Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Naponta jó egymillióval növekszik a mobil-internetezők száma

Naponta jó egymillióval növekszik a mobil-internetezők száma
(Tudósítónktól)

Az Ericsson Mobilitási Jelentésének legújabb kiadásában szereplő előrejelzés szerint 2,6 milliárddal bővül az új mobil szélessávú előfizetések száma 2022-ig: ez naponta átlagosan több, mint egymillió előfizető.

Az Ericsson a mobil kapcsolatok további gyors bővülését jósolja, mivel a világméretű mobil adatforgalom a mostaninak a nyolcszorosára növekszik 2022-re.

A következő hat évben csaknem 2,6 milliárd új előfizetővel bővülnek a mobil szélessávú hálózatok: ez elég lenne ahhoz, hogy naponta hússzor megtöltsenek Európa-bajnokságon használt, átlagosan 50 ezer személyes futball-stadiont.

A mobilhálózatok előfizetői számának és adatforgalmának a bővülésére vonatkozó legfrissebb statisztikák gyűjteménye az Ericsson Mobilitási Jelentés most megjelent kiadásában olvasható. A jelentés 2013 óta a legnagyobb éves mobiladatforgalom-emelkedést jelzi, amely főleg az Indiában tapasztalható erőteljes gyarapodásnak köszönhető, és hangsúlyozza a növekedést megalapozó mobil adatszolgáltatás iránti igényt.

Az okostelefonok használata és a mobilinternet-szolgáltatások egyszerű elérhetősége látványos mértékben járul hozzá a forgalmi adatokhoz. Az irányzat szemléltetéséhez az Ericsson a „mobil adatforgalom” részeként elemzi az „okostelefonok mobil adatforgalmát”. A 2022. év végére az okostelefonok teljes mobil adatforgalma a mostaninak kilencszeresére növekedvén eléri majd a havi 66 exabájtot.

Niklas Heuveldop, az Ericsson stratégiai vezetője és a cég technológiai és üzleti fejlesztési osztályának vezetője a többi között elmondta: „…A 4G-előfizetések száma soha nem látott ütemben növekszik, a VoLTE (Voice over LTE) is egyre nagyobb teret nyer és a forgalom növekedése olyan szintet ért el, amit legutóbb 2013-ban tapasztaltunk. Az iparág nagy lépésekkel halad a hálózati infrastruktúra fejlődésének útján, különösképpen a Non-Standalone 5G New Radio (NR) elfogadását tekintve, ami az első 5G-fejlesztéseket teszi majd lehetővé. Előrejelzésünk szerint 2022-re már több mint fél milliárd 5G-előfizetés lesz, a Föld lakosságának hatodát éri el az új technológia.”

Jövőre az LTE (4G) az előfizetések tekintetében a legnagyobb hozzáférési technológiaként maga mögé fogja utasítani a GSM-et. Példa nélkül álló ennek a technológiának a bevezetési és elfogadási üteme. Mindössze öt év kellett ahhoz, hogy az LTE 2,5 milliárd emberhez eljusson, szemben a WCDMA/HSPA vagy a 3G nyolc évével. Egyedül ennek az évnek az első negyedévében a piac 250 millió új LTE-előfizetéssel bővült.

Az LTE elterjedését a minden eddiginél magasabb szintű használói élmény és a gyorsabb hálózatok iránti igény serkentette; az 5G bevezetését a fejlett mobil szélessávú képességek, valamint a hatékonyságot és automatizálást célzó iparági megoldások iránti igény is előmozdítja. A várakozás szerint 2022-re több, mint fél milliárd 5G előfizetést aktiválnak, nem számítva az IoT-kapcsolatokat.