Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kínzás és titkos fogva tartás az ukrajnai konfliktusövezet mindkét oldalán

Kínzás és titkos fogva tartás az ukrajnai konfliktusövezet mindkét oldalán
Infovilág

A Nem létezel.'Önkényes fogva tartások, erőszakos eltüntetések és kínzás Kelet-Ukrajnában című jelentés alapjául negyven olyan interjú szolgál, amelyet áldozatokkal, családtagjaikkal, ügyvédeikkel valamint szemtanúkkal készítettek. Az Amnesty International és a Human Rights Watch kilenc olyan esetről számol be, amelyben az ukrán hatóságok önkényesen tartanak fogva vagy tüntetnek el erőszakosan civileket, valamint szintén kilenc olyan esetről, amelyben az Oroszország által támogatott szeparatisták tartanak önkényesen fogva civileket. Az esetek nagy része tavaly és ez év első felében történt.

„Kelet-Ukrajnában, a háborúzó felek által elfogott és eltüntetett emberek kiszolgáltatottak fogva tartóiknak. Az utcáról elrabolni embereket, elvágni a kapcsolatot a családjukkal és az ügyvédekkel, és bántalmazni őket soha nem lehet jogszerű vagy védhető” – mondta Tanya Lokshina, a Human Rights Watch Európáért és Közép-Ázsiáért felelős vezető kutatója.

„A kínzás és a titkos fogva tartás nem múltbéli vagy ismeretlen jelenségek Ukrajnában. A szemünk előtt történnek, a konfliktusövezet mindkét oldalán” – mondja Denis Krivosheev, az Amnesty International Eurázsiáért felelős kutatási igazgatója. „A támogatást nyújtó országok – bármely fél mellett álljanak is – pontosan tudják ezt. Nem volna szabad szemet hunyniuk az efféle iszonyatos jogsértések felett.”

Erőszakos eltüntetés, kínzás

Az Amnesty International és a Human Rights Watch információi szerint az ukrán hatóságok és a kijevi félkatonai alakulatok olyan civileket vettek őrizetbe, akikről gyanítható, hogy az oroszbarát szeparatistákat támogatják, míg a szeparatisták olyanokat, akik feltehetőleg az ukrán kormány számára kémkedtek.

Egy esetben egy Vadim (39) nevű férfit először az egyik, majd a másik oldal ejtette foglyul és kínozta meg. Tavaly áprilisban az ukránok által felügyelt egyik ellenőrzőpontnál kapták el a fegyveresek, majd egy zacskót húztak a fejére, és az oroszbarát szeparatistákhoz fűződő állítólagos kapcsolatairól vallatták. Vallatói áramütéssel, a bőrén elnyomott égő cigarettával és veréssel próbálták rávenni: ismerje be, hogy az oroszbarát szeparatistáknak dolgozik.

Miután végül szabadon engedték, Vadim visszatért Donyeckbe, ahol a helyi hatóságok rögtön őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy a fogva tartása közben átállt, és már az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak dolgozik. Több, mint két hónapot töltött magánzárkában Donyeck egyik nem hivatalos börtönében, ahol fogva tartói szintén bántalmazták.

A Human Rights Watch és az Amnesty International emlékeztet, hogy a fogva tartottak kínzása tilos és bűncselekménynek minősül minden esetben. Az ukrán vezetésnek és a szeparatistáknak is biztosítaniuk kell, hogy a felügyeletük alatt álló erők tisztában vannak ezzel, és egyértelművé kéne tenniük, hogy a fogvatartottakkal szemben tanúsított kegyetlen, embertelen bánásmód nem megengedett.

Néhány esetben a hatóságok nem ismerték el a fogva tartás tényét, vagy nem árulták el a családtagoknak a fogva tartottak hogy- és hollétéről semmit – ilyenkor az őrizetbe vétel erőszakos eltüntetésnek is minősülhet. A fogvatartottak többségét kínozták és kegyetlenül bántak velük. Az őrizet közben megsérültektől megtagadták az orvosi ellátást.

Mind a tizennyolc esetben felvetődött a civil foglyok szabadon engedése fogolycsere útján. Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint ez aggodalomra ad okot, hiszen fennáll a veszélye, hogy a felek csak azért vesznek őrizetbe civileket, hogy fogolycserét tudjanak végrehajtani. Ez akár túszejtésnek is minősülhet, ami háborús bűncselekmény.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat titkos börtönei

A kormány által ellenőrzött területről erőszakosan eltüntetett három személy is azt mondta, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat 6 héttől 15 hónapig terjedő időszakra tartotta őket fogva, miközben a fogva tartás tényét nem ismerte el. Egyikük fogolycserével szabadult, a másik két embert végül vádemelés nélkül elengedték.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint a jogsértő és letagadott fogvatartások az Ukrán Biztonsági Szolgálat harkovi, kramatorszki, iziumi és mariupoli épületeiben zajlottak. Az SZBU Harkovban található épületegyütteséről már a 2016 júniusában kiadott ENSZ jelentésben is tettek említést mint egy lehetséges titkos börtön helyszínéről.

Az Amnesty International és a Human Rights Watch több forrásból, köztük nemrég szabadon engedett fogva tartottaktól úgy tudja, hogy 16 embert még mindig fogva tartanak az SZBU harkovi központjában. Az SZBU levélben tagadta, hogy a kijevi ideiglenes fogolytáboron kívül bármilyen fogva tartási létesítményt üzemeltetne, vagy bármiféle információval rendelkezne az SZBU-n belüli állítólagos bántalmazásokról és visszaélésekről.

„Az ukrajnai titkos börtönökről szóló feltételezések aggasztóak és alapos kivizsgálásra van szükség. Az ukrán kormánynak tisztáznia kell a helyzetet, a nemzetközi segítséget nyújtó országoknak pedig egyértelműen el kell határolódniuk az ilyen tevékenységektől” – mondja Krivosheev.

Önkényes fogva tartás az Oroszország által támogatott területeken

A magát függetlennek kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaság területein az ellenőrzés nélkül működő helyi biztonsági szervek civileket ejtettek önkényesen foglyul és kínoztak meg. Donyeck és Luhanszk lakosai szerint ezeken a területeken a biztonsági szervek a legfélelmetesebbek, és nekik van a legnagyobb hatalmuk is.

„A jogállamiság hiánya megnémítja és ellehetetleníti a jogaiktól megfosztott polgárokat” – mondja Lokshina.

A Kelet-Ukrajnában háborúzó felek által fogva tartott embereket nemzetközi emberi és humanitárius jogok védik, amelyek egyértelműen tiltják az önkényes fogva tartást, a kínzást és a kegyetlen, embertelen bánásmódot. A nemzetközi normák szerint az ilyen jogsértésekkel kapcsolatban felmerülő eseteket ki kell vizsgálni, az elkövetőket pedig a bizonyíték alapján felelősségre kell vonni. A fogva tartottakat elegendő mennyiségű étellel, vízzel és megfelelő ruházattal kell ellátni, valamint szállást és orvosi ellátást kell biztosítani számukra.

Az ukrán kormánynak, illetve a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság hatóságainak habozás nélkül véget kell vetniük az erőszakos eltüntetéseknek és az önkényes fogva tartásoknak, valamint zéró toleranciát kell tanúsítaniuk a fogva tartottak kínzása és az őket érő kegyetlen, embertelen bánásmóddal szemben. Az Amnesty International és a Human Rights Watch szerint a konfliktusban részt vevő feleknek biztosítaniuk kell, hogy az irányításuk alatt álló erők tisztában vannak a nemzetközi jog által védett foglyok bántalmazásának következményeivel.

A két emberjogi szervezet jelentése eredetiben, tessék kattintani!

Címkék