Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Budapest, Varsó, Moszkva: nacionalizmus, tekintélyelvűség – kontra liberalizmus

Budapest, Varsó, Moszkva: nacionalizmus, tekintélyelvűség – kontra liberalizmus
Infovilág

Az autoriter rendszerek egyre jobban megerősödnek, Moszkvától kezdve, Budapesten és Varsón át, Pekingig. A liberalizmus ugyanakkor kénytelen visszavonulni. A fokozódó egyenlőtlenségekkel küszködő nyugati társadalmak azt tükrözik, hogy új türelmetlenség mutatkozik a többféle igazsággal szemben, újfajta türelmetlenség és elutasítás jelentkezik a kompromisszumokkal szemben, jóllehet azok teszik lehetővé, hogy működjék a liberális demokrácia. Mindenütt veszély leselkedik a liberális nyugati rendszerekre.

Lehet, hogy a liberalizmus csak annyit ér, mint egy harci kiáltás, ám az emberi méltóság és tisztesség számára nincsen nála fontosabb.  

A Reuters hírügynökség azt írja, hogy Matolcsy György beleütközött végtelen hatalma korlátaiba, miután az alkotmánybíróság előírta, hogy közzé kell tenni az adatokat az MNB alapítványainak gazdálkodásáról. Ám megfigyelők szerint uralma azért továbbra is zavartalan, noha egy páran már bírálják a Fideszen belül is.

Tóth Csaba a Republikon Intézettől úgy látja, még a kormánypárton belül is besokallnak időnként, de ettől a jegybank elnöke még nem esett ki a kegyekből. Matolcsy és Orbán viszonya a kulcs a gyakran unortodox gazdaságpolitika irányításában. Egy beavatott forrás szerint a jegybankár soha nem hagyott semmiféle kétségett hűsége felől. Ennek megfelelően teljes körű hatalmat gyakorol a pénzügyi ágazat fölött.

Mások arról számoltak be, hogy Magyarország főleg Matolcsy miatt nem bocsát ki eurókötvényeket, mert így akarja erősíteni a gazdaság függetlenségét a külföldi befeketetőkkel szemben.

Csak éppen egyre átláthatatlanabbak a jegybank dolgai, a Standard and Poor’s erre is hivatkozott, amikor bóvli kategóriában hagyta az országot. A hitelminősítő szakértője úgy nyilatkozott, hogy a Nemzeti Bank változatlanul eltávolodóban van fő feladatától, az infláció kézben tartásától.

Az összeállítás arra is kitér, hogy volt munkatársak szerint Matolcsy erősen korlátozta a jegybanki közgazdászok önállóságát. Nemigen tűr ellentmondást, de ha valami beleillik az elképzeléseibe, azt átveszi. Emiatt azután működik házon belül az öncenzúra, de jönnek a jelzések is arról, hol vannak a tilalomfák. Beavatottak azt mondják, Matolcsynak erős a küldetéstudata, vágyik a nemzetközi elismerésre és azt szeretné, ha az MNB – intellektuális műhelyként – bekerülne a világ 10 vezető központi bankja közé.

Tizennégy év óta először a lengyel állampapírok hozama nagyobb, mint a magyar kötvényeké, miután a Matolcsy-féle jegybank a lazább monetáris politika fenntartásáról küldi a jeleket – írja a Bloomberg. William Jackson a londoni Capital Economics-től úgy gondolja, hogy az MNB még az idén további 0,45%-kal csökkenti az alapkamatot, azaz az év végére a szint 0,75% lesz. A hozam szintje szerinte attól függ, hogy meddig megy el Magyarország a könnyítésben. A magyar papírok különben profitálnak abból is, hogy a legtöbben a felminősítésre számítanak, azaz, hogy a szuverén adósság rövidesen kikerül a befektetésre nem ajánlott kategóriából.

Románia e tekintetben egy szinttel feljebb van, mint mi, de esetében a kockázati felár már mindössze 0,24%-kal magasabb, mint amennyit a magyar kötvények után felszámítanak.

 

Címkék