Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Visszatért Freud a bécsi utcákra

Visszatért Freud a bécsi utcákra
Infovilág

Újraértelmezte a vándorkiállítás fogalmát a bécsi Sigmund Freud Museum, amely legújabb tárlata, a „Hidden Freud” alkalmából az utcára költöztette a kiállítótermeit. Vitrinként hirdetőoszlopok és -táblák funkcionálnak, amelyeket ott állítottak fel, ahol Freud lakott, dolgozott vagy szívesen megfordult – vagyis főleg az 1. és a 9. kerületben.

Az oszlopokon Freud-portrék és idézetek láthatók és olvashatók, mellettük egy QR-kóddal, amely egy virtuális kiállításba röpíti az érdeklődőket. Részletesen olvashatnak Freud életéről, műveiről és megismerhetik a pszichoanalízis alapfogalmait is. Minden oszlopot Freud egy-egy művének, illetve egy-egy témakörnek szenteltek a munkásságából. Így például az álomfejtésnek, a tudatalattinak, valamint a hisztéria és a félelem pszichológiájának. Láthatók történelmi felvételek az 1900–38 közötti évekből, olvashatók az életében fontos szerepet játszó nőkhöz írt levelei is. A kiállítás kitér Bécs Freudhoz és a pszichanalízis elméletéhez fűződő nehézkes viszonyára is.

A szeptember 30-ig látható virtuális kiállításhoz egy navigációs rendszer is tartozik, amelynek segítségével a látogatók egyik oszloptól a másikig kalauzoltathatják magukat. Akinek viszont nincs kedve gyalogolni, az a karosszékből, a www.hiddenfreud.at oldalon is bejárhatja a tárlatot.

Címkék