Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Húsz tagállam az Európai Ügyészség létrehozása mellett döntött – Magyarország nem

Húsz tagállam az Európai Ügyészség létrehozása mellett döntött – Magyarország nem

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a bel- és igazságügyi tanács mai ülésén húsz tagállam politikai megállapodásra jutott arról, hogy megerősített együttműködés keretében létrehozzák az Európai Ügyészséget.

Következő lépésként az Európai Parlament egyetértésére van szükség. A hivatal létrehozását követően a független uniós főügyész hatáskörrel rendelkezik majd arra, hogy nyomozást és büntetőeljárást indítson az uniós költségvetést érintő bűncselekményekre – például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupció vagy csalás és a határokon átnyúló áfacsalásra – vonatkozóan. A pénzügyi csalással szemben az unió egészében folytatott küzdelemre szakosodott, erős, független és hatékony hivatalról van szó. Magyarország egyelőre nem kíván részt venni az Európai Ügyészség munkájában, ugyanakkor a hivatalt létrehozó rendelet elfogadását követően bármikor csatlakozhat az együttműködéshez. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 
Bővebben az Európai Ügyészség létrehozásáról

Európai Ügyészség

 

Százmillió euró támogatás kisvállalkozásoknak – egy magyar is kap pénzt

A „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram égisze alatt 21 ország 69 innovatív kis- és középvállalkozása részesül rövidesen összesen közel 100 millió euró uniós támogatásban.

A kkv-eszköz második szakaszában nyújtott támogatás 64 projekt innovációs tevékenységeinek (demonstráció, tesztelés, prototípus-készítés, bővítés, miniatürizálás, üzleti terv fejlesztése stb.) finanszírozásához járul hozzá legfeljebb 2,5 millió euróval.

A legutóbbi fordulóban egy magyar innovatív céget választottak ki: az Mcule.com Kft. online gyógyszer-kutatási platformjának vegyianyag-adatbázisa fejlesztésére fordíthatja az EU-forrást. A legutóbbi forduló nyertes projektjeit 1222 pályázat közül választották ki. A program 2014 óta már 710 európai kkv, köztük 19 magyarországi vállalkozás jutott támogatáshoz a kkv-eszköz második szakasza révén. A következő fordulóra október 18-ig várják a pályázatokat. (A teljes közlemény itt olvasható.)

A kkv-kat támogató eszköz kedvezményezetteinek listája és térképe

Horizont 2020 – a kkv-kat támogató eszköz 

Bővebben a Horizont 2020 keretprogramról


A tőkepiaci unió megvalósítása: az első körben elért eredmények továbbfejlesztése
 
Csaknem két évvel a tőkepiaci unióra vonatkozó cselekvési terv elindítása után a Bizottság ma újabb fontos kezdeményezéseket terjesztett elő az európai foglalkoztatás és növekedés fellendítésére irányuló reformprogram célszerűségének biztosítására.

A tőkepiaci unió a Bizottság által előterjesztett európai beruházási terv, az úgynevezett Juncker-terv egyik központi pillére: szabályozási és egyéb reformjainak célja, hogy a megtakarítások minél nagyobb mértékben szolgálják a beruházásokat. Erősíteni kívánja Európa pénzügyi rendszerét oly módon, hogy alternatív finanszírozási forrásokat és több lehetőséget biztosít a fogyasztóknak és az intézményi befektetőknek. A tőkepiaci unió a vállalkozások, különösen a kkv-k és az induló vállalkozások finanszírozási lehetőségeinek körét bővíti, például a kockázati tőkéhez és a közösségi finanszírozáshoz való hozzáféréssel. Az újraindított tőkepiaci unió nagy súlyt fektet a fenntartható és zöld finanszírozásra is.
 
A ma nyilvánosságra hozott félidős felülvizsgálat szerint a 2015. évi cselekvési terv végrehajtása jól halad, a 33 intézkedés mintegy kétharmada húsz hónap alatt teljesült. A társjogalkotók a közelmúltban két főbb javaslatról is megállapodásra jutottak.

Az értékpapírosítási csomag kapacitásokat szabadít fel a bankok mérlegében, és további finanszírozást biztosít a háztartásoknak és a gyorsan növekvő vállalkozásoknak. A kockázati tőkealapok reformja lehetővé fogja tenni az innovatív kkv-kba történő befektetéseket. A félidős felülvizsgálat meghatározza a következő hónapok menetrendjét is.

Az előterjesztendő intézkedések közé tartozik például a nyugdíj-előtakarékosságot elősegítő páneurópai magánnyugdíj-termék. A Bizottság továbbá folytatni fogja az integrált tőkepiacok felügyeleti keretének tökéletesítésére, a jegyzett kkv-k és befektetési vállalkozások irányadó szabályainak arányosítására, a pénzügyi technológia potenciáljának kiaknázására és a fenntartható beruházások előmozdítására irányuló munkáját. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 
Bővebben a félidős felülvizsgálatról

A félidős felülvizsgálat összefoglalója – infografikák

A Bizottság közleménye: Tőkepiaci Unió – A reform felgyorsítása

Cselekvési terv a tőkepiaci unió megteremtésére

 

Légi közlekedés: nyitott és összekapcsolt Európa

Az Európai Bizottság az európai légi közlekedési stratégia formájában ma intézkedéscsomagot fogadott el, mely hozzájárul a nyitott és összekapcsolt légi közlekedési piacok támogatásához, Európában és a földrészen kívül egyaránt. A kezdeményezések célja, hogy tisztességes versenyt és megfelelő összeköttetéseket hozzanak létre a légi közlekedésben, az eddiginél egyszerűbbé tegyék az európai légitársaságokba történő  beruházásokat, és valóban hatékonyan működő európai légteret alakítsanak ki. Az intézkedések várhatóan növelik az európai légi közlekedés versenyképességét, lendületet adva a munkahelyek létesítésének, a gazdasági növekedésnek, a kereskedelemnek. A fogyasztók számára még kedvezőbb árakat és világszerte több utazási célpontot nyújthatnak a ma elfogadott intézkedések. (A teljes közlemény itt olvasható.)

Bővebben a nyitott és összekapcsolt légi közlekedésről

Európai légi közlekedési stratégia

Rendeletjavaslat a légi közlekedés terén zajló verseny védeleméről

A légitársaságokra vonatkozó tulajdonjogi és ellenőrzési szabályok

Közszolgáltatási kötelezettség

A légiforgalmi szolgáltatás folytonossága