Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újabb korrupcióellenes vizsgálatok várhatók

Újabb korrupcióellenes vizsgálatok várhatók

New York állam és Magyarország között a CEU az összekötő kapocs és remélem, hogy a két állam közti kapcsolatok a jövőben is lehetővé teszik a Közép-európai Egyetem további működését és függetlenségének a megőrzését – azt írta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója az Orbán Viktornak címzett levélben, amit a Voice of America ismertetett.

Az AP amerikai hírügynökségnek a kormányzó hivatala azt mondta, júniusban ülnek le tárgyalni, de az is tudható, hogy két héten belül a magyar tárgyaló fél Marylandben egyeztet a McDaniel Egyetem működésének jövőjéről. A cikk a végén megjegyzi, a CEU-bonyodalmak mögött egy sokkal nagyobb konfliktus áll Orbán és Soros György között, utóbbinak a nyitott társadalom eszméje gyakorlatilag hadüzenetet jelent a Magyarországot illiberális állammá átalakító Orbán Viktornak.

Pár órával ezelőtt az amerikai közszolgálati rádió, az npr washingtoni tudósítója készített anyagot az amerikai szenátusban. Michael Lee, utahi szenátor hat társával együtt korábban arról kérdezte az amerikai külügyminisztériumot, hogy vajon állami segélyeket használ-e fel Soros György a nyitott társadalom propagálására. Mire a külügy nemmel felelt. Ellenben – panaszkodott a szenátor – Soros munkatársai a sajtóhoz rohantak és Putyin ügynökeinek nevezték őket, mert ezt megmerték kérdezni a külügytől. A konzervatív Heritage Alapítványnál Mike Gonzalestől azt kérdezte az npr (amelyik szintén élvezi a Soros támogatását): vajon Amerikának nyomást kell-e gyakorolnia Magyarországra, hogy ne zárja be az egyetemet? Nem, nem kell, mert ez magán egyetem, egyébként pedig Magyarország szuverén ország, ha hibát követ el, az az ő baja lesz. Fodor Éva, a CEU rektor-helyettese szerint sürget az idő a beiratkozások miatt. Michele Kelemen tudósítása szerint az amerikai külügyminisztérium sürgeti a magyar kormányt, hogy függessze fel a törvény hatályát azonnal a tanszabadságot fenyegető veszély miatt. 

Túltengett a Magyarországról szóló híradás az amerikai közszolgálati rádióban, mert egy másik tudósítás is készült „A magyar kormányfő azon munkálkodik, hogy a civil szervezetek ellen hangolja a közvéleményt” – címmel. Az npr ehhez riportert küldött Budapestre, ami ritkaságszámba megy. Minthogy az is, hogy átvegye a BBC. Jártak a Helsinki Bizottságnál és Kovács Zoltán szóvivőnél is, aki szerint a jogvédő szervezetek illegális migráns ügyekbe avatkoznak be, ezért aggasztó a működésük. Móra Veronika arra hívja fel a figyelmet, hogy a civil szervezetek közti összefogás minden korábbinál nagyobb, s ez épp amiatt van, mert vegzálja őket a kormány. A Fidesz uniós szövetségesei úgy látják, Orbán fel fogja oldani a Brüsszellel kialakult patthelyzetet, a tudósító viszont épp az ellenkezőjét tapasztalta, egyre dacosabb a magyar kormányfő, aki eleve megmondta, senki nem diktálhat Magyarországnak.

Nyolc uniós tagállam számíthat rendkívüli antikorrupciós vizsgálatra – címmel arról tájékoztat az EUObserver, azok az országok szembesülnek ezzel, akik nem csatlakoznak az Európai Ügyészek Uniós Hivatalához (EPPO). A jelen pillanatban ide sorolható mások között Magyarország, Lengyelország, Svédország, Málta. Az új testület újabb vizsgálatokat kezdeményez az Európai Csalás Elleni Hivatal, az Olaf vizsgálatain felül, amelyeket akár a vádemelésig is elvihet. Márpedig például csak az áfacsalások 10 millió euró felett vannak. Az Európai Parlament az ősszel szavaz a tanács tagjairól, amelybe egy ügyészt az adott ország delegál, a másikat pedig az uniós testület adja. S ez azt jelenti, minden országot két ügyész felügyel. Eddig 20 ország csatlakozott a hivatalhoz, amelynek lesz egy legfőbb ügyésze és két helyettese.

Csaknem minden héten tudomást szerzünk külföldieknek adott magyar ösztöndíjról. A legutóbbi bejelentést a kenyai külügyminisztérium tette közleményt kiadva, amely szerint Szijjártó Péter ígérete szerint megduplázták az ösztöndíjkeretet, így most 50 millió dollárral támogatnak 100 kenyai diákot és ezen felül még 97 millió dollárral egyéb, közös magyar–kenyai vállalkozásokat. Ezenfelül betervezték a kenyai Rákgyógyító Központ létrehozásához nyújtandó támogatást is – adta hírül a kenyai Daily Nation azután, hogy hétfőn Budapesten tárgyalt a kenyai külügyminiszter. A hír különös érdeklődésre tartott számot, mert több médium, például a brit The Standard is beszámolt róla.

A brit központú World Highways, a Világ Autópályái kiadvány beszámolt a Dunán létesülő 600 méteres, a magyar és szlovák Komáromot összekötő új híd építéséről, a már meglévő, nyitható híd mellett. A tendert a Hídépítő Kft., valamint a Mészáros és Mészáros cége nyerte meg a közbeszerzési pályázaton. A közbeszerzési szabályok magyar változása miatt késett a projekt eredményének a kihirdetése, amely szerint az 52,5 millió euró üti a markát a magyar építtetőnek. Az év végén kezdődő építkezés várható befejezése 2019.  

A külhoni magyarság gazdasági támogatása elengedhetetlen – hangsúlyozta Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízott, aki a vajdaságban élő magyarságot Szabadkán látogatta meg, s erről a Pannon RTV számolt be.  Azt mondta, ne csak a kultúra, az oktatás, a hagyományok őrzése, a tájékoztatáshoz való hozzáférés, a nyelvgyakorlás legyen biztosított, hanem a megélhetés is. Szili Katalin a Magyar Nemzeti Tanács meghívására érkezett az észak-bácskai városba. Arról nem nyilatkozott, konkrétan milyen gazdasági támogatásról lenne szó.