Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tizenháromezer válasz: rugalmas munkahelyre, alkotói szabadságra vágynak a fiatalok

Tizenháromezer válasz: rugalmas munkahelyre, alkotói szabadságra vágynak a fiatalok
Kulcsár László

„Azzal a céllal kezdtük el a kutatást, hogy megismerjük és a munkáltatók számára elérhetővé tegyük azokat a tényezőket, amelyek alapján a diákok, illetve hallgatók munkahelyet választanak – mondja Bencze Róbert, a PwC (PricewaterhouseCoopers) Magyarország Kft. üzletág-igazgatója. – A megkérdezettek nem egészen kétharmada felsőoktatásban tanul, csaknem ötöde dolgozik, valamivel kevesebb pedig középfokú oktatásban részesül. Ők a jövő munkavállalói, igényeik megismerése különösen fontos ahhoz, hogy a szervezetek reagálhassanak a ma már szinte minden iparágat érintő munkaerő-hiányra, mely a vállalatvezetők 92%-a szerint a növekedés legnagyobb gátja.[1]

Harminchat tényezőből a megkérdezettek a rugalmas munkavégzést, a közvetlen munkatársakat, és az alapfizetést sorolták az első három helyre. A negyedik elem, a sabbatical (hét év munka, egy év szabadság), vagyis a hosszabb ideig tartó alkotói szabadság lett, közvetlenül az érdekes és kihívásokkal járó munka előtt. Amit nem tartanak különösebben fontosnak a fiatalok, amikor munkahelyet választanak, az a márka, ám nagyon fontos a számukra az őszinte szó.

A válaszadók háromnegyede számol budapesti munkahellyel. Az előnyben részesített iparágak közül a legtöbben a pénzügy iránt érdeklődnek, a válaszadók harmada szívesen helyezkednék el ilyen cégnél.

A kérdőív összeállítói arra is kíváncsiak voltak, hogy mi ösztönzi a külföldi munkavállalásra a fiatalokat, illetve melyek azok a tényezők, amelyek Magyarországon tartanák őket. A válaszokból kiderül, hogy mindkettő mellett ugyanazok az érveik: az anyagiak és a karrierív. 

A megkérdezettek készek a lakóhely-változtatásra az országon belül, főként akkor, ha a leendő munkaadójuk a családjuk elhelyezkedését is támogatja. A külföldre távozástól sem idegenkedők meggyőződése: a fizetésen túl a szakmai fejlődésre is nagyobb az esélyük az országhatáron kívül.

Az autóipar évek óta kiemelt terület Magyarországon. A kérdőív kitöltői is nagy számban jelölték meg ezt az iparágat – szabadszavas válaszukban pedig azt is kifejthették, hogy melyik vállalat iránt érdeklődnek leginkább. A legkedveltebb autógyártók: Audi Hungaria Zrt., Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., Magyar Suzuki Zrt. Az autóipari beszállítók sorrendje: Bosch csoport, TAKATA Safety Systems Hungary Kft., Continental Automotive Hungary Kft.


[1] Forrás: PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérés 2017: http://www.pwc.com/hu/hu/kiadvanyok/magyarorszagi_vezerigazgato_felmeres/2017.html

Címkék