Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 11. Az év 132. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739414. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Internet nélkül maradtak a BTel ügyfelei – anyagi gondok a háttérben? – Foglyul ejtették az Infovilágot is

Internet nélkül maradtak a BTel ügyfelei – anyagi gondok a háttérben? – Foglyul ejtették az Infovilágot is
Infovilág

„Ha egy ügyfél elégedetlen internet-szolgáltatójával, felvetődhet benne a váltás lehetősége. A hazai internetpiacon szerencsére több szolgáltató is számos csomagot kínál különféle árakon, sebességgel és további szolgáltatásokkal. Figyelni kell azonban a hűségszerződésre is, ugyanis a szolgáltatóváltás érvényben lévő hűségnyilatkozat esetén a kötbér miatt többlet költségekkel jár. A vezetékes szolgáltatás kiesése esetén ideiglenes megoldást nyújthat az ingyenes Wifi-hálózatok használata, de a legolcsóbb mobilinternet-csomagok telefonra már havi 1000 forinttól is elérhetők” – mondta el Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője. Az Internetet.hu közel 50 mobilinternet-csomag összehasonlítását teszi kínálja.

Bár egy használó egyszerre több internetcsomagra is előfizethet, egy telefonvonalhoz egyszerre csupán egyetlen ADSL-szolgáltatást rendelhet meg. Így ha új ADSL-szolgáltatóra szeretne váltani, a meglévő előfizetést előbb mindenképp le kell mondania. Kábelnetre vagy mikrohullámú internetre azonban a meglévő mellett is előfizethet.

Ha a szolgáltató 72 órán belül nem hárítja el a hibát, az ügyfélnek kötbért kell fizetnie. Az NMHH meghatározása szerint „a kötbér mértéke minden késedelmes nap után a hiba bejelentését megelőző hat hónapban az előfizető által az előfizetői szerződés alapján az adott előfizetői szolgáltatással kapcsolatban kifizetett díj átlaga alapján egy napra vetített összeg nyolcszorosa”. Tehát például egy havi fix 3000 forint értékű internetcsomag esetén az egynapos késedelmi díj 800 Ft, amelyet a következő havi számlán ír jóvá a szolgáltató.

A Vidanet központi (rövidített) hívószámán (1203) csak az az üzenet hallható, hogy műszaki hiba miatt a BTel-es postafiókok "átmenetileg" nem elérhetők. Olvasóink tájékoztatására közöljük, hogy az Infovilág levelezési rendszere is a BTel áldozatává vált. Arra várunk, hogy a Vidanet, az új tulajdonos mielőbb megszüntesse az elektronikus postaforgalom blokkolását.

 

Vége a BTelnek?

(Koi Tamás, 2014. november 12. 10:54) Tegnap este óta aggasztó fennakadások észlelhetők a Business Telecom, vagyis a BTel hálózatán. A cég internetszolgáltatása leállt, a weboldal sem működik, az ügyfélszolgálat pedig elérhetetlen.

Napok óta jelentős fennakadások észlelhetők a Business Telecom, vagyis a BTel internetszolgáltatásában. A kis alternatív távközlési cég több ügyfele is jelezte ma lapunknak, hogy az xDSL-alapú internetszolgáltatás több körzetben nem működik, miközben a cég weboldala és az ügyfélszolgálat is elérhetetlen.

Így múlik el...

Az év elején az internetszolgáltatások piacát az Xprime nevű szolgáltatással megreformálni kívánó BTel az év második felében került nehéz helyzetbe, lapértesülések szerint NAV-tartozása is lett a cégnek, illetve a BéT is megbüntette. A vállalat alighanem részben ennek hatására (hivatalosan portfóliótisztításra hivatkozva) a nyáron eladta xDSL-ügyfélállományának jelentős részét a Telekom-érdekeltségű Vidanetnek.

A szolgáltató ügyfélszolgálata az internetkapcsolat nélkül maradt előfizetők beszámolója szerint elérhetetlen, a budapesti Népliget Centerben található ügyfélszolgálatra kitették a műszaki okok miatt zárva táblát. A beszámolók szerint a weboldal mellett a cég egyetlen szervere sem működik már, illetve a lakossági mellett az üzleti előfizetőknél is leálltak a szolgáltatások.

A BTelről legutóbb a múlt héten érkeztek hírek, amikor a jegybank felfüggesztette a BTel-papírok tőzsdei kereskedését, majd miután a cég eleget tett a tájékoztatási követelményeinek, újra engedélyezte a kereskedést. A BéT honlapján jelenleg semmi nyoma annak, hogy a cég csődbe jutott volna, illetve felfüggesztették volna a kereskedést a papírokkal. Az akadozó szolgáltatások kapcsán próbáltuk elérni Takács Krisztiánt, a BTel elnök-vezérigazgatóját, de a cégvezető készüléke folyamatosan foglaltat jelez.

Lapunk birtokába került, nem hivatalos információk szerint a mai általános műszaki leállás legfőbb oka, hogy a BTel nem fizette ki fennálló tartozásait a BIF Zrt.-nek, a cég szervereinek áramellátását így egyszerűen megszüntették a Victor Hugo utcában.

Három nap után jöhet a kötbér

Az ügyben nyilatkozott lapunknak a BTel legfőbb felügyeleti szerveként működő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A szervezet álláspontja szerint ha a szolgáltatás 72 órát meghaladó időtartamra vonatkozóan elérhetetlen, az előfizető jogosult kötbérre, amit a szolgáltatónak automatikusan, külön kérés nélkül meg kell fizetnie a számára a hiba kijavítását követően. Ha 30 napot meghaladóan sincs szolgáltatás, a ügyfél a határozott időre szóló szerződését (hűségszerződés) is következmények nélkül felmondhatja.

"Az NMHH folyamatosan figyelemmel kíséri a szolgáltatók működését, így hivatalból ellenőrzést folytat annak megállapítására, hogy a BTel működése során betartja-e az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokat, így különösen az ügyfélszolgálat működtetésére, a panaszkezelésre és a hibaelhárításra vonatkozó előírásokat. Ha a szolgáltató nem az előírásoknak, illetve a saját általános szerződési feltételeknek megfelelően működik, akkor a hatóság a rendelkezésére álló eszközökkel fellép a jogszerű működés helyreállítására, illetve indokolt esetben szankciókat alkalmazhat" – áll a hatóság lapunknak küldött nyilatkozatában.

 

Címkék