Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A multikulturalizmus nem működik Magyarországon – Orbán fajtatiszta magyart akar?

A multikulturalizmus nem működik Magyarországon – Orbán fajtatiszta magyart akar?
Infovilág

A Die Zeit tudósítása azt emeli ki Orbán Viktor lapnyilatkozatából, hogy kihalás fenyegeti a magyar fajt, és hogy ebben egyetért a jobboldali radikálisokkal. A jobboldali-nacionalista miniszterelnök egyben veszélyesnek minősítette a Jobbikot, amely egyre erősödik, bár a kormányfő óvott attól, hogy utóbbi kapcsán eltúlozzák a félelmeket. Egyúttal ismét kiállt az ellen, hogy a bevándorlás miatt multikulturális legyen a magyar társadalom. Vagyis szívesen fogadják a beruházókat, művészeket vagy tudósokat a nem keresztény államokból, de nem kívánnak velük tömegesen keveredni. Orbán szerint veszélyezteti a magyar szuverenitást, hogy külföldi kézben van a magyar sajtó jelentős része. Ugyanakkor azt ígérte, hogy a jövőben kevésbé lesz harcias a hivatalos hangvétel. 

 
Románia, Magyarország és Bulgária áll az uniós pénzekkel elkövetett csalások vizsgálatának középpontjában – jelentette az Euronews. Az illetékes brüsszeli ügynökség, az OLAF szerint a gyanús esetek harmada ehhez a három államhoz kötődik, a románoknál tavaly 36, nálunk 13, a bolgároknál 11 eljárás indult. Az összeállítás megjegyzi, hogy az OLAF utána járhat a korrupciónak, de nem emelhet vádat, az ügyeket a tagállamoknak kell bíróság elé vinniük. Az OLAF tavaly 901 millió euró kifizetését ítélte jogtalannak, ennek több mint fele a szerkezeti alapokból származott, amelyek a tagországok felzárkózását szolgálják. A Transparency International azt állapította meg, hogy a behajtás – éppen a nemzeti hatáskör miatt – már jóval gyengébben megy. A civil szervezet az Európai Ügyészség felállítását hatékony eszköznek tartaná a vesztegetések, csalások elleni harcban. 


Az OLAF egyébként Magyarországon egyebek között egy egészségügyi központban leplezett le visszaélést: a fejlesztéshez 1,7 millió eurós EU-támogatást igényeltek, de a berendezéseket végül mindössze 262 ezer euróért vették meg. Brüsszelből összesen 674 ezer eurót utaltak át, de az OLAF azt kezdeményezte, hogy a magyar hatóságok a teljes összeget szerezzék vissza. 

A mai teljes nemzetközi sajtószemle itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék