Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A visegrádi négyek is a Mosolygó Kórházért

A visegrádi négyek is a Mosolygó Kórházért
Infovilág

Göncz Renáta operaénekes, önéntes.A Mosolygó Kórház Alapítvány zenészei és művészei előadásokat tartanak a kórházba kényszerültek betegágyánál, hogy ezzel javítsanak a hangulatukon és remény szerint gyorsítsák gyógyulásukat. Bár elsősorban a gyerekek a Mosolygó Kórház páciensei, az alapítvány arra törekszik, hogy a mosolya eljusson az idős- és a más gondozóotthonokban élőkhöz is. Ez a szándék tíz éve fogalmazódott meg az alapítókban, Csáky-Bornemissza Évában, aki meglehetősen sok megpróbáltatást élt át gyerekkorában, és így tudhatja, milyen sokat számít a gyerekek életében a segítség és a jóindulat.

Mese a farkasról és a nyúlról.Az alapítvány létrehozásában és működésében dr. Albert Royaards holland üzletember támogatta, s azóta is együtt irányítják az egyre szélesebb körű programot.

A jubileum alkalmából egész napos konferenciát rendeztek, amelyre eljöttek a visegrádi négyek összefogását méltató diplomaták is, Roman Kowalski lengyel nagykövet, Milan Peprnik cseh konzul és Peter Tomcik III. titkár, a Szlovák Intézet igazgató-helyettese.

A hallgatóság megismerhette, mi történik a gyerekekkel, ha meglátogatják őket az önkéntes művészek a betegágyuknál. A felnőttek hangulata is azonnal megváltozott, amikor Göncz Renáta opera-énekesnő, az alapítvány egyik önkéntese belépett, énekelni kezdte, hogy „Csusszan a harkály, csusszan a nyelve, hogy a sok férget, mind elnyelje…”.

Parti-Nagy Ármin mesél.Olyan derűs volt a rögtönzött hangverseny, hogy a közönség is a művésznővel énekelt, tapsolt. Meg lehetett szeretni azt a mesét, amelyben a farkas nem tudta megenni a nyulat. Egy másik mesét pedig maga a közönség találhatott ki: páran felírtak egy-egy szót, és azokból kerekedett ki a mese.

Oriold Károly művészetterapeuta arról beszélt, hogy a művészet mennyit segít annak a megértésében, ami kifejezhető, és ami nem. Kerekasztal-beszélgetéseken pszichológusok, művészek és bűvészek tartottak eszmecserét arról, hogyan fejtik ki hatásukat a művészeti tevékenységek az egészségügyi intézményekben, miként segítik a gyógyulást és jönnek létre azok a közösségek, amelyek további erőt adnak.

Címkék