Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Group’N’ Swing: jubileumi koncert a MüPa-ban

Group’N’ Swing: jubileumi koncert a MüPa-ban
Infovilág

Mihályi Réka és Magyar Bálint.A zenekar „fontasszonya” érdeklődésünkre elmondta, hogy az első évek énekese, Gájer Bálint helyett az utóbbi időben egy másik Bálint, Magyar a férfihang, azaz Réka énekes társa. Amikor a zenekar tagjai először találkoztak a versenybringás szerelésben megjelent Magyarral, egyáltalán nem gondolták, hogy valaha is Rékával együtt fog dalolni. Ám amikor megszólalt, orgánuma és kifejezésmódja egyértelművé tette: mégis csak ő az igaz, már csak azért is, mert a Group’N’Swing valamennyi dalát kívülről. Holott „csak” meghallgatásra jött, miután ígéret sem dukál.

Réka és a zenekar is rokonszenvvel, jó szívvel fogadta a reménybeli új tagot, valamennyiük meggyőződés szerint: ő lesz az új énekes. És az is lett! Ráadásul ő is Bálint, akárcsak elődje.

Az énekesnő hangoztatta: Gájer Bálinttal nem szakadt meg a kapcsolat. Lesz majd egy Frank Sinatra-emlékkoncert, amelyre férfiénekesek (köztük Gájer Bálint) mellé egyetlen női előadóként Rékát is meghívták. „Tehát megint együtt dolgozunk majd, igaz, más felállásban” – jegyezte meg.

A MüPa-ban tartandó jubileumi hangverseny mellett további újdonság, hogy megjelent a Group’N’Swing harmadik lemeze, címe: „Most légy férfi!” (A címadó dalt egyébként az egykori sajtópalotában, a budapesti New York kávéházat is magában foglaló Boscolo szállodában forgatták.)

A zenekarban – Magyar Bálint csatlakozását leszámítva – nem történt változás. A hangszeres zenészek: Bakó István (szaxofon, vokál); Csík Tibor (első trombita, vokál); Nyikes Krisztián (második trombita, vokál); Lőrincz Ádám (zongora, vokál); Gyalog Zoltán (gitár); Molnár Péter (nagybőgő); Almási Attila (harsona, baritonszaxofon), valamint Péntek Tibor (dob). Örvendetesen szép számban kelt el az együttes előző két lemeze – „Swing, amíg élek” és a Fonogram díjas „Botrány!”

Az új korong még lendületesebb és még frissebb az előzőeknél: rockabillys meg rock and roll-os lüktetés színesíti a zenei anyagát. „Próbáltuk egy picit egybeolvasztani a régmúltat a jelennel és talán a jövővel is – a modern hangzás által – jegyezte meg Mihályi Réka. – Ez az első felvételsor, amelyen Magyar Bálint énekel. Külön érdeme, hogy a közös színpadi munka közben ő az, aki színészként sok újat produkál, ami igazán profivá teszi az előadást. A stúdióban viszont ő látott-hallott sok újat, kicsit megilletődhetett akár, mivel saját lemezt még sohasem énekelt fel, saját dala sem volt ezelőtt soha...”

Réka arról is beszámolt, hogy Bálint sok mindenben megfogadta a tanácsát. A közös munkát nagyban segítette, hogy „a felvétel előtt alaposan megbeszéltük elképzeléseinket, előénekeltük a dalokat, elemeztük a a szövegeket, azt a világot, amit ezekkel a dalokkal közölni akartunk. Mindezt meg kellett értenünk ahhoz, hogy elinduljunk az úton, amelyen egymásra kellett találnunk. Akkor tudunk hatékonyak, hitelesek lenni, ha férfiként és nőként megtaláljuk egymást és ezt az érzést lényünkkel, hangunkkal egyaránt sugározzuk– a zene közvetítésével.

Mihályi Réka arról is beszámolt, hogy „erőltetett menetben” kellett haladniuk a felvételekkel, nem volt idejük akár évekig összecsiszolódni. Talán hihetetlen, ám igaz: néhány hét alatt készült el ez a jó kis lemez. „Nagyon boldogok vagyunk, mert a koncert meghirdetése után három héten belül minden belépőjegy elkelt – újságolta. – A rangot adó helyszín templom a számunkra. A jubileumi koncert pedig mérleg, hiszen az együttes egy évtizedét foglalja össze.    

„Minden dalunk és minden állomás, amit megéltünk közel áll a szívünkhöz, így nehéz volt kiválasztani azokat a nótákat, amelyek méltóképpen képviselik tíz évünket – hangoztatta Réka. – Elhívtuk Bolyki Balázst és a Bolyki Gospel kórust Már régóta figyeljük a profizmusukat, és szívvel-lélekkel végzett munkájukat. Meggyőződésünk: hangzásban Bolykiék kellően monumentálisak ahhoz, hogy érzékeltessék azt az érzést, amiről a mi évtizedünk szól”.  

Mihályi Réka emlékeztetett arra, hogy a Grop’N’ Swing (a képen) kezdetben egy kis „garázszenekar” volt, amely örömzenét játszott. Aztán jött a nagy biztatás, az elismerés, a Fonogram-díj, a három nagylemez, és a jó néhány nagy koncert. Törzsközönség szerveződött az együttes köré, ami természetesen lelkesíti valamennyi tagját.

„A nagy koncertek után sem lehet, nem is szabad pihenni. Olyankor új és újabb ötletek pattannak ki, és folytatódik az együttes alkotás időszaka, miközben megszületnek az új dalok... Már a jubileumi hangverseny utáni hetekre tekintünk előre, az októberi esélyegyenlőségi koncertre, amelyen Down-szindrómás barátainkkal zenélünk együtt. Mi is szeretnénk megmutatni, bebizonyítani: nincs különbség hátrányos körülményivel küzdő és nem sérült ember között. Vagy ha valaki mégis úgy vélné, akkor annak bebizonyítjuk: a zene az egyenlővé magasztosító híd, ami összeköt valamennyiünket. Az ősz további teendője a készülődés a karácsonyi koncertre, és tervbe vettük két videoklip elkészítését is – még az idén.     

Régóta tudható, hogy ez a zenekar nem szokta magát besorolni sehová, elég, ha a közönség elhelyezi valahol a szívében. A Group’N’Swing azt játssza, amihez ért. Nála jól megférnek egymás mellett a dzsesszes elemek, a boogie, a rock and roll, a latinos lüktetés, nem skatulyázza be magát, amit jól illusztrál a három lemeze is. Nyitott a különféle stílusokra: „Szeretünk együtt dolgozni olyan zenészekkel, akik más világot képviselnek. Mostani korongunkon Szabó Leslie kapott helyet, akivel ugyancsak jó, baráti kapcsolatot ápolunk – mondja Réka. – Esztendeje keresett meg bennünket azzal, hogy írt nekünk egy dalt, amit szívesen átadna a zenekarnak. Mi rögtön javasoltuk: ne pusztán átadja, hanem jöjjön el közénk, és ő maga is legyen részese a dallam megörökítésének. Közös dalunk lett a Swing, ami az ő rockos hangjával éppen annyira hiteles, amilyennek lennie kell… Nemrégen az MR2 Akusztikban zenéltünk és elhívtuk Kiss Endit, a Hooligans dobosát, játssza el velünk a Királylány című dalukat. Örömmel közölte: nagy élmény volt a számára is, hogy a már százszor eljátszott dalát velünk, új hangszerelésben dobolhatta el”.

Címkék