Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egységes digitális kapu: belépés EU-polgároknak 

Egységes digitális kapu: belépés EU-polgároknak 

Egyszerűsíti az Európai Bizottság mai intézkedéscsomagja a vállalatok és magánemberek online ügyintézését belföldi és más tagállamokban tartózkodók számára egyaránt, és segíti a közösen elfogadott uniós szabályok megtartását.
 
A Bizottság ma három konkrét kezdeményezést fogadott el:

# Az egységes digitális kapu minden eddiginél könnyebb online hozzáférést kínál a közigazgatási eljárásokhoz és megbízható információkhoz mind belföldi, mind más tagállamokban élő használók számára.

# Az egységes piac információs eszköze meghatározott esetekben fontos adatokat tesz hozzáférhetővé a Bizottság számára az egységes piaci szabályozás alkalmazásának kapcsán.

# A SOLVIT cselekvési terv célja pedig, hogy tovább egyszerűsítse és növelje a SOLVIT-szolgáltaltás használatát, amely ingyen segít magánembereknek és vállalkozásoknak egyaránt, ha az unión belüli költözés vagy üzletelés közben nehézségekbe ütköznek a tagállami hatóságokkal. (A teljes, angol nyelvű közlemény itt olvasható.)
 
Kérdések és válaszok

Tájékoztató az egységes digitális kapuról

Az egységes digitális kapura vonatkozó bizottsági javaslat

Az egységes piac információs eszközére vonatkozó bizottsági javaslat

A SOLVIT cselekvési terv

A Bizottság javasolja a schengeni övezeten belüli ideiglenes határ-ellenőrzések 6 hónapon belüli kivezetését

(18:41) A Bizottság ma azt javasolta, hogy Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia 6 hónapon belül szüntesse meg a belső schengeni határai mentén az ideiglenes határellenőrzést. A Bizottság ezzel együtt más biztonsági intézkedések alkalmazását javasolja az érintett tagállamoknak, pl. arányos mértékű rendőri ellenőrzéseket a határvidékeken és a jelentősebb forgalmú útvonalak mentén.
 
A Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans kiemelte: „A közös erőfeszítéseinknek köszönhetően külső határaink már erősebbek és biztonságosabbak. Közös munkával elérhető, hogy egyszerre élvezzük a biztonság és a szabad mozgás előnyeit. Ez azt jelenti, hogy 6 hónapon belül visszatérünk a teljes körű, belső határ-ellenőrzések nélküli  schengeni rendszerhez." (A teljes közlemény itt olvasható.)
 

Kérdések és válaszok
 Tudnivalók a schengeni rendszer működéséről
 Ütemterv a schengeni rendszerhez történő visszatérésre