Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A tél tömeggyilkosa: a szén-monoxid

A tél tömeggyilkosa: a szén-monoxid
Infovilág

A megkérdezettek jó háromnegyede használ legalább egy tüzelő-berendezést otthonában, de csak kétötödük tudja, hogy a kályhákból, kazánokból – ha helytelenül, rosszul építették, szerelték őket – szén-monoxid juthat a helyiség, a lakás légterébe, és az ember által gyakorlatilag érzékelhetetlen gáz ölhet. Az is kiderült a véleménykutatásból, hogy az érintetteknek mindössze hét százaléka szerelt föl szén-monoxid-érzékelőt az otthonában.   

Hazánkban csaknem pontosan ugyanerre az eredményre jutottak tavaly a véleménykutatók. Nem lehet elégszer elmondani, leírni, hogy a hazai otthonok kétharmadában vannak potenciális szén-monoxid-termelők: földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal működő készülékek, berendezések. Csakhogy használóiknak még a fele sem végezteti el rendszeresen a karbantartásukat! Ráadásul nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy megérzik, ha szivárog a halálhozó gáz, a szén-monoxid. Halálos játékot űznek az ilyenek, mert nem tudják azt, amit nem lehet elégszer hangoztatni: a szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen. Ezt már az általános iskola kémiaóráján is elmondják a tanárok és minden bizonnyal a tankönyvekben is benne van, mégsem tudatosul sokakban, hogy a CO-képlettel jelzett vegyület maga a halál.

„Aggasztó, hogy Közép-Kelet-Európában különösen kevesen védekeznek a szén-monoxid-mérgezés ellen a saját otthonukban – mondta el munkatársunknak Bognár Gábor, a hazánkban is honos amerikai Honeywell épületgépészeti, szabályozás- és tüzeléstechnikai üzletágának vezető munkatársa. – Az idei régiós felmérés gyakorlatilag ugyanazt az eredményt mutatta, mint a tavalyi magyarországi kutatás. Azért, hogy a szén-monoxid koncentrációja ne érhesse el a veszélyes szintet, a tüzelő-berendezéseket rendszeresen kell tisztítani és karbantartani, emellett javasolt olyan szén-monoxid-érzékelők felszerelése, amelyek megfelelnek az  EN50291 szabványnak.” A lakosság tájékoztatása céljából a fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen vizsgálja a kereskedelemben kínált szén-monoxid-jelzők, -riasztók minőségét, használhatóságát. A pártatlan és hiteles szakértői jelentés legutóbb tíz készülékből egyet sem talált megfelelőnek.    

Tekintettel arra, hogy életmentő készülékről van szó, ez alkalommal eltekintünk a reklámozás tilalmától, és közzé tesszük: a Honeywell szén-monoxid-vészjelzője volt az egyetlen, amelyik megfelelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által 2014 elején elvégzett teszteken biztonságtechnikai, hatósági vizsgálaton. A nemzetközileg sikerterméknek számító XC100-HU szén-monoxid-vészjelző megkapta az MSZ EN50291-1:2010 tanúsítványt, fürdőszobába is telepíthető, ellátták előriasztás-funkcióval, tesztelhető a szén-monoxid érzékelője, veszély esetén nagyméretű riasztási üzenet jelenik meg a készülék előlapján, egyúttal a gyártó élettartam-garanciát ad a termékére.

Orvosok, szakemberek, pedagógusok egyaránt fölhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a szén-monoxid-mérgezés tünetei – fejfájás, szédülés, bágyadtság, látászavar – fokozatosan jelentkeznek, majd bekövetkezik az eszméletvesztés és végül a halál. Ezért különösen fontos az idejében történő veszélyjelzés, a leghallhatóbb, leglátványosabb figyelmeztetés. Most, a fűtési idény elején a Honeywell „biztonságos otthon” címmel életvédő-felvilágosító kampányba kezdett, azokat igyekszik megszólítani, akik lakásban, családi házban élnek, és földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal üzemelő berendezéseket használnak.

Szerkesztői megjegyzésként hozzátesszük: gépjárművek kipufugógázai is tartalmaznak bajt, halált okozó szén-monoxidot, ezért ajánlott nyitott garázsajtónál előmelegíteni az autót, motorkerékpárt, és senki se szellőztessen forgalmas útvonal mentén csúcsidőben, mert őt is veszély fenyegetheti.

Címkék