Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Múzeumok majálisa – a környezettudatosság jegyében

Múzeumok majálisa – a környezettudatosság jegyében
(Munkatársunktól)

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg május 20–21-én a múzeumok közös ünnepét a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Több mint 120 múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze az ország különböző részeiből a kétnapos, ingyenes fesztiválon. A majális az idén is kapcsolódik az ICOM múzeumi világnapjához.

Sátrak és programok töltik meg a hétvégén a pesti Múzeumkertet, lesz Műtárgy- és Tudássétány is. Utóbbi arra alkalmas, hogy bárki tesztelje saját tudását a művészetek, az irodalom és a természet tárgykörében. Az esemény szervezője – a Magyar Nemzeti Múzeum – számos izgalmas programot kínál minden korosztálynak. Az érdeklődőket előadások, koncertek, kézműves-vásár, formatervező-sarok, ételkóstoló várja szombaton és vasárnap. A történelem színpadáról is fellebben a függöny: az MNM Élő Múzeum programja időutazásra csábítja a látogatókat az IGE-IDŐK című kiállítás tereibe.

A majálisra érkezők megtekinthetnek egy muzeális Csepel teherautót, felülhetnek akár egy veterán Pannonia motorkerékpárra is. Megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, készíthetnek saját űrhajót, és láthatják Farkas Bertalan űrhátizsákját. Ha kedvük tartja, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, üvegfestést, tojásírást tanulhatnak, vagy kézműveskedhetnek, origami-virágot hajtogathatnak, illetve megismerhetik a papírvessző-készítés fortélyait.

Lesz növénysimogató, állatbemutató élő baglyokkal, a múzeumok megidézik a paraszti virágos kertek világát.

A látogatók betekinthetnek a Louvre kertjébe és felfedezhetik Kádár János üdülőjét. Akik szeretik a kihívásokat, a fejtörőket, rejtvényeket, irodalmi és nyelvi játékokat – ebben bőven lesz részük, az ügyeseknek nyeremény jár. Próbára tehetik érzékszerveiket, illat-, szín- és fűszermemóriájukat, illetve a csodaló, Kincsem és a magyar lóversenyzés témakörében totót tölthetnek ki.

Az idei rendezvényt mások mellett a Makám, a Vodku zenekar, a Kerekes Band, a Lóci játszik, a Baltazár Színház, a Nemadomfel, a Villon-trio, a Group’n’Swing és további fellépők műsora színesíti.

A rendezvény ez alkalommal a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítást és a környezettudatos életet helyezi a középpontba – kapcsolódva a Múzeumkert rekonstrukciójához.

A téma kimeríthetetlen: reneszánsz/barokk kertek, franciakertek, angolparkok, kastélykertek, főúri kertkultúra, kertek lírában és prózában, kertábrázolások, a kert, mint múzsa, kert és virág szimbolika, népmesei motívumok, botanika, kolostori kertek, gyógynövények, paraszti virágos kertek, konyhakertek, városi kertészet. Természetesen a szabadtéri múzeumok mellett a régészeti parkok is magukénak érzik a témát.

A Múzeumok Majálisán osztják ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, „Az év Múzeuma”- és „Az év kiállítása”-díjakat is.

További információkat ITT olvashatnak az érdeklődők.