Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új korszak nyitánya – új frekvenciák mobilinternetre – új mobilszolgáltató: DIGI

Új korszak nyitánya – új frekvenciák mobilinternetre – új mobilszolgáltató: DIGI
Infovilág

Korszakos változás kezdődhet mostantól a (jó ideig vajúdott) frekvenciapályázat eredményének a kihirdetésével. Az állami tulajdonnak számító, ám a mobil-adatforgalom előtt még meg nem nyitott  frekvenciasávok (15+5 évre) bérbe adásával különösen jól járhatnak a mobiltávközlés és mobilinternet tekintetében ma még mostohagyereknek számító, ezer lakosúnál kisebb települések. A távközlési és internet-szolgáltatók a következő napokban meg is kezdhetik a sugárzást a mobiladat-forgalom előtt még meg nem nyitott 800 és a 2600 MHz-es, valamint a 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávok pályázaton elnyert nyalábjaiban.

Tetemes pénzeket fizetett a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország, a Vodafone Magyarország – és a mobilpiac Benjaminja, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. – a szolgáltatási lehetőségeiket igen nagy mértékben bővítő hullámhosszakért. Íme a nyertesek, csomagok, díjak:  

Amellett, hogy látványosan bővül a mobilinternettel besugározható terület, nagy mértékben javul a mobilszolgáltatások minősége is. Azzal, hogy a négy szolgáltató összesen jó 130 milliárd forintot fizetett az új frekvenciák elnyeréséért, elsősorban a fogyasztó jár(hat) jól. A szélessávú, az eddiginél sokkal gyorsabb internet-szolgáltatások – nemzetközi példák sora bizonyítja – jótékony hatással van a digitális gazdaság fejlődésére. Miként a mai sajtóeseményen többször is elhangzott: a frekvenciahasználat aktivitása egyben az ország gazdasági mutatója is. Minél nagyobb a területi lefedettség és gyorsabb az adatforgalom, annál egészségesebb a gazdaság digitális vérkeringése.

Azzal, hogy a hatóság „leporolta” és áruba bocsátotta a mobil célokra eddig nem hasznosított frekvenciákat, remény szerint élénkülni fog nem pusztán a digitális gazdaság, hanem gyakorlatilag valamennyi ágazat, mivel még több lehetőség nyílik a világháló korlátlan használatára. Gyorsul az internet fel- és letöltési sebessége, az előfizetők lakhelytől függetlenül egyenlő eséllyel juthatnak hozzá a legkorszerűbb szélessávú szolgáltatásokhoz. Az NMHH sajtótájékoztatójáról tudósító az iránt érdeklődött a házigazdáktól, hogy szerintük a mostani pályázat révén csökken-e a mobil hang- és adatszolgáltatások ára? A válasz: a piac, a verseny törvényei szerint csak ez lehet az eredmény, elvégre a szolgáltatók versenyeznek a fogyasztókért, és ebbéli igyekeztükben az új frekvenciatartományok birtokában nincs akadály.

A nap nagy híre, hogy a lila, a kék és a piros mellett megjelent az itthoni mobilpiac legújabb szereplője, a Digi, amely remény szerint „perceken belül” megkezdi a negyedik hálózat kiépítését, ezáltal új lendületet ad a piacnak, serkenti az árversenyt és új szolgáltatásokkal igyekszik magához csábítani a reménybeli előfizetőit. Természetesen eközben a másik három sem tétlenkedik, elvégre szeretné kamatoztatni a sok tízmilliárd forintos befektetését, amit a frekvenciasávokért fizetett.

A mai sajtóesemény képekben, táblázatokban összefoglalva itt; tessék kattintani!

Szolgáltatói kommentárok a frekvenciapályázat eredményéről:

A Magyar Telekom a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvencia-használati jogosultságok tárgyában kiírt pályázaton az alábbi  frekvenciablokkok használati jogosultságát nyerte el:

 

ár (milliárd forint)

sáv

mennyiség

 

„A” Csomag

33,225

800 MHz

2×2×5 MHz

 

900 MHz

2×2×1 MHz

 

2600 MHz

6×2×5 MHz

 

„D” Csomag

15,000

1800 MHz

1×2×5 MHz

 

„E” Csomag

10,425

1800 MHz

1×2×5 MHz

           

 

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom  vezérigazgatója üdvözölte a pályázat eredményét. Az új frekvenciákkal lehetővé válik a mobil szélessávú szolgáltatások lefedettség- és kapacitásbővítése, ami segíti a Digitális Magyarország célkitűzéseinek megvalósítását, továbbá hozzájárulhat az iparági beruházások ösztönzéséhez is, javítva az egész ország versenyképességét. “A pályázat eredményének köszönhetően a Magyar Telekom 4G-lefedettségének további dinamikus bővítésével még szélesebb körben tehetjük elérhetővé ügyfeleink számára  a mobilinternetezés új korszakát jelentő szolgáltatásokat.”

A Magyar Telekom az elnyert frekvenciablokkokért 58,65 milliárd forint díjat köteles fizetni még az idén. A társaság spektrumkészlete a határozat alapján elnyert frekvenciasávokkal együtt az alábbiakat tartalmazza:

Sáv

Mennyiség

800 MHz

2×10 MHz

900 MHz

2×12 MHz

1800 MHz

2×25 MHz

2100 MHz

2×15 MHz + 1×5 MHz

2600 MHz

2×30 MHz

3,5 GHz

4×2×3,5 MHz

26 GHz

4×2×28 MHz

 

A Telenor Magyarország Zrt. 10 MHz-es blokkot szerzett a 800 MHz-es sávban, 2 MHz-es blokkot a 900 MHz-es sávban és további 20 MHz-es blokkot a 2600 MHz-es sávban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (NMHH) által kiírt frekvenciapályázaton.  A társaság 31,725 milliárd forint egyszeri díjat fizet ezen frekvenciablokkokat tartalmazó csomagért valamint 2,5 milliárd forint éves frekvenciadíj-fizetési kötelezettséget vállalt. A pályázatra benyújtott ajánlatában a Telenor Magyarország elkötelezte magát, hogy 5 éven belül a magyar népesség 96 százalékára kiterjeszti a 4G lefedettséget; vállalja, hogy Budapestet hónapokon belül teljesen lefedi a szupergyors Hipernet 4G hálózattal. A mobilszolgáltató tervei szerint 15–20 milliárd forintot fordít a 4G hálózat fejlesztésére a következő 3 évben. 

 

A Vodafone Magyarország megelégedéssel és örömmel fogadja, hogy megszületett az a hatósági döntés, miáltal használatba vehető az eddig még ki nem osztott 3G- és 4G-frekvenciakészlet. A már elvégzett hálózatfejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetőség nyílik a szolgáltatások további gyorsítására a társaság ma is 98,4%-os országos lefedettségű szélessávú hálózatán. A ma lezárult frekvencia-aukción a Vodafone mindvégig figyelembe vette a gazdaságosság, a hálózat bővítés, a racionalitás és a fogyasztók érdekeit is. A most elnyert frekvencia készlet minden szempontból megfelel a Vodafone terveinek és lehetővé teszi, hogy a következő években is a lehető magasabb szintű kiszolgálást nyújtsa jelenlegi és leendő ügyfeleinek.

 


Címkék