Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Menekültek: Merkel humánus döntése – német nyugdíjasok magyar otthonban

Menekültek: Merkel humánus döntése – német nyugdíjasok magyar otthonban
Infovilág

Ami az előzményeket illeti, a jobboldali-populista Orbán Viktor már a júniusi EU-csúcson joggal tette fel a kérdést a menekülthullám láttán: Schengen vagy folyosó? Utóbbi azt jelentette, hogy a magyarok átengednék a migránsokat. A többiek részéről azonban uralkodó vélemény az volt, hogy az eljárás sértené a Dublini Szerződéseket. Akkor marad a kerítés – közölte a magyar kormányfő, ám Brüsszel erre is úgy reagált, hogy azt ne! A berlini magyar nagykövet szerint: amikor Berlinben bejelentették, hogy a szír menekülteket egytől egyig befogadják, a szerb határőrség arról tájékoztatta a magyar felet, hogy sok ezer eldobott útlevelet találtak. Egyszeriben mindenki szír lett.

Az összeállítás úgy jellemzi a Keletinél kialakult állapotokat, hogy ott olyan volt, mint a háború idején Casablancában. Az ott lévők kétség és remény között hányódtak, mert Orbán meg akarta mutatni a németeknek, hogy mi lesz akkor, ha nem épül meg a kerítés. A rendőrök senkit sem engedtek tovább. A szörnyű helyzetben lévő embereknek olyan angyalok segítettek, mint Zsohár Zsuzsa. A magyarok augusztus 31-én próbaképpen elindítottak zsúfolásig megtelt néhány vonatot nyugatra. Arra voltak kíváncsiak, mi történik akkor, ha nem tartják meg Dublint, ha teljesen kitárják a kapukat.

Az osztrák kancellár fel volt háborodva, a németeknél viszont örömünnep fogadja az érkezőket. Akik a magyar fővárosban rekedtek, azok a továbbiakban naponta tüntettek, majd szeptember 4-én felkerekedett jó ezer ember, hogy gyalog menjen az osztrák határig. Aznap este Orbán nyilvánvalóan még nem tud a német–osztrák döntésről, amikor buszokat rendelt ki a tömeg elszállítására. Csak éjféltájban beszél telefonon az osztrák kormányfővel, ám addigra mind Bécset, mind Berlint kész tények elé állította. Azon a hét végén 20 ezren jutottak el Magyarországról Münchenbe.

A Kurier írja: a kecskeméti ügyészség szóvivője úgy gondolja, hogy leghamarabb októberben kezdődhet meg a 12 nap híján éppen egy évvel ezelőtti parndorfi tragédia áldozatainak pere. A bolgár titkosszolgálat jelzése alapján annak idején a magyar hatóságok a 71 menekült életét követelő dráma 5 gyanúsítottját vették őrizetbe, négy bolgárt és egy afgánt. Hatodik társuk azóta is szökésben van. A többiek részére a vizsgálati fogságot augusztus 29-ig meghosszabbították. Az osztrák szervek a halottakat egy kivételével azonosították. Mint emlékezetes, valamennyien megfulladtak egy hűtőkocsi zárt rakterében, miközben az embercsempészek megpróbálták őket bejuttatni Ausztriába. Majd amikor a bűnözők felfedezték, hogy mi történt, a parndorfi bevásárló-központ közelében, az autópálya egyik leállójában hátrahagyták a teherautót, benne az oszló tetemekkel.

A Süddeutsche Zeitung szerint erősen túlzóak azok az állítások, amelyek szerint tömegesen költöznének német nyugdíjasok Közép-Európába. Mert az  igaz, hogy Németországban csökken azoknak a száma, akik megengedhetik maguknak vagy hozzátartozóiknak az idősotthonok árait,  csak éppen a német társadalombiztosítás tavaly mindössze négyezer nyugdíjat folyósított Magyarországra, 2400-at Csehországba és 400-at Szlovákiába. Vagyis költségek ide vagy oda, a legtöbben szívesebben maradnak otthon.

Esetükben egy másik lehetséges megoldás, hogy Keletről érkezik a gondozó, de őket sokszor feketén dolgoztatják vagy kizsákmányolják. Az unió keleti felén ugyanakkor tényleg sokkal alacsonyabbak az árak, sőt, nem egyszer a körülmények jóval különbek, mint amit a hasonló német intézmények nyújtanak. A tudósítás bemutatja a nemesbüki Életfa otthont, ahol jelenleg 15 nyugdíjas él, a többségük német és osztrák, van egy amerikai, továbbá három magyar is. Összesen 28-an gondoskodnak róluk. Egy egyágyas szoba teljes ellátásssal havi 1600 euró, német földön ugyanezért legalább 3 ezer eurót kell havonta leszurkolni. De a kiadásokat nem egyszer állja a német biztosító.

Címkék