Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sisi-dokumentumokkal gazdagodott a gödöllői kastélymúzeum

Sisi-dokumentumokkal gazdagodott a gödöllői kastélymúzeum
Infovilág

A levélgyűjteményt Ferenczy Ida unokaöccse, Farkas László örökölte meg 1928-ban, nagynénje halála után. Az ő felsőbabádi kastélyában kutathatta azt az 1930-as évek elején Erzsébet királyné életrajzírója, E. C. Corti gróf, tőle származik a Farkas Archívum elnevezés is. Az iratok a kastély padlásán a csodával határos módon átvészelték a II. világháborút.

A levelek többségét Ferenczy Idának címezték a királyi család és az udvartartás tagjai, a korszak neves arisztokratái, politikusai. A levelek mellett más magániratokat (képeslapokat, táviratokat, verseket, recepteket, feljegyzéseket, újságkivágásokat) is tartalmazó, a 19. század második felétől a 20. század első harmadáig terjedő anyag nagyobbrészt feltáratlan, kutatandó forrás, amely izgalmas részletekkel gazdagíthatja, árnyalhatja a történettudományt. Az archívum értékét jelzi, hogy Erzsébet királyné levelei közül összesen kettő található magyarországi közgyűjteményekben, a Farkas Archívumban viszont 37 dokumentum származik tőle.

A Gödöllői Királyi Kastély múzeumi szakmai tevékenységének kiemelkedő jelentőségű eredménye, hogy évekig tartott tárgyalás után, 2013-ban a kastélyt üzemeltető társaságnak sikerült a gyűjteményt megvásárolnia. Ezzel magántulajdonból közgyűjteményé lett a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs, ami a szükséges állagmegóvás és feldolgozás után kutathatóvá, bemutathatóvá válik.

Az archívum egy részét először június 6-án 15 órától láthatja a nagyközönség. A szombaton nyíló időszaki kamara-kiállítás csupán ízelítőt kíván adni a gyűjteményből: 20 eredeti dokumentumot, köztük  Erzsébet királyné és a királyi család leveleit, valamint Ferenczy Ida legbecsesebb relikviái közül néhányat láthatnak az érdeklődők a Koronázási hétvége programjai keretében.

E hétvégén a Gödöllői Királyi Kastélyban további titkok is feltárulnak, hiszen a látogatók különleges túrákon élőképekben fedezhetik fel a kastély legcsillogóbb korszakának eseményeit. A gyermekek számára is tartalmas programot kínálnak, mesés keretjátékkal, játékos természetbúvárkodással és a 6-14 éveseknek szóló hangos kastélybemutató tartalmakkal.

Címkék