Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Arkhimédészi csavarral működő erőmű Bécsben

Arkhimédészi csavarral működő erőmű Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Hónapokig tartott próbaüzem után átadták azt a föld alatti erőművet Bécsben, amelyet a Duna-szigetnél lévő gátba integráltak. Az arkhimédészi csavarral működő vízi erőmű a Duna és az Új-Duna közötti szintkülönbséget használja ki. (Kép: Wien Energie/FOTObyHOFER)

Mintegy 130 háztartás számára elegendő áramot termel az osztrák főváros legújabb törpe vízerőműve a Duna-szigetnél. Az arkhimédészi csavarral működő erőművet az Új-Dunán (Neue Donau) lévő gátba, a Wehr1-be integrálták, így nem csúfítja el a környezetét.

A föld alatti erőmű a Duna és az Új-Duna mintegy 3,8 méteres szintkülönbségét használja ki, méghozzá úgy, hogy munkára fogja az előbbiből az utóbbiba átszivárgó vizet, amelyet eddig egyszerűen csak elvezettek a gáton keresztül.

A létesítménybe, amely egy-egy gépházból, 15 méteres csavarból és 60 méter hosszú vízelvezetőből áll, a föld alatt érkezik a víz. Éves teljesítménye 400 ezer kWó, és évi 175 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

Az 1,8 millió eurós beruházást a bécsi áramszolgáltató, a Wien Energie és a város vízügyi osztálya (MA 45) közösen valósította meg.