Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Stájer tél, 2015/16: kedvezmények, boszorkányüst, sí és termál

Stájer tél, 2015/16: kedvezmények, boszorkányüst, sí és termál
Infovilág

… a múlt télen 307 915 vendégéjszakát töltöttek Stájerországban, és bizonyítottan 74 164-en keresték föl a tartomány mind a négy idegenforgalmi tájegységét – Ausserland-Salzkammergutot, Magas-Stájerországot, Schladming-Dachsteint, Murtalt – ahová egyébként ugyanebben az időszakban 1 548 588 üdülővendég érkezett, három százalékkal több, mint a 2013/2014. év telén. A vendégek (természetesen legnagyobb számban az Osztrák Köztársaság polgárai) átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek el a különösen vendégszerető szállásokon.

Naturpark Zirbitzkogel-Grebenzen.

Annak ellenére, hogy még nem köszöntött be a hagyományosan kellemes, sok élményt ígérő téli idény, hó sincs, a stájer tartományi idegenforgalmárok ebben az időszakban is föltalálják magukat, és arra bíztatják a reménybeli magyar vendégeket: jöjjenek, élvezzék az arany késő őszt, mindenekelőtt Stájerország déli felében, ahol bár csaknem végeztek a szürettel, és az új borra még várni kell, de van a tavalyiból és a régebbi évjáratúakból bőven. A kiadós kirándulások, túrák közben jó falatokra várják vendégeiket az alpesi házikók, a legendás hütték, a napsütötte hegyi teraszok, ahol különösen jólesik az elemózsia kettesben, társaságban, és jól csúszik a bor meg a sör is…

A rövidesen kezdődő téli idény két nagy rendezvényt is tartogat a Stájerországba látogatóknak. Az egyik a sírepülő-világbajnokság, a másik pedig, amire különösen büszkék a helybéliek, elvégre 1993 után már másodszor lesznek házigazdái a (2017-ben esedékes) speciális téli olimpiának (az értelmi fogyatékkal élők legnagyobb téli világversenyének), és amelynek jövő január 10–15. között tartják az előjátékait. Erich Neuhold, a Steiermark Tourismus ügyvezetője a többi között elmondta, hogy a Schladmingban kezdődő előjátékokra ezernél is több versenyzőt várnak 500 edző kíséretében Ausztriából és még 23 országból, köztük Magyarországról is. A részvevőket és rendezőket 650 önkéntes segíti. A sportágak: műkorcsolya, gyorskorcsolya, floorball és jégteke, továbbá alpesi sí, snowboard, sífutás, hótalpas futás. „Ezennel meghívom magyar barátainkat erre az egyedülálló, sokakat bizonyára megrendítő rendezvénysorozatra, amely egyben az emberség egyik nagyszerű megnyilvánulása is.”

Margot Bachbauer, a tartományi idegenforgalmi ernyőszervezet sajtófőnöke képzeletbeli körútra invitálta a sajtóesemény részvevőit. Az előbbiekhez hozzátette, hogy miután magyar csapat is indul a megmérettetéseken, különösen jólesne neki a hazaiak biztatása a helyszínen.  

Murtal, Spielberg.

Bernhard Michelitsch, az ausserlandi idegenforgalom marketingvezetője a már rég fogalommá vált „Die Tauplitz”-et ajánlotta az újságírók, általuk pedig a téli sportokat, üdülést kedvelők figyelmébe. A környék 42 kilométernyi sípályáján mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb szakaszt, akár a frissítő sportosat kedveli, akár a szelídebb, lankást, vagy éppen a freeride-környéket, amely tavasztól őszig legelőként szolgál. Fenséges panoráma tárul a mittersteini függővasút nyolcszemélyes kabinjaiból a síelők, a havas vidék vándorai elé.

Az előttünk álló téli idény legnagyobb sporteseményét, a sírepülő világbajnokságot jövő január 15–17. között rendezik Bad Mitterndorf/Tauplitzban. A hegycsúcsról, a sírepülők egyik ideális helyszínéről akár 250 métert repülhetnek a versenyzők – álmukat teljesítendő, a szurkolók ezreinek hangos biztatásától kísérve.

Kreischberg: a gondtalan szabadság hazája.

Margot Bachbauer veszi vissza a szót, és röviden beszámol a stájer idegenforgalmi beruházásokról. A következő három évben 16 millió eurót költenek a Turracher Höhén sípálya-bővítésekre. November végére befejezik a Schafalm-felvonó építését a hozzá kapcsolódó négy új sípályával együtt, miáltal négy kilométerrel hosszabbodik meg a síelhető szakasz. A felvonó a lehető legnagyobb kényelmet kínálja a vendégeknek: a hatszemélyes kabinokat ülésfűtéssel szerelték föl, és óránként akár kétezren utazhatnak a lifttel a Kornock sípálya2080 méter magasban kiépített hegyi állomásáig.

Sífutók paradicsoma: Ramsaua am Dachstein.

A sajtófőnök a magyarok számára (is) csalogató kedvezményeket is megemlítette. A többi között a Jogland-Waldheimat környékén a 14 évesnél fiatalabbak ingyen síelhetnek és utazhatnak a Wiesenhofer felvonón, ha a misenbachi Paunger szállodában laknak. Az Almenland natúrparkhoz tartozó Teichalmon csak szombaton és vasárnap kell fizetniük a sielésért azoknak, akik Fladnitz/Teichalmban, Tyrnauban, Nechnitz vagy Tulwitzben szállnak meg. Más napokon ingyenes!

A Jegesmedve-szövetség négy síterepén (Riesneralm, Tauplitz, Panneralm, Kaiserau) ifjúsági bérletre jogosultak azok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket. A Grebenzen–St. Lambrecht síterepen ennél nagyvonalúbbak a házigazdák, ott a korhatár 28 év.

A csábító Felső-Stájerország.Ingyen síelhetnek viszont a 15 évesnél fiatalabbak (ha legalább az egyik szülő teljes árú bérletet vesz) a Kreischbergen a december 5–18., illetve a március 16–április 3. közötti családi napok alkalmával.

Petra Moscher, a murtali üdülőrégió idegenforgalmi szervezetének vezetője azzal kezdte a beszámolóját, hogy náluk ez alkalommal nem lesznek sem nemzetközi, sem világversenyek, ám ha valaki mégis izgalmakra vágyik, akkor jó helyeket talál a Mura osztrák völgye mentén. A lesiklópályákon kívüli téli szabadság túrázás vagy séta formájában akár1800 méterkörüli magasban eltölthető. A Hohentauernen „7 mennyei hely” várja ettől az idénytől a vendégeket. Az egyes állomások más-más sportolási lehetőségre csábítanak. A Wolkenbänke (felhős padok) olyan állomásokon várják a túrázókat, amelyek az adott sportágra – síelés, curling, sítúra stb. – jellemzőek.

A nemzeti parkként szolgáló Zirbitzkogel-Grebenzen romantikát kínál: éjszakai fáklyás kirándulásokat, ahol tapasztalt és kezdő sífutók egyaránt kedvüket lelik. A természetes tavak a korcsolyázókat csábítják.

Különösen szép, meghitt hangulatot áraszt minden évben a muraui óvárosi advent. Az idén november 27–29. között a városháza fogadja be a térség kézműveseit, akik fajátékokat, viasztermékeket, pompás gyertyákat, gyapjúsapkákat, kesztyűket, sálakat és persze jóízű falatokat, kellemes itókákat kínálnak.

Farrachban az idén 25. alkalommal tartják az adventi rendezvénysorozatot, középpontban a „mézeskalács homlokzatú” Farrach-kastéllyal. St. Ruprecht december 12–13-án rendezi meghitt, családias adventjét, az eljövetel varázsát árasztva.

Dachsteini kihívás.A murtali üdülőövezet nagy látványossága, Ausztria legszebb játszótere sem maradhat ki az ajánlatból – hívta föl az újságírók figyelmét Petra Moscher. A Spielberg-kezdeményezés megálmodói gyerekekre, felnőttekre egyaránt gondoltak. A vezetői engedéllyel rendelkezők beülhetnek egy-egy KTM X-Bow, Mitsubishi EVO IX, Nissan 370Z volánja mögé, hogy élvezzék a driftelést a jégen, a fiatalabbak táncolhatnak a Bull’s Lane tetőterasz-jégpályáján, leszáguldhatnak40 métermagasból a Bullen-csúszdán…

Az Infovilág szerkesztőjének érdeklődésére Bachbauer sajtófőnök asszony elmondta: Stájerországban ez alkalommal (sem) változtak a sípálya-, bérletárak a múlt éviekhez mérten. Érdemes mindenütt érdeklődni a kedvezmények iránt, mert főként a gyerekeknek, fiatal felnőtteknek jár sok árengedmény – még a legkedveltebb Schladming-Dachstein régióban is. Az olyan családok, amelyek három vagy több gyerekkel érkeznek a sívidékekre, csak két gyerek után fizetnek, a többi ingyen veheti igénybe a pályákat.

Ebéd felső-stájerországi hüttében.Újdonság, hogy még csecsemőbérlet is váltható, nevezetesen: azok a szülők, akik kisbabával érkeznek szabadságra, üdülésre, elegendő, ha csak egy bérletet váltanak, azt viszont az anya és az apa felváltva használhatja. Egyikük ugyanis biztosan a babával van elfoglalva…

Ha már a Dachstein említtetett: a gleccser számtalan sítúra-útvonalat, átjárót és meredek lehetőséget kínál. Az Unesco-világörökséggé nyilvánított területen vezet át „Ausztria nemzeti sítúrája”, az alpesi térség talán legszebb sítúra-útvonala. A kiindulópont a2700 méter magas Dachstein-gleccser, a cél Obertraun, ahonnan a túrázókat busz viszi vissza Ramsauba.   

Mathias Schattleitner a Schladming-Dachstein Tourismusmarketing ügyvezetőjének mondandójából ezt jegyezte föl a krónikás: családbarát szállások, gyerekbarát módon fölszerelt élmény-síparkok, minősített síiskolák, pénztárcabarát síbérletek. Ramsau am Dachstein hét, tágas „Kali élmény-sípályája” játékosan ismerteti meg a síelés örömeivel a legkisebbeket. Ez a tél külön izgalmat is ígér: a „Fejtsd meg a Kali-kódot” játékot. A Kali a ramsaui kabalafigura mindegyik gyermek-élménysípályán elrejtette a Kali-kód egy-egy alkotóelemét. Minden gyerek, aki a Kali heti kódját megfejti, jutalmul értékes meglepetésben részesül.

A galsterbergi Pruggernben, a gall sífaluban a legfiatalabbak megismerkedhetnek Galsterixszel, Bottelixszel, a gallokkal, a rómaiakkal és – a vaddisznókkal. A jó 80 méteres varázsszőnyeg egyenesen a faluba vezet, síléccel is bejárható.

A Fageralm fiatal lesiklói három gyermek-sípályát fedezhetnek föl: a Viking-útvonalat, a Fagerwald állatai pályát és az Indiánok ösvényét. Valamennyi kézműves figurák díszítik.

Titkos tipp: ezen a vidéken is számtalan kedvezmény kínálja magát, érdemes érdeklődni. A Junior hétvégi jegy, például, az egész Ski amadéban érvényes.

A mostani idény újdonsága, hogy a Ski amadé sí- és bor-élményhéten (jövő március 12–19-én, illetve március 13-án először nyílik lehetőség arra, hogy a vendégek meglátogassák az Alpok legmagasabban kialakított termelői piacát, ahol megkóstolhatják a helyi finomságokat, a kenyereket, sajtokat, pálinkákat, szalonnát, gyümölcsleveket. 

Claudia Flatscher, Felső- (vagy: Magas-)Stájerország regionális idegenforgalmi szövetségének ügyvezetője ekként igyekezett kedvet csinálni a téli szabadságra készülődő magyaroknak: a Budapesttől mindössze háromórányi autózásra elterülő Felső-Stájerország igazi téli paradicsom. Távol a világ zajától, csodálatos környezetben felejthetetlen élményekkel gazdagodhat a vendég. A családokat, a kezdő és újrakezdő síelőket, a lazításra vágyókat a semmering-stuhlecki sípályáktól, a lammeralmi és a Brunnalm-Hohe Veitsch-i lejtőkön át egészen Präbichlig könnyen áttekinthető, tizennyolc síterep várja.

Stájerország: a termálfürdők földje.

A síelés és a finom falatok elválaszthatatlanok egymástól. A csúszások között kihagyhatatlan a hüttében a falatozással egybekötött pihenő. Kihagyhatatlanok a Hexenkessel (boszorkányüst) és az ínycsiklandozó egytálételek, a bukták, a császármorzsa. Niederalpl a családok és hódeszkások ideális síterepe, ahol az ódon és családias hangulatú Hansi Hütte disznósülttel és sörrel csalogatja a téli sportok szerelmeseit.

A háromórás Max Flex síbérlet szünetek beiktatását is lehetővé teszi. A nap végén a veitschi élményfürdőben pihenheti ki a síelés fáradalmait. Az „Élmények a sípályán és a fürdőben“ („Pistengaudi & Wasserspaß“) csomag Brunnalm-Hohe Veitsch síterepre szóló kétnapos síbérletet és velnesz-lehetőséget kínál az egész családnak.

 

Ötven adventi vásár között válogathat Mariazelltől Leobenig a magyar vendég is. A hagyományőrző adventi bányászrendezvények, a régi időket idéző turnaui vadászadvent, a trofaiachi Stockschloss karácsonyi csodája egyedülálló hangulattal csalogatja a látogatókat.

Néhány ajánlat a november 21-től: november 21–22-én rendezik a mariazelli adventi vásárt, amelyet a Hochschwab környéki, családias, majd a népviseletbe öltöztetett etmißli és a wildalpeni hegyi advent követ. A következő hétvégén (28–29-én) a turnaui vadászadventen a Hochschwab környéki vadételeket kínálnak, és az üvegfúvók meg a kovácsok is bemutatják mesterműveiket.

December 5–6-án Eisenerzben a Barbara-ünneppel és az éjszakai felvonulással a bányász hagyományoké a főszerep. A hónap második hétvégéjén (december 12–13-án) Leoben következik, ahol a Jézuska is otthon érzi magát, majd a trofaiachi Stockschlossban sorra kerülő karácsonyi csoda a soros. December 19-20-án a kindbergi adventi éneklés teremt meghitt hangulatot. Karácsonyi vásárok sorát rendezik hagyományosan Brucktól Kapfenbergen át, egészen Mürzzuschlagig.

A tél persze nem csupán ünnepekből, evés-ivásból áll. Az alpesi síelésen túl az aktív pihenésre vágyókat tökéletesen kezelt, minőségi tanúsítvánnyal kitüntetett öt sífutópálya, hótalpas és téli túraútvonalak, szánkó- és jégkuglipályák várják. A felső-stájer városok – Leoben, Bruck an der Mur, Kapfenberg és Mürzzuschlag – gazdag kulturális ajánlata, szabadidős programjai, látnivalói és a vásárlási lehetőségek garantálják, hogy a pályáktól távol töltött napok ne telnek unalmasan – foglalta össze bemutatóját Claudia Flatscher.

Freising főtere advent idején.

Azt szokták mondani, hogy hazánk (tulajdonképpen az egész Kárpát-medence) gyógyvizeken ringatózik. Nos, nem vagyunk egyedül, tekintettel arra, hogy Stájerország is gazdag ebben a természeti kincsben. Jövő január közepétől március közepéig rendezik meg a stájer TermálVízHeteket a tartomány mind a hat termálfürdőjében. A tematikus hetek nyitányának szánják „a termálfürdők hosszú éjszakáját”, amikor meghosszabbított nyitva tartással várják vendégeiket. Hetente egy-egy alkalommal a kíváncsiak megtekinthetik, mi rejlik a termálfürdők „színfalai” mögött. A rendezvénysorozatot a március 22-i „víz napja” zárja. Addig is előadások lesznek a termálvízről, gyógyvíz-kóstolókat rendeznek (például Bad Radkersburgban) és ingyenes torna-foglalkozásokkal hívják föl fiatalok, idősek figyelmét az egészség megőrzésének egyszerű, ám hatékony módjaira.

Címkék