Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyermekek vagyunk – bérletsorozat a Zeneakadémián

Gyermekek vagyunk – bérletsorozat a Zeneakadémián
Infovilág

Szabadság, Könny, Játék, Mese – e címeket viselik az egyes koncertek, amelyek a gyermekkor alapélményeit járják körbe. A hangversenyeket „beavató előadás” előzi meg, az előadó Eckhardt Gábor.

A szeptember 22-i, Szabadság című koncerten elhangzó műsorszámok az elvont szabadságfogalom értelmezéseit nyújtják. Liszt Ferenc Két legenda című műve Assisi és Paolai Szent Ferenc életének egy-egy epizódját dolgozza fel. Liszt a szent alakját több darabjában is megidézte, s ő maga is az önzetlenség legendás példájává vált.

Richard Strauss Till Eulenspiegel vidám csínyjeinek hőse szintén sorsközösséget vállalt a társadalom perifériáján élőkkel, s szabad akaratából választotta a kitaszítottak sorsát. Beethoven Eroicája pedig új pályára állította a szimfónia műfaját. (A koncert karmestere Hámori Máté.)

Az október 20-i hangverseny a Játék címet viseli. Sztravinszkij néhány művében a játék kizárólag szerencsejáték, és a tét óriási. A Jeu de cartes (Kártyajáték), ez a három leosztásból álló balettzene látszólag ártalmatlan, hiszen benne a zeneszerző „csak” a póker iránti szenvedélyének állított zenei emléket.

Ligeti György Mysteries of the macabre-ját Szakács Ildikó előadásában hallgathatják meg az érdeklődők. Dohnányi Ernő Változatok egy gyermekdalra című zongoraművének szimfonikus zenekari változatában a zeneszerző szellemes ötleteinek és groteszk humorának is gazdag gyűjteménye a téma. A mű szólistája Palojtay János zongoraművész.

Befejezésül a francia Darius Milhaud Ökör a háztetőn című szerzeménye hangzik el, ami voltaképpen dél-amerikai népdalokat megidéző balettzene. (Karmester: Vajda Gergely.)

A november 24-i Könny című hangverseny darabjai a gyászról szólnak. Schubert-Berlioz Der Erlkönig és Mahler Gyermekgyászdalok című művei az egyik legnehezebben feldolgozható érzést, egy gyermek elvesztésének fájdalmát és döbbenetét fejezi ki. A szólista a nemzetközi hírű mezzoszoprán énekesnő, Komlósi Ildikó.

Bach kantátája, az Ich hatte viel Bekümmernis szintén a gyász fájdalmáról szól, de megcsillan benne a megváltásba vetett hit reménye is. (Közreműködnek: Celeng Mária, Megyesi Zoltán és Kovács István, karmester: Kovács János.)

A félév utolsó koncertje 2016. január 12-én a Mese címet viseli. A műsoron két balettzene – Raveltől a Lúdanyó meséi és Sztravinszkij Tűzmadara. A két mű hanganyaga és a balett cselekménye – mintegy véletlenül – egy sor ponton találkozik, s mindkét „madármuzsika” hasonló zenekari színekben pompázik. (A darabok mesélője Kulka János, a koncert karmestere Káli Gábor.)

Az Óbudai Danubia Zenekar 2015/16. évadjának további hangversenyeiről ITT tájékozódhat a közönség.

A 2014/2015. szezonban a zenekarnak 96 fellépése volt, ebből 76 hangverseny (közöttük több operaszínházi és színházi közreműködés), valamint 38 ifjúsági hangverseny. A fizető nézők száma csaknem elérte a 49 ezret. A koncertek átlagos látogatottsága mintegy 95 százalékosra tehető.

Az egykori óbudai ifjúsági együttes nagy súlyt fektet arra, hogy megszerettesse a gyerekekkel a klasszikus zenét. Ezért az óbudai általános iskolák tornatermeiben sorozatot kezdett A zene…az kell! címmel. Az idén A nagyotmondó osbitos című koncertet hallgathatják meg a diákok  – Kodály Zoltán Háry János daljátéka alapján. A középiskolások zeneakadémiai koncerteken vehetnek részt: a muzsikusok közül kisorsolt mentorok segítségével ismerkedhetnek meg közelről a szimfonikus zenekar hétköznapjaival.

Címkék