Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megelőzhető, kezelhető a cukorbetegség

Megelőzhető, kezelhető a cukorbetegség
Infovilág

Magyarországon 12 év alatt megkettőződött a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók száma.

Ezért is fontos, hogy akinek egy szűrésen magas a vércukorszintje, az minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, és arról, hogy milyen vizsgálat, kezelés várhat rá – hangzott el ma az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén. Ez alkalommal az alapítvány bemutatta legújabb kiadványát, mely egy cukorbeteg útját mutatja be az észleléstől a kezelésig.

Becslések szerint a cukorbetegség rövidesen már minden ötödik embert érinthet hazánkban, és a világon minden harmadik cukorbetegséggel élőnek van valamilyen fokú szemészeti szövődménye, így a cukorbetegség a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség. Ezért a rendszeres szűrés mellett fontos, hogy az emberek tudjanak arról, hogy a 2-es típusú (tehát a nem vele született!) cukorbetegség megelőzhető – jelentette ki Kempler Péter professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke újságírók előtt.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozott egy ingyenes kiadványt. A „DIA útja” egy 39 éves, kétgyerekes anyáról szól, akiről kiderült, hogy magas a vércukra. Az ábra segítségével követhető, hogyan jut el DIA a szakszerű ellátásig, és milyen válaszutak elé kerül. A kiadvány arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki ellenőriztesse időnként a vércukorszintjét, és ha az érték eltér a normálistól, forduljon háziorvosához, aki tovább irányítja, ha kell, akár diabetológiára, szakorvoshoz. Az idejében felfedezett cukorbetegség jól kezelhető, és a szövődmények elkerülhetőek.

A mostanáig egyedülálló „DIA útja” az Egy Csepp Figyelem Alapítvány gondozásában a Magyar Diabetes Társaság és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével jött létre.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az idén is járja az országot ingyenes szűréseivel; az „Egyszer élünk”-körút május 13-án kezdődik, a sárga sátrak ott lesznek futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A 77 Elektronikának, a Roche-nak és Hartmann-Rico Hungária Kft.-nek köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét. A szűrésen a 77 Elektronika legújabb fejlesztésű okos vércukormérőjét, a Dcont®Nemere készüléket használják a szakemberek, amely az eredmények alapján képes kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye a hipoglikémiára, azaz a vészesen alacsony vércukorszintre.

„Egy lépés az egészségért elnevezéssel kezdődik május 15-én a CIB Bank és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös programja: az ország 16 CIB fiókjában egy-egy napon a bankba betérők többféle ingyenes szűrés közül válogathatnak.  

A már hagyományos Cseppont Patikaheteken május 15–28. között a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérőeszköz- és tesztcsík akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban. Támogatók: a Roche és a Hartmann-Rico Hungária Kft.

Az alapítvány népszerű programja, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny végéhez közeledik, június elején eldől, hogy az 5 döntős torta közül melyik lesz az idei győztes. A Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. támogatásával létrehozott versenyre az ország bármely cukrászdája pályázhatott, az idén rekordszámú, 23 nevezés érkezett.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány négy éve hirdette meg „Belevalók” néven ingyenes képzését pedagógusoknak, hogy felkészítse őket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Ma hazánkban még mindig előfordul, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket óvodába, illetve iskolai ellátásuk is nehézkes. A „Belevalók” kezdete óta 34 oktatást tartott az alapítvány, melyen csaknem 2400 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. A program támogatója a 77 Elektronika Kft, szakmai partnerként a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat”, amely kezdettől része az ELTE hivatalos képzési programjának is. A „Belevalók” programot bárki támogathatja adója 1%-ával is, melyet május 22-ig lehet felajánlani.