Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Könyvhét 88-adszor – csak jó idő legyen!

Könyvhét 88-adszor – csak jó idő legyen!
Toronyi Attila

Ha programot tervezünk a szabadban, aggódva kémleljük az eget, s így tesznek minden évben az ünnepi esemény szervezői is. Az eddigi 87 könyvünnep közül néhányat már elsöpört a zivatar, a szél, s az ideit is beárnyékolja a könyves szakmát sújtó, hárommilliárd forintot meghaladó adóssághalmaz.

Ennél jóval szomorúbb hír Jókai Anna minapi halála, akiről meleg szavakkal emlékezett meg a június 8-án kezdődő könyvhetet beharangozó tájékoztatón Kocsis András Sándor is, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

Bár a bezárt boltok közül jó néhányat sikerült újra megnyitni, a tavaszi könyvfesztivál óta a helyzet egyébként nem sokat változott. Hátrányos az adórendszer, a könyvesek beadványára az illetékes minisztérium vezetői mindeddig nem válaszoltak. Ám a könyvhét látogatói a fővárosban és vidéken e gondokból vajmi keveset érzékelnek majd. várhatóan 68 hazai és 17 határon túli kiadó 339 kiadványától roskadoznak majd a pultok a budapesti Vörösmarty téren, Debrecenben és további helyszíneken. A könyvek átlagára 3090 forint, és aki mindegyik könyvből egyet-egyet haza szeretne vinni, tegyen zsebre mintegy másfélmillió forintot, hiszen a legdrágább könyv az átlagár háromszorosába is belekerül.

A hajdúsági megyeszékhely az idén kiemelt szerepet játszik. Ott tartják az ünnepi megnyitót, és kiemelt figyelmet szentelnek a város szülöttének, Szabó Magdának, illetve a reformáció 500. évfordulójának.

A 186 kiállító kínálata a legszélesebb közönség ízlésével találkozik. Mint Tarján Tamás József Attila-díjas irodalomtörténész újságírók előtt fejtegette: igazi olvasmányokat vehetünk kézbe a szó jó értelmében, tehát nem igénytelen lektűröket. Szembeötlő a monumentális regénytermés, bár akad a kötetek között, amelyre ráfért volna az alkotói érlelés. Ugyancsak feltűnő a naplók, visszaemlékezések, antológiák magas száma, ahogyan tucatszámra vehetünk kézbe klasszikusokat, Kosztolányitól Gyóni Gézáig, Füst Milántól Arany Jánosig. Utóbbi esetében az indok kézenfekvő: nemzeti költőnk 200 évvel ezelőtt született. Üdítő olvasmány Karinthy Frigyes összes verse, az idén 80 esztendős Baranyi Ferenc gyűjteményes kötete és Nádas Péter legújabb munkája.

A legelső könyvünnepek idején (nyolcvan évvel ezelőtt inkább könyvnapot, mint hetet rendeztek) alig néhány újdonsággal örvendeztették meg a betűk kedvelőit. Mostanában a bőség már-már zavarba ejtő. Nem csoda, ha rangja, híre van messze földön a hazai könyvhétnek. Mint Tarján Tamás fogalmazott, a könyvhét egyben lehetőség a saját magunkra ismerésnek is, mert az új könyvekben felfedezhetjük életünk egy-egy fejezetét.