Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kvartett a Nyitott Műhelyben – Karosi Júlia szerzői estje

Kvartett a Nyitott Műhelyben – Karosi Júlia szerzői estje
Infovilág

Karosi Júlia Hidden Roots című lemeze az idén tavasszal jelent meg a New York-i Dot Time Records kiadó gondozásában. A korongot teltházas koncerten mutatta be a kvartett márciusban, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az album főként Karosi Júlia saját szerzeményeit tartalmazza, néhány népdal-feldolgozással együtt. A dinamikus zene magán viseli a magyar és a közép-európai zene ritmikai sokszínűségét. Karosi számára a dzsessz tradícióin túl fontosak a népdalok, Bartók művei és az őt meg a környezetét meghatározó kultúrák, zenék. Ezeket a belső gyökereket igyekezett felkutatni, és e gyökerek alapján meghatározni a saját zenei identitását.

A karosi-quartet.

Egyetemi tanulmányai mellett Karosi Júlia Winand Gábornál kezdett jazz-énekléssel foglalkozni; 2008-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz–ének szakán tanult, 2010-ben a Zeneakadémia által indított tehetséggondozó pályázat öt kiemelt hallgatója közé választották. Díjakat és elismeréseket szerzett nemzetközi versenyeken, 2011-ben pedig a Magyar Jazz Szövetség második helyezéssel jutalmazta Sketches című saját szerzeményét.

Saját zenekarát, a Karosi Júlia Quartetet 2010 óta vezeti. Ez év áprilisában a rangos Jazzahead! fesztiválon, Brémában képviselte hazánkat; a quartet Tobias Meinhart szaxofonossal együtt lépett föl, a német művész a lemezen is játszik a zenekarral.

Címkék