Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Különösen gazdag programot kínál a Zempléni Fesztivál

Különösen gazdag programot kínál a Zempléni Fesztivál
Infovilág

Augusztus 8–17. között a látogatók a kirándulókoncertek révén eljuthatnak a legkisebb falvakig, a legelrejtettebb várakig, felfedezhetik a települések rejtőzködő értékeit: kis templomait, műemlékeit. Az eseményekhez kapcsolódóan a helyszíneknek megmutatathatják a hagyományaikat, szokásaikat és a látogatók tucatnyi pincészet borait is megkóstolhatják.

Az egyik helyszín: a sárospataki Rákóczi-vár udvara.

Baslog József.A rendezvénysorozatot a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a káprázatos virtuozitás, érzékenység révén napjaink egyik legkiválóbb klarinétművészeként számon tartott Michael Collins hangversenye nyitja a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A zárókoncerten Beethoven gigászi mesterműve, a IX. Szimfónia hangzik majd el Hollerung Gábor vezényletével, Váradi Mariann, Megyesi Schwartz Lúcia, Nyári Zoltán, Thomas de Vries, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Nyíregyházi Cantemus Kórus, a Taipei Philharmonic Chamber Choir, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában.

A barokk zene kedvelőinek bizonyára felejthetetlen élmény lesz az Ensemble Mimage hangversenye a füzérradványi kastélyban. Spányi Miklós, Ábrahám Márta és Schweigert György szokatlan hangszer összeállítású triója új, izgalmas hangzást kölcsönöz a barokk mesterek remekműveinek.

Az Oremus Pincészet gyönyörű kúriaépületében az idén a világ nagy hangverseny-termeiben is szívesen látott fiatal tehetség, Balog József zongoraművész szólókoncertje hallható.

A komolyzenei kínálatot külföldi együttesek is színesítik. Vendég lesz egy-egy osztrák és tajvani kórus, valamint a Bogányi Tibor vezette finn Saimaa Sinfonietta. A 24 tagú szimfonikus zenekar sárospataki koncertjén a több világverseny díjazottjával, Jovana Raljic bosnyák származású, jelenleg Ausztriában élő hegedűművésszel lép fel.

Új helyszínnel is gazdagodik a fesztivál. A használaton kívüli külszíni kőbányában kialakított, 2500 személy befogadására alkalmas Tokaji Fesztiválkatlan augusztus 9-én az István, a király című rockoperával nyílik meg. A békéscsabai színház produkciójának címszerepét Feke Pál alakítja. Augusztus 15-én pedig a Magyar Varázslat című koncerten a Budafoki Dohnányi Zenekarral régi partnerek lépnek pódiumra: Havasi Balázs, Lajkó Félix, Roby Lakatos, a Harmonia Garden és a Duna Művészegyüttes táncosai.

Újdonság a zenekari akadémia; a kezdeményezéssel fiatal muzsikusok próbálhatnak, játszhatnak együtt a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) tagjaival, akár kamaraművekben, akár szimfonikus nagyzenekari darabokban.

Új kezdeményezés a „mádi nap”. Egész napos programsorozat alkalmával ismerhetik meg a látogatók a zempléni települést. Az idén Mádon a kiemelkedő színvonalú pincészetek, nívós gasztronómia mellett meghallgathatják a Vocalforum Graz kórusmuzsikáját, a Csavar Színház Villon-összeállítását, a Lantos Zoltán–Andrew J duó jazz-műsorát, valamint a Budapest Klezmer Band koncertjét.

Budapest Klezmer Band.

A társművészetek is szerepet kapnak. Sátoraljaújhely–Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő műveiből álló zenés irodalmi összeállítás várja a műfaj kedvelőit, a pácini Magóchy-kastély udvarán Esszencia című produkcióját mutatja be az Experidance.

Csengő-bongó muzsikával, táncoló manókkal, állati zenékkel tarkított izgalmas össz-művészeti utazásokon vehetnek részt a gyermekprogramokra látogatók a Csavar Színház, a Góbi Rita Társulat és a Bonbon Matiné előadásain. A családi programok közül most sem maradhat ki az évek óta nagy sikerrel megrendezett „Megérthető zene” előadás, mely közérthető magyarázatával egy új, értő közönséget nevel a komolyzene számára. Hollerung Gábor karmester ez alkalommal Haydn A teremtés című művét elemzi majd.

Magyar Varázslat.

A kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépői lesznek a többi között a Corpus Harsona Kvartett, a Götz Szaxofon Kvartett, Bognár Szilvi, a BDZ Vonós Kvintett, a Musica Profana Gamba Consort régizene-együttes és a Carpathian Dance táncegyüttes.

A jazz és a könnyebb műfajok kedvelőinek is számtalan lehetőség nyílik a színvonalas kikapcsolódásra. Tokajban a Kossuth téren a Tátrai Trend muzsikál, Sárospatakon a Szabadtéri Színpadon Török Ádám az 1971-i Ős-Mini formációval lép fel. A Rákóczi-várban a Modern Art Orchestra, a Grill Gödörben a Delalamm és az Kaltenecker Trió játszik egy-egy estén. Az esti jazz-programokon hallható lesz még a Juhász Gábor Trió, a Zakar Zoltán Kvartett és a Lantos Zoltán Open Source.

Címkék