Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyáron gyorsan romlik – vigyázzunk az élelmiszerekkel!

Nyáron gyorsan romlik – vigyázzunk az élelmiszerekkel!
Infovilág

A magyar fogyasztók mintegy kétharmada nem tudja pontosan, hogy a környezeti hatások, köztük a fény és a hő milyen változásokat idéznek elő az élelmiszerekben – derült ki a Tetra Pak cég nemrég végzett kutatásából. Emiatt sokan nem is figyelnek arra, hogy milyen csomagolású élelmiszert vásárolnak, pedig egyébként mindannyiunk számára fontos az áruk frissessége.

Härtlein Károly fizikus, tanszéki oktató meggyőző fénykísérlettel szemléltette, hogy a fényhullámok természete, a foton energiája mi mindenre képes. Mindezeket a tudományos felismeréseket is figyelembe kell venni az élelmiszerek tárolására szánt flakonok gyártásánál. Egyebek mellett elengedhetetlen, hogy a tároló anyag ne reagáljon az élelmiszerre, azaz „ne kapjon mellékízt” tőle, az anyag fényelnyelő képessége legyen kicsi, ugyanakkor legyen jó hőszigetelő.

Minthogy nyáron igen nagy a napsütéses órák száma, az élelmiszerek könnyen károsodnak; a gyümölcsöknél elkezdődik a rothadási, aszalódási folyamat, a napon felejtett felvágottak, húsok pedig rövid idő alatt megbüdösödnek. A romlékonysággal már az ősembernek is meg kellett birkóznia, hűtőszekrény híján elődeink valaha a barlangok mélyével próbálkoztak. Később a vastag falú agyagedények terjedtek el. Hogy tovább elálljon a dinnye, még ma is sokan vödörben engedik le a kút mélyére, télen pedig papírba csomagolva a pincében vermelik el az almát.

A tartósítószerek, adalékanyagok használata csak az utóbbi 100–150 évben jött „divatba”, miközben megfigyelhető, hogy mindinkább nő az élelmiszerek elkészítése és elfogyasztása között eltelt idő. Az élelmiszerromlást ugyanakkor nem könnyű meggátolni, mert a párolgás, a vízvesztés mellett szaporodhatnak azok a mikroorganizmusok is, amelyek a termék erjedését, s így szín- és ízváltozását is okozhatják.

Miháldy Kinga agrármérnök-dietetikus azt is elmondta, hogy a leszedett gyümölcsökben a fény hatására nagymértékben csökken a vitamintartalom. Például a B2-vitamin néhány óra alatt akár 90 százalékkal, a C-vitaminé pedig egyetlen óra alatt 70 százalékkal is csökkenhet. Korunk fogyasztói elvárják, hogy a boltban beszerzett élelmiszer nyáron is biztonságos, fogyasztásra alkalmas legyen. Tartalmazzon lehetőleg minél kevesebb adalékanyagot, és a kánikula dacára se romoljon meg rövid idő alatt. „Vagyis a fény, a hő, a mikroorganizmusok és a külső fizikai behatások ne befolyásolják az élelmiszer minőségét”– mondta Miháldy Kinga.

A fizikus Härtlein Károly szerint „az olyan többrétegű csomagolóanyag, mint amilyen a Tetra Pak által gyártott italos karton, megfelelően véd a fény és a fény okozta hőhatás ellen.”

Az ilyen csomagolóanyagnak további előnye, hogy könnyen szállítható és száz százalékban újrahasznosítható. A csírátlan burokba töltött élelmiszerek szobahőmérsékleten tárolhatók, így a szállítás és a raktározás közben nincs szükség hűtésre, és a felbontatlan termék akár fél évig is eltartható.

Nem elhanyagolható szempont, hogy Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy40 kilogramm. Ha viszont ügyelünk a megfelelő tárolásra, védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megmenthetjük.

A Tetra Pak magyarországi gyára 1992-ben kezdte meg működését Budaörsön. Tavaly összesen 2911 millió italos kartondobozt gyártott, hatféle méretben, tízféle kivitelben, amelynek 94 százalékát a világ 28 országába exportálták. Az itt gyártott csomagolóanyagok főként lengyel, cseh, német, horvát, szlovák, szlovén és osztrák piacra kerülnek, de Japántól Dél-Afrikáig és Szudántól Chiléig a világ minden részére szállítják az itt gyártott dobozokat.

Címkék