Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A tevékeny időskor megelőzi a szellemi kiszáradást

A tevékeny időskor megelőzi a szellemi kiszáradást
Infovilág

Az idősödő munkaerővel kapcsolatos kihívásokra segít megoldásokat találni, és a fenntartható munka fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Munkásvédelmi Ügynökség „Egészséges munkahelyet minden életkorban” című kétéves kampánya. Számos jó példa bizonyítja, hogy az idősödő munkavállalók képzése és az igényeikhez alkalmazkodás többszörösen megtérül a munkaadók számára, a kampányban azonban további jó példákat is várnak az Egészséges munkahelyek – Helyes Gyakorlat Díj pályázatra.

Az öregedő társadalmakban elkerülhetetlen az, hogy egyre hosszabb ideig járuljunk hozzá munkánkkal a gazdaság fenntarthatóságához. A társadalom az idősödést, a nyugdíj-korhatár növekedését gyakran kedvezőtlenül ítéli meg. Ugyanakkor, ahogy életünk minden szakasza, mint például a tanulás, családalapítás kitolódik az időben, természetes az is, hogy a várható életkor hosszabbodásával az aktív évek száma nő, és ez hozzájárulhat a nyugdíjba vonulás utáni évek életminőségének javulásához.

Az aktív idősödés (active ageing) fogalma nem csupán a fizikai aktivitás képességét, de aktív részvételt is magába foglalja a szociális, gazdasági, kulturális, szellemi és civil életben. A szellemi és fizikai aktivitás ugyanakkor egymásra ható tényezők, amelyek fenntarthatják a szellemi egészséget.

Az időskori demencia (a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet) elkerülésében fontos szerepet kap a munka, a mindennapi tevékenység, az ésszerű elfoglaltság, a kulturális és közösségi tevékenységekben való részvétel. Mikként a tartósan munkanélküliek esetében megfigyelhető, akként az inaktív nyugdíjasokra is igaz, hogy jóval többször keresik fel a családorvost és sokkal többet költenek gyógyszerre, mint dolgozó társaik, hiszen a munkának olyan meghatározó szerepe van életünkben, hogy annak hiánya lelki-szellemi eredetű megbetegedésekhez vezethet.

A hollandiai Amsterdam Egyetem kutatóinak tudományos eredményei szerint az időskori depresszió és a demencia között bizonyítható a kapcsolat. A boldog időskor eléréshez hozzájárul az élethosszig tartó tanulás, az alkotó és kezdeményezőkészség, az életet vezérlő célok, stratégiák kialakítása.

Egy magyarországi kutatás szerint a szellemileg aktív 66 évesnél idősebbek többsége alkalmazásban állt, a szellemileg passzívak többsége munkanélküli vagy nyugdíjas volt.

A mind szélesebb körű időskori munkavállalás gazdasági és társadalmi szinten elkerülhetetlen, hozzájárul a teljes és aktív nyugdíjas évekhez. Ehhez a jelenséghez azonban nemcsak egyénnek, hanem a munkahelyi közösségeknek, munkaadóknak is alkalmazkodniuk kell. Az idősödő munkavállalóknak ugyanis gyakran elmarasztaló közhelyekkel kell szembesülniük, miután sokkal kisebb arányban részesítik őket képzésben, mint fiatalabb kollégáikat, és nincs lehetőségük a fokozatos nyugdíjba vonulásra sem.

Balogh Katalin, az Európai Munkásvédelmi Ügynökség nemzeti fókuszpontjának vezetője hangoztatta: „Az aktív idősödő munkavállalók fel nem tárt erőforrások a gazdaság és a társadalom számára. A vegyes életkorú munkahelyi közösség segíti a szervezetet a hasonlóan vegyes életkorú fogyasztók igényeit kiszolgálni, a korosztályi sokszínűség támogatja az alkotókészséget, az újítást és a tudásmegosztást, a szervezet képes biztonsággal megküzdeni a változó szerepekkel és feladatokkal, és ez javítja az összteljesítményt. Az idősödő munkavállalók jellemzően elkötelezettek, hűségesek, megbízhatók, a munka- és élettapasztalat növekedésével pedig együtt jár a bölcsesség, a stratégiai gondolkodás és a mérlegelési képesség kiteljesedése”.

A jól bevált gyakorlatok egyes példái azt mutatják, hogy a kor haladtával a munkavállalónak biztosított több szabadság vagy a munkateher csökkentése körülbelül három évvel növelte a tényleges nyugdíjba vonuláskor betöltött életkort. Egy finn vállalat „kormester-rendszert” vezetett be, amely több szabadnapban részesíti az 58 évesnél idősebb munkavállalókat. Így több idejük jut a pihenésre a pontos és megterhelő manuális munka elvégzése után. A „kormesterek” általában a szokásosnál három évvel tovább tudtak és voltak hajlandók dolgozni.

Az Európai Munkásvédelmi Ügynökség 2016–17-re meghirdetett „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” kezdeményezése a munkás-, az embervédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a munkával töltött élet évtizedeiben, valamint arra, hogy nem szabad megfeledkezni a munka és az egyén képességeinek összehangolásáról – függetlenül attól, hogy valaki  karrierje kezdetén vagy végén tart-e. A kampányhoz meghirdették az „Egészséges munkahelyek – helyes gyakorlat” díjat, amelynek célja, hogy bemutassa azokat a jó példával elöljáró szervezeteket, amelyek újszerű, példára serkentő munkásvédelmi gyakorlatokat alkalmaznak a fenntartható munka és az egészséges idősödés ösztönzésére.

Az európai programhoz kapcsolódó bővebb információ itt, tessék kattintani!



Címkék