Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Délutáni csókok – lemezbemutató és klezmer-koncert

Délutáni csókok – lemezbemutató és klezmer-koncert
Infovilág

Az új lemezt „Délutáni csókok” címen, Vol. 5. jelzéssel vehetik kézbe a rajongók. Az előadók ily módon is igyekeznek emlékeztetni arra, hogy a „Húszezer éjszakás kaland”-hoz kötődő folytatásról   van szó.

Farkas Róbert, a Budapest Bár vezetője, prímása elmondta: az év elején két album megjelentetését tervezték. A tavaszi dinamikusabb korong után mostanra eleve őszies, melankolikus, érzékeny dalokat válogattak a lemezre. Így a zenészek és  az énekesek idejében elkezdhették gyűjtögetni az ötleteket, javaslatokat. Most is előfordult, hogy egymásnak ajánlottak dalokat.

Régi klasszikusok – Hulló falevelek, Nagyságos asszonyom, Tanulj meg kisfiam, komédiázni – mellett Kovács Kati és a Kex-zenekar dalai, ismerős külföldi slágerek is hallgathatók, például Tom Waitstól vagy Nick Cave-től.

A címadó dal, akárcsak a tavaszi albumon, saját alkotás: a „Délutáni csókok” Kollár-Klemencz László szerzeménye. Tizennégy énekes szerepel a lemezen, s valamennyi fel is lép a MOM Kultúrközpontban tartandó koncerten. A régi énekesek – Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián – mellett szerepel Mező Misi, aki az idén csatlakozott a zenekarhoz, valamint Tania Saedi  bécsi díva, akit a közönség már néhány koncerten hallhatott vendégként. Hallható még a fiatal énekes-zongorista, Iván Alexandra, valamint a cigányzene ikonja, Bangó Margit Kossuth-díjas  előadóművész, aki a Zsidó Nyári Fesztiválon a Budapest Bár vendége volt. A találkozásból barátság lett, remélhető, hogy közös fellépésekkel folytatódik. A Budapest Bár alapzenekarában a hegedű mellett gitározik Farkas Róbert, Farkas Mihály cimbalmon, Ökrös Károly harmonikán, zongorám játszik, Farkas Richárd bőgőzik, Kisvári Ferenc dobol.

Farkas Róbert elmondta: „Iván Szandra nemcsak jó énekes, de remek zongorista is; a Hulló falevél című Kozma-dal előadója a lemezen. Velünk van egy régi barát, akivel sokszor dolgoztunk már együtt: Tania Saedi, az osztrák–perzsa származású, fantasztikus énekesnő, akit Londonban, a Zenei Olimpián fedeztünk fel

2012-ben, azóta  tart a barátság. A legújabb albumon Michael Jacksontól a Billie Jean-t énekli gyönyörűen. Különlegesség az új albumon Bangó Margit és Mező Misi duettje, először énekeltek együtt. Éreztem, hogy kettejük hangja nagyon illik egymáshoz. Az Én a bánatot csak mindig kifogom című dalra kértem föl őket. A Zsidó Nyári Fesztiválon kipróbáltuk, bebizonyosodott:  jó döntés volt, szívszorító és megható kettejük produkciója. Biztos, hogy a lemezen is szeretni fogja a közönség”. 

A Budapest Bár 2014. október végétől turnén mutatja be a két lemez anyagát. A zenekar fellép Debrecenben, a Kölcsey Központban, Kaposvárott, a Szivárvány Kultúrpalotában, Székesfehérvárott, a Vörösmarty Színházban, Budapesten, a MÜPÁ-ban,  Miskolcon, a Művészetek Házában, Győrött, a Richter-teremben. Jövő januárban Pécsett, a Kodály Központban, Veszprémben a Hangvillában, majd a budapesti Vígszínházban lépnek színpadra a bárzenészek és -énekesek.

A lemezbemutató koncertek mellett a Budapest Bár folytatja nagy sikerű klezmer-estjeit – mondta el, Gáncs Andrea, a zenekar produkciós vezetője. November 5-én fellép a Holdvilág Színház (Budapest, XIII., József Attila tér 4.) meghívására.  A különlegesnek ígérkező koncerten énekel Bangó Margit, Keleti András és a Magna Cum Laude frontembereként is ismert Mező Misi. E koncert előzménye volt a Zsidó Nyári Fesztivál és a győri Öt Templom Fesztivál, ahol nagy sikerrel szerepeltek ezzel a programmal. Májusban a győri Öt Templom Fesztivál szervezőinek felkérésére a Budapest Bár zenekar egy teljes estés klezmer-produkciót mutatott be a ma már (csak)  hangverseny-teremként működő Győri Zsinagógában. Szeptemberben a pesti Dohány utcai Zsinagóga közönsége nagy koncerten  hallhatta a műsort. Kiderült: a klezmer-zene lüktetése, zeneisége és lelkülete nem áll távol egy cigányzenekar stílusától.

A klezmer-produkcióba régi, ismert és kevéssé ismert klezmer-darabokat válogattak, fantasztikus szólókkal gazdagítva. A klezmer-darabok mellett zsidó zeneszerzők dalai is elhangzanak a koncerten. Közismert, hogy a cigányzenekarok által előadott, közkedvelt magyar nóták szerzői többségében zsidó zeneszerzők voltak. A Budapest Bár sok-sok dalát zsidó szerzőktől „vette”.

Az Öt Templom Fesztivál szervezői (Borsa Kata és Pál Kálmán) szerint „a Budapest Bár…fantasztikus tehetségű, szorgalmú és tudású zenészei, saját kezük alá szelídítették a klezmer rakoncátlan dallamait, és virtuóz játékukkal örömteli táncra hívták a lelkeket… Felejthetetlen élmény volt.”

A Délutáni csókok című bár-lemez megjelenésének napján, október 29-én este a MOM Kulturális Központban hallhatók először az új dalok.

Kitűnő zenészek, fantasztikus énekesek, nagyszerű dalok – ez a Budapest Bár sikerének receptje. Az együttes megalakulása óta nemzedékek kedvencévé vált, mert számos, feledésbe merült régi dalt leporolt, újraélesztett. Korok és kultúrák találkoznak a produkcióiban – ezért szeretik fiatalok és az idősebbek egyaránt. A zenekar feldolgozta Simon and Garfunkel, Nick Cave, az LGT, David Bowie számait is. Koncertjein a régmúlt és a közeli múlt dallamainak kitűnő színvonalú, egyéni hangzású összeállítását lehet hallani

A Budapest Bár a hazai teltházas koncerteken kívül fellép külföldön is. Nagy sikert aratott a többi között Zentán, Linzben, a Saalfelden nemzetközi dzsessz-fesztiválon, Nagyváradon és Pozsonyban.

Címkék