Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ha ezt Sisi megérhette volna: világdíjas lett a Gödöllői Királyi Kastély

Ha ezt Sisi megérhette volna: világdíjas lett a Gödöllői Királyi Kastély
Infovilág

A gödöllői arany.

Ez alkalommal vált ismertté, hogy szintén aranydíjat nyert az irodák-kategóriában a Skanska Green House (a Budapest, XIII. kerületi ingatlanról készült videó itt látható; tessék kattintani!). A gyönyörűséges makói Hagymatikum termálfürdőt ezüsttel tüntették ki a reszort-kategóriában.

Az egész világon jegyzett és rangot adó kitüntetést a nemzetközi építész szakma legtekintélyesebb művelői ítélik oda; az idén 31 ország 67 ingatlanszakembere vett részt az értékelésben. Miként a mai tájékoztatón elhangzott, ezt a díjat – teljes, eredeti nevén: FIABCI World Prix d`Excellence World Gold Winner, Heritage (Restoration/Conservation) Category – a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kaphatják meg. Az állami tulajdonú Gödöllői Királyi Kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában lett az idei pályázaton a legjobb.

A bírálat fő szempontjai voltak az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások színvonala és a környezettudatos fejlesztés voltak, továbbá a fejlesztés eredményessége, társadalmi hasznossága és jelenlegi hasznosítása. Az Európai Unió kiemelkedően nagyvonalú anyagi támogatásával eddig elvégzett kastély-felújítás fő célja kezdetektől az volt, hogy kiemelkedő színvonalú idegenforgalmi célpontot és kulturális központot teremtsenek, miközben megőrizték az épület eredeti formáját, amelytől a királyi kastély egyedülálló maradt.

Gönczi Tibor, a kastély igazgatója a mai díjátadón a többi között hangoztatta: a pályázatra a felújított épületrészeket, a jelenleg látogatható részeket nevezték be. Az első sikert a hazai pályázaton érték el, már itthon is győztek. A minap Luxemburgban odaítélt nemzetközi, világszintű elismerés (stílusosan) megkoronázta a gyakorlatilag újjáépített, eredeti pompájában helyreállított királyi kastélyt; Wall Street Journal nagy terjedelemben méltatta a sikert. „Bár a műemléki ingatlanok felújítása és üzemeltetése nehéz és drága tevékenység, a szakmai elismerés a bizonyíték rá: megérte, megéri a fáradozást és a ráfordított milliárdokat...”

A Gödöllői Királyi Kastély madártávlatból.

Éppen húsz esztendővel ezelőtt kezdődött a valamikori Grassalkovich-kastély – ma Gödöllői Királyi Kastély néven ismeri ország-világ – felújítása, újjáépítése. A FIABCI-arannyal a magyar műemlékvédelem és építőipar kiválóságát is elismerték. „Reménykedem és bízom abban, hogy ez a nemzetközi elismerés, a világdíj a döntéshozókat is segíti abban, hogy a kastély épületének még fel nem újított részeire is forrást találjanak, és rövidesen döntenek a kastély jelenleg még romos, nem látogatható részeinek a rekonstrukciójáról” – mondta az igazgató. Munkatársunknak dr. Gémesi György, Gödöllő huszonöt év óta folyamatosan újjáválasztott polgármestere elmondta, hogy a kastélyegyüttes rekonstrukciójának befejezéséhez még mintegy ötmilliárd forintra lenne szükség. Gödöllő szeretné megépíteni a jó ideje csak a terveiben szereplő termálfürdőjét is a kastély közelében. A sárvárihoz hasonló gyógyvíz rendelkezésre áll. Ha megkezdhetnék a fürdő építését (kétmilliárd forintra lenne szükség hozzá), remény szerint újabb szállodai beruházás is kezdődnék a városban.

A Gödöllői Királyi Kastély épülete és parkja a Magyar Állam örökös tulajdona. Az ingatlan tulajdonosi jogait az állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. A kastély üzemeltetője és vagyonkezelője a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft.; tulajdonosai: a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., Gödöllő Város Önkormányzata és a MaHill Mérnökiroda Kft.

A Gödöllői Királyi Kastély (2006 óta az Európai Királyi Kastélyok Szövetségének tagja!) munkatársai nagy súlyt fektetnek a felújított épület fantáziadús hasznosítására élményt kínáló programokkal. Legközelebb a koronázási hétvége rendezvényeire várják június 7–8-án a vendégeket Sisi kedvenc hazai kastélyában.

A nemzetközi kitüntetés mai átadásával egyidejűleg nyílt meg (és szeptember végéig látogatható) a Titánia lovagjai sorozat legújabb fejezeteként a „Ferenc József, a rendíthetetlen” című időszaki kiállítás. Az MTI ekként számol be a tárlatról:

A Gödöllői Királyi Kastély (GKK) Erzsébet királyné életének fontos férfi szereplőit bemutató kiállítás-sorozat harmadik, péntektől látható tárlatának középpontjában a férje, Ferenc József osztrák császár és magyar király áll – tájékoztatta az MTI-t az intézmény kommunikációs munkatársa.

A sorozatcímet – Titánia lovagjai – magától Sisitől kölcsönözték a rendezők, hiszen Shakespeare Szentivánéji álom című drámájának tündérkirálynője után Erzsébet királyné önmagát Titániának nevezte verseiben – magyarázta Tüske Boglárka.    

A kastély munkatársa kiemelte, hogy a kiállítás I. Ferenc József életútjának csupán egy-egy mozzanatát mutatja be, a király és Magyarország kapcsolatára fókuszálva. A tárlat a személyes tárgyak mellett korabeli sajtóból, visszaemlékezésekből és személyes levelekből álló összeállítással viszi közelebb a látogatóhoz az uralkodót.    

A rendíthetetlen alcímet viselő kiállításon azt a folyamatot kísérhetik végig a látogatók, miként változott a magyarok Ferenc József-képe, illetve a császár és király személyének megítélése a hosszú uralkodás alatt, „s hogy milyen szerepet játszott ebben a folyamatban a szeretett társ, Erzsébet”.     A Rudolf-szárny emeleti teremsorában az egyes szobák öt témát járnak körül, a látogatók megismerkedhetnek a császár gyerekkorával, ifjúságával, a Magyarországon tett látogatásokkal, így a többi között a 13 évesen főhercegként tett első útjával vagy az 1857-i látogatással, amikor már Erzsébettel érkezett.

A közönség végigkísérheti azt a folyamatot, hogyan hódította meg Erzsébet a magyarok szívét, s azt is, hogy később milyen szerepet vállalt az uralkodó és a nemzet közötti kapcsolat enyhítésében, szorosabbra fűzésében és az 1867-i kiegyezés megkötésében.    

Tüske Boglárka emlékeztetett rá, hogy az 1867. június 8-i koronázás alkalmával az uralkodópár a nemzettől a gödöllői kastélyt és a környező birtokait kapta ajándékba, s az ezt követő hosszabb-rövidebb idejű személyes tartózkodások maradandó hatással voltak az uralkodó és Magyarország kapcsolatának alakulására. Külön teremben kaptak helyet a gödöllői tartózkodások dokumentumai és a családra vonatkozó emlékek, és szintén önálló témaként mutatják be a 19. század végi sokrétű, megváltozott királyképet.    

Az egyes termek tematikájához kapcsolódva történetfüzér készült, amit a meghallgathatnak a látogatók – hívta fel a figyelmet Tüske Boglárka, aki kiemelte: számos interaktív lehetőség segíti a tájékozódást, valamint mozgóképes dokumentumok is megjelennek, így például a Ferenc József temetéséről készült filmfelvétel.

* * *

Ez alkalommal vált ismertté, hogy szintén aranydíjat nyert a FIABCI nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj-pályázatán az irodák-kategóriában a Skanska Green House (a Budapest, XIII. kerületi ingatlanról készült videó itt látható; tessék kattintani!).

A gyönyörűséges makói Hagymatikum termálfürdőt ezüsttel tüntették ki a reszort-kategóriában.

Címkék