Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megelőzhetők, csökkenthetők az ízületi fájdalmak

Megelőzhetők, csökkenthetők az ízületi fájdalmak
Infovilág

A mozgásszervi betegség lényege az ízületi belhártyában hullámzó erősséggel zajló gyulladás, mely az ízületen belül duzzanatot, fájdalmat idéz elő, és végeredményben a mozgásban akadályozza a beteg végtagot.


Döntően a kéz és a láb kisízületeinek szimmetrikus gyulladása jellemzi, ám a térd-, csukló-, könyök- és bokaízületeket is gyakran érinti. Ritkán egyéb szerveket is megtámadhat (tüdő, szem) és az általános gyulladás következtében az érelmeszesedést is felgyorsíthatja annak összes szív- és érrendszeri következményével egyetemben.
 
A gyulladás következtében termelődő kóros fehérjék és sejtek az ízületi porcot vékonyítják és a csontvégeken csonteróziókat okoznak, ami az ízület teljes pusztulásával járhat. Mivel a gyulladásos folyamat következtében kialakuló porckárosodás és a csonteróziók már a betegség korai szakaszában kialakulhatnak, fontos a diagnózis gyors felállítása és a kezelés elkezdése, mert idejében elkezdett és szakszerű kezeléssel, az ízületek állapotához igazodó életvitellel a csontkárosodás megállítható.

A rheumatoid arthritis pontos oka jelenleg még ismeretlen, de számos kockázati tényező eredményezheti a betegség kialakulását:

  • Előfordulási gyakorisága a kor előre haladtával növekszik, azonban 80 éves koron túl nőknél az előfordulási gyakoriság csökken.
  • Fertőzések, különösen bakteriális, vagy vírusos fertőzések öröklött hajlam esetén beindíthatják a rheumatoid arthritis kialakulását.
  • Dohányzás huzamos időn keresztül.
  • Bár a betegségre a hajlam öröklődhet, nem feltétlenül alakul ki mindenkinél, aki örökölte ezeket a géneket.


Mit tehetünk ellene?

  • Mozogjunk rendszeresen! Akár séta, akár szobabiciklizés vagy víz alatti torna – a hangsúly a napi rendszerességen van!
  • Törekedjünk az ideális testsúly elérésére, megtartására!
  • Táplálkozzunk egészségesen: gyümölcsben, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában gazdagon!
  • Melegítsük az ízületeinket – ennek legegyszerűbb módja a meleg vizes fürdő. A meleg csökkenti a fájdalmat, ellazítja a feszes izmokat és fokozza a helyi vérkeringést.
  • Hűtsük le a gyulladt területeket – a fájó ízületet mártsuk hideg vízbe. A hideg tompíthatja a fájdalomérzetet, és enyhítheti az izomgörcsöket.
  • Az előírt gyógyszereket szedjük rendszeresen, ne csak akkor, amikor a fájdalom már kialakult.

A hazai gyógyszállodákban – a többi között a Danubius-lánc házaiban – az arthritis kezeléséhez minden adott: szakorvosi konzultáció, hideg- és melegterápiák, mozgásterápia, egészséges ételkínálat. Az egészség iránt elkötelezett szállodavállalat az idén is csatlakozik a nemzetközi arthritis világnaphoz, amelynek hetében ismeretterjesztő programokat, szakorvosi előadásokat, speciális mozgásórákat, külön vizsgálatokat kínál vendégei számára.

Hévízen a többi közt „könnyű léptek” előadás és ízületkímélő vízi torna, gyertyafényes fürdés, a Margitszigeten nordic walking és egészséges ételkínálat, Bükön és Sárvárott konzultáció fizikoterapeutával és vízi torna várja az érdeklődőket. A romániai Szovátán mozgásórákkal, orvosi előadásokkal és vízi tornával, a szlovákiai Pöstyén fürdőhelyen gyógyiszapos kinetoterápiás foglalkozásokkal, a csehországi Marienbadban pedig a többi közt dietetikusi és orvosi előadással, pilates-szel készülnek.

Címkék