Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Történelmet kézbesít – Győrt kihagyva

Történelmet kézbesít – Győrt kihagyva Történelmet kézbesít – Győrt kihagyva Történelmet kézbesít – Győrt kihagyva Történelmet kézbesít – Győrt kihagyva
Tóth Tibor

Egy rendhagyó postai kamion indult útnak, hogy bemutassa a 150 évvel ezelőtti postatörténeti jelentőségű eseményeket országszerte.

Az utazó kiállítást a ma postai célokra használt legnagyobb méretű, 18 tonnás teherautóban rendezték be. Országjáró útján megáll azokon a településeken, melyeken 150 éve nyílt először postahivatal, ellátogat országos fesztiválokra, és feltárja rakterét az útvonalába eső településeken is.

Májusban Észak-Magyarországon – Budapest, Érd, Hatvan, Ózd, Eger és Salgótarján környékén – lehet találkozni a guruló kiállítással. Júniusban az Alföldre látogat a kiállítás, Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Kiskunhalas és Szekszárd térségébe utazik. A múzeumok éjszakáját Balatonszemes központjában, a hajdani posta- és lóváltóállomáson berendezett Postamúzeum programjához csatlakozva tölti. A júliusi kulturális fesztiválokhoz kapcsolódóan Sopronba (VOLT-fesztivál) látogat, majd a Visegrádi Palotajátékokon és az EFOTT-on (Velence) találkozhatnak a tárlattal az érdeklődők. Július vége–szeptember eleje között a Dunántúlt járja be – Veszprém, Szabadbattyán, Siófok, Dombóvár, Kaposvár, Pécs központokkal. Augusztus derekán a Hungaricum Fesztiválhoz kapcsolódóan Szeged és környékén lesz látható a tárlat. Kis kitérőt tesz a debreceni virágkarneválra és a budapesti nemzeti vágtára, majd az őszt a Nyírségben és a Hajdúságban köszönti. A postai világnapi ünnepség időpontjára tér vissza Budapestre.

A kiállítás bemutatja a Magyar Posta függetlenné válásának és első évtizedeinek történetét, a posta egyesítését a távíróval és a távbeszélővel, és azt, hogyan alakult ki a századfordulóra a világ egyik legjobb postaszolgálata. A hagyományos muzeológiai eszközök mellett a legmodernebb kiállítási technika, az augmented reality segítségével a 150 éves múlt jellegzetes figuráját is a kocsiba varázsolták a szervezők, aki életnagyságban, szemtől szemben jelenik meg a látogatóval.
Az utazó kiállítás októberben, a postai világnap ünnepségének idejére érkezik vissza Budapestre, s zárul öthónapos körútja.

(A szerk. megj.: Bár tudható, hogy a gördülő postakiállítás és bélyegbemutató nem keresheti föl az ország valamennyi települését, Győr kihagyása szerfölött sajnálatos, ugyanis Buda és Bécs között éppen félúton elterülő település, amely ráadásul a koronázóváros Pozsonytól mintegy 70 kilométerre van, kiemelkedő szerepet játszott a birodalmi postaszolgálatban. A többi között – miként a Győri Szalon írja – az 1830-as években két postajárat is érintette Győrt: a Budáról Pozsonyon át Bécs felé tartó postakocsi naponta fél 12-kor érkezett a városba, a másik járat is Bécsbe tartott és Gönyű–Győr–Öttevény–Moson–Rajka–Köpcsény–Hainburg–Riegelsbrunn–Fischamend–Schwechát útvonalon közlekedett. Hetente háromszor gyorskocsi szállította az utasokat Budáról Bécsbe Győrön át és vissza, amely 30–31 órába tellett akkoriban. A kocsik a postaépületeknél álltak meg. A Győri Szalon (a megyei könyvtár és közösségi tér kulturális magazinja) postatörténeti összefoglalója itt olvasható teljes terjedelmében.)