaptunk enni, de már az sincs. A vízhiány a legnagyobb baj… Nagyon sokan vagyunk, és csak naponta egyszer hoznak vizet.”

Kínzás, gyilkosság és nemi erőszak Dél-Szudánban

A dél-szudániak a régiót sújtó egyik legdurvább erőszakhullám, a 2013 decemberében kitört fegyveres konfliktus elől menekülnek. Több ezer embert öltek meg, közel 1,8 millió embernek kellett elmenekülnie. Az Amnesty International kutatói több mint 80 emberrel készítettek interjúkat, akik elképesztő kínzásokról, válogatás nélküli gyilkosságokról, szexuális erőszakokról és fosztogatásokról meséltek.

A 37 éves Joyce látta, ahogy katonák halálra késelik a férjét. „Miután letartóztatták, még a golyót is sajnálták tőle, ezért inkább halálra szurkálták” – elevenítette fel a borzalmakat.

A 28 éves Jane-t három egyenruhás erőszakolta meg, miután betörtek az otthonukba és agyonlőtték a férjét. „Azért jöttem el, mert megölték a férjem. Betörtek a házunkba, lelőtték a férjem, majd megerőszakoltak” – mondta

A 19 éves Patrickot a testvérével és két másik férfival együtt Nyepo város laktanyájában zártak egy konténerbe. „Minden éjjel egyesével, a szemünket bekötve elővezettek minket, kihallgattak és megvertek. Fogók voltak náluk, amikkel az ujjainkat csavarták ki” – mesélte Patrick.

A férfinak végül sikerült megszöknie, de azóta sem tudja, mi lett a testvérével.

A támogatások hiánya miatt a hasonló traumát átélt menekültek nem kapnak megfelelő segítséget.

A május 17-i adatok szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által az ugandai helyzet kezelésére igényelt támogatás alig 18%-a állt rendelkezésre. A UNHCR, az Élelmezési Világprogram (WFP) és 57 segélyszervezet több mint 1,4 milliárd amerikai dollárt kért, hogy legalább az alapvető ellátást biztosítani tudják a menekülteknek az év végéig.

„A kétségbeejtő helyzet, az ugandai kormány többszöri kérése és az ENSZ megnövelt hozzájárulása ellenére a donorok eddig nem tettek semmit. Uganda cserbenhagyásával a nemzetközi közösség a több ezer menekülő embert hagyja cserben, megszegve ezzel a nemeztközi kötelezettségeit. Az ugandai csúcstalálkozó egy esély, hogy ezt helyrehozzák” – mondta Muthoni Wanyeki.

Uganda menekültkérdéshez való hozzáállása az egyik legelőremutatóbb az egész világon, mivel az ország széles körben biztosítja a mozgás szabadságát, az alapvető ellátáshoz, oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, munkához és saját vállalkozáshoz való hozzáférést.

Az ugandai kormány és az ENSZ által összehívott csúcstalálkozó célja, hogy mozgósítsák a nemzetközi közösséget a dél-szudáni menekültek érdekében. A találkozóra június 22-23-án kerül sor a fővárosban, Kampalában.

A dél-szudáni konfliktus 2013 decemberében kezdődött, miután Salva Kiir elnök puccs előkészítésével vádolta meg helyettesét, Riek Machart. A konfliktus békés rendezése nem sikerült, ezért harcok törtek ki.

A fegyveres összecsapások szörnyű következményekkel jártak a civil lakosságra nézve: éhezés, etnikai összecsapások és a népírtás gyanúja is felmerült. A konfliktusnak köszönhetően tört ki az afrikai kontinens legnagyobb menekültválsága, amely Szíria és Afganisztán után a harmadik legnagyobb a világon.