Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szembenézés és emlékezés – a vészkorszak feldolgozása Franciaországban

Szembenézés és emlékezés – a vészkorszak feldolgozása Franciaországban
Infovilág

Egy kocka a Hélène Berr-filmből.A vendégek a beszélgetést megelőzően megtekintették a Les Enfants cachés című színdarabot. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanulói francia gyerekek visszaemlékezéseiből adtak elő rövid, dramatizált életképeket franciául, felidézve a francia zsidóság szenvedéseit. Az előadást a beszélgetés nyitásaként Hélène Waysbord írónő úgy értékelte, hogy „Jól reprezentálta a rejtőzködő gyerekek gondolkodását és identitását. Bemutatta, milyen sokféle sorsot éltek meg a gyerekek a holokauszt idején.”

A beszélgetést Haraszti György történész vezette; elsőként a francia  állam zsidó vagyonok megszerzésével kapcsolatos törekvéséről kérdezte Tal Bruttmant. A francia történész válaszában kifejtette: hazájában a német és magyar törvénykezési minták szerint zajlott le a zsidók jogfosztása és kifosztása. Mindezen túl a francia állam 1941-től kezdve a zsidók és vagyontárgyaik azonosítására hatalmas adatbázist hozott létre, s a bejelentést szigorú rendeletekkel tett kötelezővé. Sajnálatos, hogy később ez a pontos lista vált a zsidók elhurcolásának és deportálásának legfőbb eszközévé.

A francia igazakkal kapcsolatban Hélène Waysbord elmondta: őt magát is mentették, s Franciaországban mostanáig több mint 3000 francia embermentő kapta meg a Yad Vashem elismerését. A francia embermentéssel kapcsolatban kifejtette: a sárga csillag kötgelező viselete sokkolta a franciákat, s különböző módon reagáltak rá, sokan passzívan segítettek, „szemet hunytak”, ezzel segítették a menekülőket, mások csatlakozva az ellenállókhoz, harcoltak a nácik és francia kollaboránsaik ellen. A hallgatás falát 1942-ben a toulouse-i püspök törte át, ezt követően már többen is protestáltak a zsidók kirekesztése ellen.

Kérdés hangzott el a holokauszttal kapcsolatban a francia szembenézésről, a múlt feldolgozásának intézményi és társadalmi állapotáról. Válaszukban a vendégek elmondták: Franciaországban is 40 évig tabu téma volt a holokauszt.
Jacques Chirac elnök 1995-ben a francia állam nevében bocsánatot kért a zsidók ellen a II. világháború alatt elkövetett tragikus cselekedetekért. Azóta számos múzeum, emlékhely és intézmény jött létre szerte az országban a holokauszt francia történetének feldolgozására.

A Budapesti Francia Intézet a Holokauszt Emlékközponttal és a párizsi Soá Emlékközponttal együttműködésben francia–magyar programsorozattal emlékezik az 1944-i deportálások hetvenedik évfordulójára. Május 28-án Hélène Berr, egy fiatal lány a megszállt Párizsban című filmet vetítették a Francia Intézetben, az eseményen jelen volt Jérôme Prieur rendező is. Megnyitották Hélène Berr „Egy elkobzott élet” című kiállítását, mely június 6-áig tekinthető meg a Budapesti Francia Intézetben.

Címkék