Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek

Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek
Varga Péter

A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.

Az ügyfelek alternatív távközlési ajánlatokra leginkább a fix internet-szolgáltatások körében kíváncsiak, 86 százalékuk ismerné meg szívesen a lehetőségeit más szolgáltatóknál. „Mindez azzal van összefüggésben, hogy sávszélesség és díj tekintetében ennél a szolgáltatásfajtánál látványos az eltérés, és a technológiai fejlesztések is itt okozzák a leggyorsabb változásokat – magyarázza Takács Roland, a Netrisk.hu üzletág-igazgatója.

A vezetékes internet-szolgáltatások kiválasztásakor a letöltési sebességen (97%) kívül fontos szempont, hogy a szolgáltatáshoz ingyenes wifi-modem is tartozzék (82%).

Nyolcvanszázalékos az érdeklődés a tévés szolgáltatáscsomagok alternatív ajánlatai iránt. Ebben egyaránt szerepe van annak, hogy az utóbbi időben nagy változások történtek az elérhető csatornák kínálatában, és ennek nyomán számos szolgáltató változtatta meg a kínált műsorcsomagok összetételét, illetve díjait is.

Több mint 3,5 millió hazai háztartásban található valamilyen tévéelőfizetés; a Nielsen közönségmérés adatai szerint a hazai népességben tavaly egy-egy személy átlagosan 5 óra hosszat nézte a tévét; az ötvenévesnél idősebbek körében akár 6 és fél óránál is tovább.

Továbbra is a kábeltévék iránt a legnagyobb az érdeklődés (41%), bár egy idő óta egyre nagyobb az igény tapasztalható az internet alapú (IPTV) szolgáltatás (19%) iránt is. A műholdon keresztül elérhető tévészolgáltatásokat az ügyfelek 17 százaléka részesíti előnyben.

Mivel ma már a háztartások 83 százaléka éri el a digitális vételt, ami egy sor hozzáadott szolgáltatást is lehetővé tesz, a tévészolgáltatás kiválasztásakor ezek a szempontok is egyre nagyobb szerepet játszanak. A válaszadók negyven százaléka tartja fontosnak a rögzíthető/visszanézhető műsorok lehetőségét. Az olyan kiegészítő lehetőségek, mint az online filmtéka (25%), vagy a mobil eszközökön is nézhető adás (28%) iránt ugyanakkor egyelőre nem tapasztalható kiemelkedő mértékű érdeklődés.

A teljes kínálati paletta a hazai távközlési piacon igen széles: a tízezresnél nagyobb lélekszámú településeken átlagosan 20 szolgáltatóval szerződhetnek az ügyfelek. A legnagyobb választék a fix internetszolgáltatók körében van: a fenti településkörben átlagosan 13 cégnek van ilyen szolgáltatása, a többi szolgáltatást (vezetékes hang, tv, mobiltelefon, illetve mobilnet) átlagosan 7-8 társaság nyújtja. E szolgáltatók közül a legnagyobb ügyfélkörű a saját hálózattal rendelkező inkumbens (—> egykor teljes mértékben állami kézben volt, majd privatizált, és ennek eredményeként akár több új cégre osztódott / pl. a valamikori Matáv utódai) szolgáltatók rendelkeznek. Többnyire az ő hálózatukat bérelve juttatja el szolgáltatásait a használókhoz a többi társaság. A versenyt azonban a kevésbé tájékozott, egy-egy megszokott szolgáltató iránt hűséges ügyfelek maradnak a bejáratott nevű szolgáltatóknál: 72 százalékuk számára fontos az ismert márkanév, és akár magasabb díjat is hajlandó a szolgáltatásaikért.

A Netrisk.hu 2016 tavaszán tette lehetővé oldalán távközlési szolgáltatások egyszerű összehasonlítását és megrendelését. A Telenet.hu összehasonlító oldalon jelenleg országosan több mint 50 távközlési szolgáltató ajánlatai hasonlíthatók össze gyorsan, áttekinthető formában és rejtett költségek nélkül.

Címkék