Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. június 1. Az év 153. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739435. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hajójával aratott világsikert a magyar formatervező

Hajójával aratott világsikert a magyar formatervező
Infovilág

  A „vörös pontért” a tervezők és gyártók három, külön-külön versenyben mérkőznek meg egymással: az értékelt évben termelésbe és kiskereskedelmi forgalomba hozott termékek; a termékkommunikáció és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások; a formatervezési koncepciók és gyártmánytervek kategóriájában. Az első két témában a díjakat Németországban adják át, ahol e rangos díjat éppen 60 esztendővel ezelőtt alapították, az innovációhoz és modern gyártáshoz kapcsolódó harmadikat viszont Szingapúrban, a Red Dot Award második otthonában.

Policsányi István a formatervezési koncepciók és gyártmánytervek kategóriájában nyerte el a legnépszerűbb és ezért legnépesebb kategória, a Mobility (mozgásban) fődíját. Ebbe az osztályba járművekkel és munkagépekkel lehet nevezni. Tavaly az Audi legújabb koncepcióautója és a Volvo teherautóterve volt a díjazott. Különösen értékessé teszi a mostani „a legjobbak legjobbja” díjat, hogy ebben a kategóriában nagyon ritkán nyernek vízi járművek, ráadásul közösségi személyszállító hajó még sosem kapott ilyen elismerést.

A a magyar pályamű címe „New Voyage Experience Accessible to Everyone”: egy 80 személyes, balatoni közforgalmi hajózására tervezett típus terve. A forma egyszerre ötvözi a modern gyártástechnológiával elérhető új vonalvezetést, a természettől ellesett formákat és a magyar, géppel hajtott víz járművek, a hajózás különböző korszakaiból átvett stíluselemeket.

Külsejét egyszerre ihlette a vízi emlősök áramvonalas teste, a 19–20. század fordulójára jellemző klasszikus magyar vonalvezetés, és az 1950–60-as évek méltán világsikerű olasz motorcsónakjai. Ezáltal olyan forma alakult ki a tervezőasztalon, amely stabilitást és erőt sugároz, ezzel együtt dinamikus és a jövőbe mutató.

A formaterv mellett bonyolult hajózási számítások bizonyítják a hajótest ideális kialakítását: a törzs a Balatonhoz hasonló sekély tavakhoz optimalizált vízvonalat kapott és olyan belső bordázatot, amely révén a hajó sérülés nélkül elviseli a szűk kikötőkben alkalmazott hajózási manővereket, mint pl. az átfordulást kikötött hajóorral. Mindemellett karbantartása is egyszerű, mert a hajómotorokat a hajófelépítmény megbontása nélkül ki lehet emelni a testből.

Az igazi újdonság azonban az utastérben található: a hajó teljes átjárást és betekintést kínál az utasainak, így az utazás ideje alatt szoros ember–víz–jármű-kapcsolat alakulhat ki. A hajóra bármilyen vízállásnál, külső segítség nélkül felszállhastnak azok az utasok is, akik kerékpárral vagy babakocsival érkeznek, sőt akár kerekesszékesek is. A fedélzeten az utasszékek elrendezése az igények szerint egyszerűen átalakítható, például az utasszámnak megfelelően. Csak néhány mozdulat, és a babakocsi vagy a kerekesszék bárhol elfér a családtagok mellett. A fedélzeten akár egy egész kiránduló iskolai osztály is utazhat, és a bicikliknek is gyorsan kialakítható kellő tárolóhely.

A hajó egyedi székrendszerének köszönhetően többfunkcióssá válik, mivel 5–10 perces átalakítás után a menetrend szerinti személyhajóból kényelmes turistahajóvá vagy rendezvényhajóvá válhat, ahol egyaránt lehet tárgyalásokat vagy társas szórakoztató rendezvényt tartani. Az üléssorok görgős sínrendszerével a székek teljesen elcsomagolhatók az időjárás viszontagságai elől a középső zárt térbe. Ilyenkor hajó, ha korlátozott mértékben is, de még teherszállításra is használható, mivel a hátsó fedélzete üres, sík felületet képez.

A terv első változata a balatoni közcélú hajózási társasággal történt egyeztetések alapján készült, de a cég később más, gyorsabb megoldást keresett az akkori hajóhiány megszüntetésére, így a mostani továbbfejlesztett koncepció megvalósításához Policsányi és mérnök társa, Köves Gergely, valamint az EMBER Industrial Design csapata új befektetőket keres.

 

Címkék