Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Hősök vagyunk” – koncertsorozat a Zeneakadémián

„Hősök vagyunk” – koncertsorozat a Zeneakadémián
Infovilág

A február 9-i hangverseny, a széria nyitó rendezvénye igenlő választ ad a töprengésre: lehetünk-e hősök? Mert nemcsak a világ megmentése lehet hősies cselekedet: hanem az is, ha csupán kitartanunk valaki mellett, egyszerűen csak szeretjük a másikat – viszonzatlanul. Hiszen a legszebb emberi megnyilvánulások közé tartozhat akár a reménytelen szerelem is.

Aki február második keddjén elmegy a Zeneakadémiára, részese lehet egy ősbemutatónak: Zombola Péter csellóversenye először hangzik ott el, a római Santa Cecilia zenekar szólócsellistája, Luigi Piovano előadásában. A mű címében szereplő Werthert szenvedései emelik hőssé a szemünkben.

A koncertest további részében Csajkovszkij Rómeó és Júliája, illetve Schönbergtől a Megdicsőült éj hallható. Az orosz klasszikus művében úgyszólván földöntúli alakokká magasztosítja a két szerelmes fiatalt utolérő végzet. Schönberg korai remekművének irodalmi forrása is hasonló, és a német zeneszerző hőseinek szintén sikerül meghaladni saját korlátjaikat.

A Hősök vagyunk sorozat második – márciusi koncertje – a küzdelem világának zenei felidézésére vállalkozik – Liszt, Janáček és Csajkovszkij szerzeményeinek segítségével.

Liszt Ferenc szimfonikus költeményei közül még ma is csak néhányat lehet rendszeresen hallani élőben, így a Danubia zenekar koncertjén elhangzó Prométheusz is sokaknak lehet majd új felfedezés. Az elsöprő erejű mű ugyanazt a kérlelhetetlen erőt sugározza, mint Janáček szimfonikus költeménye, melynek szerzője – a magyar komponistához hasonlóan – mindmáig igencsak alulértékelt, kiemelkedően egyéni hangú, magányos zseni volt. Csajkovszkij egyetlen programszimfóniájával zárul az este, minden bizonnyal értő előadásban, hiszen a zenekart az egyik legígéretesebb orosz tehetség, Stanislav Kochanovsky vezényli majd.

A koncertsorozatról további információkat ITT olvashatunk.

 

 

Címkék