Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Soulbreakers lemezbemutatója a Muzikumban

A Soulbreakers lemezbemutatója a Muzikumban
Infovilág

A Soulbreakers már jó néhányszor föllépett a Muzikumban – minden alkalommal nagy sikerrel. Ez az este azért lesz különleges, mert a csapat bemutatja első lemezét. A soul-, funk- és blues-dalokat játszó Soulbreakers zenekar feszes trió hangszerelésre építi produkcióját. A hangszeres zenei részek élménye gyakran idézi meg a Cream vagy a Jimi Hendrix Experience szabad és improvizatív hangulatait. A hetvenes évek zenei világát ugyanakkor egyedi hangzásvilággal teszi korszerűvé a Soulbreakers.

A zenekar tagjai: Pleszkán Écska (ének), Radovics László „Kyru” (ének), Ratkóczi Huba (basszusgitár), Péter Gábor (gitár), Mózes Zoltán (dobok).

Az együttest Ratkóczi Huba alapította, aki eredetileg gitáros volt a Napokon, a Seen és az Esclin Syndo együttesekben; a mostani formációban viszont négy húron pendül. A Napokon zenekarból csatlakozott hozzá Mózes Zoltán dobos. Az alapítók között volt Péter Gábor és Radovics László „Kyru” is. Őket a kilencvenes évek legendás rhythm & blues zenekarából, a Kyru Gotta Humble – „Kirúgott a hámból” – ismerheti a közönség.  Kyru azóta számtalan rock- és blues-formációban fordult meg. 

Az együttes énekesnője Pleszkán Écska, aki sikerrel szerepelt pár éve a The Voice műsorában Somló Tamás csapatának versenyzőjeként. Écska a legutóbbi másfél évben elválaszthatatlan részévé a Soulbreakers-nek, tökéletes kiegészítője a zenekar férfiénekesének, Kyrunak. Kevés olyan zenekar volt a hazai rocktörténelemben, amelyik két frontemberrel büszkélkedhetett. A Soulbreakers két zseniális torka, hol duettként, hol egymásnak „felelgetve”, tökéletes összhangban mutatja be, hogy jól megfér két dudás egy csárdában. Az ifjú énekes hölgyről érdemes tudni – bár nem szokta emlegetni –, hogy édesapja a tragikus körülmények között elhunyt Pleszkán Frigyes jazz-zongoristaa.

Écska a saját bevallása szerint gyerekkora óta bábfüggő, és ez korántsem mellékes szál az életében, ugyanis a zene mellett a bábjáték és a bábkészítés a szenvedélye. A múlt években kétszer is díjazták munkáit az Ifjúsági Művészeti Fesztiválon. Fővárosi és vidéki helyszíneken is kiállították bábjait, köztük a Bárka Színházban.

A Muzikum a Soulbrekers kedvenc koncerthelyszíne. De nemcsak az övé, hanem például Tátrai Tiboré (Tibuszé), aki az ország talán legjobb blues-, rock- és jazzgitárosa. Ő is ott lesz az október 22-i estén, akárcsak Tóth János Rudolf, szintén rock- és bluesgitáros. Mindketten jól ismert zenekarokban játszottak a múlt évtizedekben. A Soulbreakers-re jellemzően ezt sem úgy tették, mint mások, nem bevonultak egy stúdióba, hanem hosszas keresés után egy ürbőpusztai lerobbant pajta tetőterében találták meg azt a helyet, ahova egy komplett stúdiót költöztettek és megkezdték a felvételeket az idén júliusban.

A felvétel analóg és digitális technológia keverésével, de egy időben feljátszva, koncertszerűen történt, így őrizve meg azt a lüktetést, amit az élőzene adhat. A lemez különlegessége továbbá, hogy az előadók példaképe, Tátrai Tibusz gitárjátéka nemcsak hallható az egyik számban, hanem cselekvő részes is volt az alkotásban, ezzel is jelezve: szereti ezt a fiatalokból álló formációt, mely az ő általa megkezdett utat folytatja. 

Címkék